YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzmanlar Süper Enfeksiyona Karşı Uyardı

Kış aylarının yaklaşmasıyla soğuk algınlığı şikayetleri de artıyor. Uzmanlar, enfeksiyonların süper enfeksiyona dönüşmesine karşı vatandaşları...

Uzmanlar Süper Enfeksiyona Karşı Uyardı

Kış aylarının yaklaşmasıyla soğuk algınlığı şikayetleri de artıyor. Uzmanlar, enfeksiyonların süper enfeksiyona dönüşmesine karşı vatandaşları uyardı. Ölümcül sonuçlar doğurabilecek süper enfeksiyona yakalanmamak için vücut direncinin koruması gerektiğini belirtti.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan süper enfeksiyon ile ilgili birçok önemli noktanın altını çizdi. “Soğuk algınlığına yakalanmak, hastayı ölümcül süper enfeksiyona götürebilir.” Diyen Kayahan, süper enfeksiyonu, mevcut hastalığın ikinci bir enfeksiyona sürüklenmesi olarak tanımladı.

Enfeksiyonun tam olarak tedavi edilmemesi ya da bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu ortaya çıkan süper enfeksiyonun ölümcül sonuçlar doğurabileceğini anlatan Kayahan,”Nezle veya grip olduğunuz zaman belirtileri atlattıktan sonra kendinizi iyi hissetmeye başlarsınız. Süper enfeksiyon olduğunda ise ikincil enfeksiyonun yerine göre tekrar hastalık semptomları belirir. Soğuk algınlığı veya gripal enfeksiyon hafif kırıklık, eklem ağrıları, baş ağrısı, burunda şeffaf bir akıntı, boğazda yanma hissi gibi şikayetlerle 3-7 gün sürer ve sonucunda iyilik hali ile sonlanır, fakat üzerine süper enfeksiyon eklendiği zaman semptomlar haftalarca bazen aylarca sürüp, ciddi sonuçlar doğurabilir, ölümcül neticelenebilir.” dedi.

Kayahan süper enfeksiyonun tehlike bölgelerini de şöyle açıkladı: “Süper enfeksiyonun boğaza yerleşmesi çok yaygındır. Boğaz bölgesinde streptokokların enfeksiyonu ile farangitis ve tonsillit şeklinde görülür. Özellikle Beta hemolitik streptokokların enfeksiyonları kronik hastalıklara sebebiyet verebilir.

En ölümcül ve ciddi süper enfeksiyon olan Zatürre, bir akciğer hastalığıdır. Sıklıkla, iyi beslenmeyen bağışıklık sistemi zayıf kişilerde üst solunum yolu enfeksiyonu veya gribal enfeksiyonlardan sonra gelişir. Genel durumu bozuk, bakımsız hastalarda ölümcül olabilir. 38oC ‘nin üzerinde ateş, göğüs ağrısı, öksürük, nefes darlığı, balgam tükürme ve hırıltılı solunum başlıca belirtilerdir.

Burun çevresindeki sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasına sinüzit adı verilir. Burun ve sinüsler, bakteri ve virüslerin sık sık yerleşip iltihap yaptığı bölgelerdir. Bu bölgelerde her zaman iltihaba yol açacak bakteri ve virüsler bulunur ancak normal çalışan bir sinüste iltihap her zaman olmaz.

Sinüzit en çok nezle, grip üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında sekonder yani süper enfeksiyon sonrası gelişir. Sinüzitte hastaya en çok rahatsız eden belirti ağrıdır. Baş ağrısı, yüz bölgesi ve göz etrafında ağrı, burun tıkanıklığı, sarı veya yeşil renkte burun akıntısı, genizde akıntı ağız kokusu belli başlı belirtilerdir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler