Diyarbakır Yenişehir 14 Nolu Aile Sağlık Merkezi (ASM) aile hekimi Dr. Muzaffer Polat, hava sıcaklıklarına bağlı olarak vücudun dengesinde meydana gelen değişikliklerin olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini belirterek vatandaşların yaz aylarındaki hastalıklara karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Özellikle romatizma, astım, kalp, mide ülseri ve hipertansiyonu bulunan vatandaşların yaz aylarında çok dikkatli olması gerektiğini dile getiren Dr. Polat, yaz ayları hastalıklarının büyük dikkat istediğini açıkladı. Dr. Polat, "Havaların ısınmasıyla birlikte metabolizmada oluşan değişiklikler, yorgunluk, halsizlik ve eklem ağrıları gibi şikayetleri de beraberinde getiriyor. Hava sıcaklıklarına bağlı olarak vücudun dengesinde meydana gelen değişiklikler olumsuz durumlara yol açarken, bu durumdan kurtulmak basit birkaç önlemle mümkün olabiliyor. Özellikle sıcak mevsimlerde havadaki elektrik yükü artmaktadır. Bu yüklerden pozitif olanların vücutta yorgunluk, halsizlik ve gerginliklere sebep olduğunu belirtiyor. Taşıtların havayı kirletmesi, sanayi atıkları ve trafik keşmekeşi sebebiyle şehirdeki elektrik yükü artar. Bahar aylarında hava sıcaklıklarına bağlı olarak insan metabolizmasında oluşan değişiklikler de yorgunluğu arttır. Bahar yorgunluklarının bir hastalık olarak tanımlanmamasına rağmen önlem alınmadığı takdirde kronikleşebileceğine dikkat çekiyoruz. Sıcak aylarda özellikle astım, kalp, mide ülseri ve hipertansiyonu bulunanların dikkatli olmaları gerekiyor. Metabolizmada meydana gelen değişiklikler özellikle bu hastalıkları olumsuz yönde etkiler” dedi.
Basit gibi görünen ancak kronikleşmesi durumunda ciddi tehlikelere yol açabilecek olan bahar hastalıklarının önlenmesi için uyarılarda da bulunan Dr. Polat, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:
“Alışılmış olan uyku ritmlerinde ani değişiklik yapmayın, yatış kalkış saatlerinizi birden değiştirmeyin. Hayatınıza, giyim kuşamınıza ve beslenmenize dikkat edin. Baharın başlamasıyla birlikte vücudun daha çok vitamine ihtiyaç duyduğunu unutmayın. Özellikle B ve C vitaminleri içeren sebze, meyveler yemeye çalışın. Günde ortalama 3 litre su için. Bunu yemek öncesi ve yatmadan önce azar azar yapın. Uyku ritmine dikkat edin ve rahat bir uyku için günlük bütün stresleri unutarak yatağa girin. Her gün sabahları en az 5 dakika yürüyün. Mevsimsel geçiş dönemlerinde alkol almayın. Alkolün vücudu olumsuz etkilediğini ve insanda daha çok bitkinliğe, yorgunluğa yol açacağını unutmayın."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz