HABER

Uzmanlar piyasaları değerlendirdi

Uzmanlar piyasaları değerlendirdi

HSBC Portföy Yönetim A.Ş Baş Ekonomisti Dr. Murat Ülgen, global anlamda şu anda riskten ciddi anlamda kaçınma döneminde bulunulduğunu belirterek, yen-dolar paritesinin takip edilirse, çok keskin düşüşün olduğunu ve 120'nin altına indiğini söyledi.

ABD'nin uzun vadeli bonolarının faizinin 4.85'lere kadar indiğine dikkat çeken Ülgen, "Şu an dünya çapında bir riskten kaçınma dönemindeyiz. Dünyada, ciddi anlamda riskten kaçınma, güvenli limanlara kaçma yönünde bir eğilim var. Türkiye de bundan nasibini alıyor, burada çok yüksek pozisyonlar var, bunların bir miktarı çözülüyor" değerlendirmesi yaptı.

YERLİ YATIRIMCI CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNDEKİ BELİRSİZLİĞİ BEKLİYOR

Ülgen, Türkiye'de piyasaların farklı bir eğilimin bulunduğuna da işaret ederken, Mayıs-Haziran 2006 sonrasında riskten kaçınma dönemlerinde yerli yurtiçi yerleşik oyuncuların arada böyle dönemleri fırsat bilip dövizden, Türk Lirası'na geçtiklerini ancak şu anda bu durumun farklı olduğunu söyledi.

Ülgen, "Mayıs-Haziran sonrasında yerli oyuncular ciddi anlamda döviz pozisyonu biriktirdi. Dünyada bu tür riskten kaçınma döneminde, yerli oyuncular dövizlerini satıp, Türk Lirasını alım fırsat olarak görüyordu. Bu sefer onu göremiyoruz. Bu sefer yerli oyuncular ve yatırımcılar da Türk Lirası tercih etmiyor. Çünkü, yerli yatırımcılar bu sefer Cumhurbaşkanı seçimlerindeki belirsizlikten dolayı böyle bir şey yapmıyorlar. Dolayısıyla Türk Lirası değer kaybediyor" diye konuştu.

REALİZASYON MU? İŞTE BAHANE: GLOBAL DÜZELTME

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü ve Mynet Finans yazarı Tuncay Turşucu'da uzun süreden beri kuvvetli yükseliş trendi içinde tarihi zirve bölgelerinde gezinen dünya borsalarında düzeltme hareketlerinin hızlandığını söyledi.

Tuncay Turşucu, "dün ABD ve Avrupa başta olmak üzere diğer bütün gösterge endekslerde meydana gelen sert geri çekilmeler İMKB'deki satışların şiddetleneceğini göstermektedir. IMKB'nin beklentileri bitmiş ve zaten kar realizasyonuna aç olan bir durumda Global Satış dalgasına yakalanmış olmasını dezavantaj olarak niteliyoruz. Bu realizasyon yapmak isteyenler için paha biçilmez bir kaftan olacaktır" dedi.

Endekste 51500 seviyesindeki 22 günlük ortalamanın önemli olduğunu belirten Turşucu, bu seviyenin altına düşülmesi durumunda 49500 seviyesindeki 50 günlük ortalamanın gündeme geleceğini belirtti.

Turşucu ayrıca, "Döviz ve faiz piyasında bozulan havanın etkilerini görmeye devam edeceğiz. YTL/USD'nin 1,2900- 1,3200 arasında dalgalanması beklenirken, gösterge tahvilin %18,00 seviyesine hareket edebileceği beklenmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

YURT DIŞI TAKİP EDİLMEYE DEVAM EDİLECEK

Fortis Yatırım ve Menkul Değerler Direktörü Atilla Esen, hafta başında seçim sonuçlarını satın alan hisse senedi piyasasının 56.200 direnç seviyesinden gelen kar realizasyonu sonrasında yurtdışı piyasalardaki kredi tedirginliği ile sert düzeltme yaptığını belirtti.

Haftanın son günü gelen ABD 2. çeyrek büyüme verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin olumlu algılandığını ifade eden Esen, "Yurtdışı borsalarda zirve seviyelerinin aşılamaması yeni dip arayışının devam etmesine neden oluyor. Önümüzdeki hafta ABD de tarım dışı istihdam ve tüketici fiyat endeksinin yanı sıra Perşembe günü
Avrupa Merkez Bankası faiz kararını takip edilecek" dedi.

Hazine tarafında ise Ağustos ayı borçlanma programının izleneceğine değinen Atilla Esen, "Endekste 51.800-50.700 destek olup, 52.500-53.000 seviyeleri direnç konumundadır" diyerek sözlerini tamamladı.

Mynet Haber

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler