Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonu başladı. Uğur Dershaneleri uzmanları, bugün yapılan LYS-4 Sosyal Bilimler sınavı sorularını değerlendirdi.
Türkiye’de 81 il merkezi ile Lefkoşa’da saat 10.00’da başlayan sınava, 349 bin 721 aday başvurdu. 2012 yılında LYS-4’e 385 bin 659 aday başvurmuştu. Tek oturumda uygulanan sınav, 135 dakika sürdü. Bu sene ilk defa öğrencilere “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” dersinden de soru soruldu.
“YAŞAMDA SADECE SINAV SONUCU DEĞİL, KİŞİSEL ÖZELLİKLERİN DE ÖNEMLİ OLDUĞU UNUTULMAMALI”
Soruları değerlendiren Uğur Dershaneleri ÖSYS Koordinatörü Gülay Hasdemir, “Öğrencilerin yaşamlarının önemli bir dönemeci olan LYS maratonunun ilk sınavı geride kaldı. Tarih, coğrafya, psikoloji, sosyoloji, mantık, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından oluşan bu sınavda 4 yıllık lise müfredatı sorgulanmış olup, öğrenciler bilgiyi kullanma, bilgiyi yorumlama sorularıyla karşılaşmışlardır. Tarih ve coğrafya sorularında YGS’nin kapsamında olan konulardan da sorular vardır. Bu sınavlar önemli olmakla birlikte yaşamdaki sınavların ne ilki ne de sonuncusudur ve unutmayın ki tüm hayatınızın belirleyicisi olan tek faktör değildir. Bu sınav/sınavlar istenilen başarıyla sonuçlanmış da olabilir, öğrenci arzu ettiği başarıya ulaşmamış da olabilir. Önemli olan, yaşamın diğer alanlarında kendilerini hangi güzel özelliklerle donattıkları, hangi kazanımları kendilerine kattıklarıdır. Yaşam başarısında sadece sınav sonucu değil, kişisel özellik ve yeteneklerin de önemli olduğu unutulmamalıdır. Gençlerimizin hak ettiği tüm başarılara ulaşmalarını dilerim” dedi.
“KAZANIM YELPAZESİ GENİŞ TUTULAN SORULAR SORULMUŞ”
Uğur Dershaneleri Tarih Bölüm Başkanı Ercan Türköz; “Sınavda aynı soru içerisinde birden çok konu hakkında bilgi ölçülmeye çalışılmış, kısacası kazanım yelpazesi geniş tutulan sorulara rastlanılmıştır. TS grupları için belirtilen alan derslerinin konularından müfredata uygun sorularla karşılaşılmıştır. Ancak YGS konularının içerisinde yer alan Tarih Bilimi, İlkçağ Uygarlıkları, İslam Tarihi ve Atatürk İlkelerinden birer soru sorulmuştur. Sınav sorularında genel tarih bilgisini ölçen sorulara yer verilmiştir. Ancak bunun yanı sıra siyasi tarihten daha ağırlıklı olarak kültür uygarlığa bir yönelim gözlenmektedir. Sınav sorularında bilgi öne çıkarılmış ancak bazı sorularda bilginin yorumlanması da istenmiştir. Alan dışından bir öğrencinin bu sınavda başarılı olması çok zordur. Zira sorulardaki konu yelpazesi çok geniş tutulmuştur. Genel Tarih bilgisi yanında güncel ve genel kültür sorularına da yer verildiği özellikle de Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi’yle Kültür Tarihi’ne önem verildiği gözlemlenmiştir. Dershanemizin gerek müfredat (Eğitim - Öğretim) planı ve gerekse de ders içerikleri ile hazırlanan materyaller sınavla örtüşmüştür. Geçen seneki sınava göre zor değildir. Ancak bilgi derinliği olan öğrencilerin daha rahat çözümleyeceği sorular sorulmuştur. Şunu da bildirmenin faydalı olduğunu düşünmekteyim. Özellikle yayınlarda ve sorularda MEB müfredat değişikliğine biz çok özen göstermiş olmamamıza rağmen sınav sorularında bu özene yer verilmemiştir. Örneğin MEB “Beylikten Devlete Geçiş”, “Dünya Gücü Osmanlı” ifadelerine yer verirken sınav hala “Kuruluş” ve “Yükselme” gibi ifadelere yer vermiştir. Soru hazırlayanların MEB in yeni eğitim programlarını ve kazanımlarını dikkate almadığı gözlemlenmiştir” diye konuştu.
COĞRAFYA SORULARI
Uğur Dershaneleri Coğrafya Bölüm Başkanı Davut Gürler de, “LYS-4 Coğrafya soruları, Milli Eğitim lise müfredatı ile örtüşmektedir. 14 sorunun 2 tanesi 9. Sınıftan, 5 tanesi 10. Sınıftan; geri kalan sorular ise 11. ve 12. sınıf müfredatından seçilerek sorulmuştur. Soruların önemli bir bölümü ‘Mekânsal Bir Sentez: Türkiye’ konusuyla ilgili hazırlanmıştır. Sorular özenle hazırlanmıştır. Konulara göre dağılım düzenlidir. Soruların zorluk derecesi iyi ayarlanmıştır. 1. ve 7. soruların, dikkatli düşünülmesi gereken, seçici sorular olarak hazırlandığı anlaşılmaktadır. Uzun metinli sorulara bu yıl da yer verilirken, tablo-grafik soruları kullanılmamıştır” dedi.
“FELSEFEDE MÜFREDAT DIŞI SORU YOK”
Uğur Dershaneleri Felsefe Grubu Bölüm Başkanı Gülay Ataç; “Felsefe grubu sorularında, müfredat dışı soru sorulmamıştır. Sorularda konu dağılımı eşittir. Soruların dilinde tartışmaya neden olabilecek herhangi bir ifade yoktur. Psikoloji soruları kavram bilgisini sorgulayan ve konuları ayrıntılarıyla bilmeyi gerektiren niteliktedir. Sosyoloji soruları kavram bilgisi ve yorum gücünü gerektiren niteliktedir. Mantık soruları, felsefe grubu soruları içerisinde en ayırt edici nitelikte olan sorulardır. Öğrenciden, bilgilerini değişik soru tarzlarına uyarlayabilmelerini istemektedir. Sınav, belli bir zorluk derecesine sahip olmakla birlikte, 2012 LYS sorularına göre daha zor değildir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sorularına bakıldığında ise ibadet kavramı dışında tüm konuları kapsayıcıdır. Soruların ifadesi açık kılınmış, kavramlar uygun kullanılmıştır. Sorular, doğrudan kavram bilgisi ve bilgiye dayanarak, paragraf yorumlama şeklindedir” ifadelerini kullandı.
“PUAN TÜRLERİNİN OLUŞUMUNDA HER OTURUM ÖNEMLİ”
Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil ise, “Sosyal Bilimler (LYS-4) sınavı beklenildiği gibi bilgiyi sorgulayan, okuduğunu anlama ve yorumlama gücünü kullanabilen öğrencilerin çözebileceği nitelikteydi. TS 1 ve TS 2 puan türünden öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek öğrenciler, önümüzdeki hafta Pazar günü yapılacak olan Edebiyat-Coğrafya 1 (LYS-3) sınavına da katılacaklar. Dolayısıyla sınav süreci hala devam ettiğinden adayların bugün olan sınavın muhakemesini bir kenara bırakıp diğer sınavlarla ilgili zihinsel hazırlıklarını yapmalıdır. Puan türlerinin oluşumunda her oturumun değerli ve önemli olduğu unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz