Konya Özel Selçuklu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Şahin, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 14 yaş altındaki 440 bin kişinin diyabetli olduğunu açıkladı. Dr. Şahin, ailelerin diyabetli çocuk sayısının her geçen gün arttığını, ailelere önemli görevler düştüğünü dile getirdi.
14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla açıklama yapan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Şahin, dünyada diyabetli hasta sayısının 171 milyona yaklaştığını belirtti. Şahin, bu sayının 2030 yılında 366 milyon civarında olmasının beklendiğini vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 14 yaş altındaki dünya nüfusunu oluşturan 1 milyar 800 milyon çocuktan 440 bininin diyabetli olduğunu belirten Dr. Şahin, çocukları diyabetten korumanın ve diyabet hastalığı olan çocuklara hayat boyu diyabetle birlikte yaşayabilmenin yolunu anlatmak gerektiğini söyledi. Diyabetin teşhis ve tedavisinde anne-babalara büyük görevler düştüğünü belirten Dr. Şahin, ebeveynlerin öncelikle hastalığın belirtilerinden haberdar olmaları gerektiğini söyledi. Diyabetin ana belirtilerinin çok su içme, çok idrara çıkma, halsizlik, hızlı kilo kaybı, bulantı, kusma olduğunu belirten Dr. Şahin, kilo problemi olan çocuklarda ise Tip 1 diyabetin olabileceğini, bu çocukların kan şekerlerinin düzenli şekilde izlenmesi, gerekli insülin tedavisinin düzenli şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı.
"ERKEN TEŞHİS CİDDİ RAHATSIZLIKLARI ÖNLÜYOR"
Dr. Şahin, diyabette erken teşhisin erken komplikasyonları (komaları) ve geç komplikasyonları (organ bozulmalarını) önlemede önemli olduğununun altını çizdi. Diyabetin, ciddiye alınması gereken tehlikeli bir hastalık olduğunu belirten Dr. Şahin, “Özellikle çocuklarda erken teşhis büyük önem taşıyor. Çocuğun gelecek hayatında kontrolsüz diyabet rahatsızlığı nedeniyle böbrek yetmezliği, kalp sorunları, körlük, damar bozuklukları, inme gibi rahatsızlıklar yaşamaması için küçük yaştan itibaren diyabetle yaşamayı öğrenmesi gerekiyor. Hareketsiz yaşam tarzından, aşırı kilodan ve dolayısıyla dengesiz beslenmeden kaçınmayı öğrenmesi gerekiyor. Özellikle 13-14 yaşlarında ergenlik döneminde kendini gösteren diyabet hastalığıyla ilgili etkin gözlemcilik yapması gereken anne-babalar, çocuklarına hastalıkla mücadele için psikolojik destek de vermeli.” şeklinde konuştu.
DİYABETLİ ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİ?
Okul çağındaki diyabetli çocukların beslenme düzeninin de anne-babalar tarafından belirlenmesi gerektiğini ve bu doğru beslenme alışkanlığının çocuğa erken yaşta kazandırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Şahin, “Eğer Tıp 1 Diyabet ise karbonhidrat sayımı ve bunun insülin tedavisiyle ilişkisi öğretilmelidir. Ara öğünlerine dikkat edilmeli, spor yaparken, hastalık ve stres gibi durumlarda kan şekeri oranına göre beslenme değişiklikleri de ayarlanmalıdır. Tip 2 diyabetli çocukların ise hemen hemen tamamı kiloludur. Bu çocuklarda toplam kalori alımının azaltılması ve özellikle yağ ve basit şeker tüketiminin kısıtlanması ve şekerli içecek kullanımının ortadan kaldırılması gerekir.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz