Klinik Psikolog Yalçın Kireçci, her karne döneminde öğrencilerin ve velilerin stres içine girdiklerini, ama bundan en çok etkilenenin çocuklar olduğunu söyledi. Kireçci, karnesinde zayıfı olduğu için aileden yoğun baskı geleceği düşüncesinin ve etraftaki insanların beklentilerinin çok sayıda öğrenciyi korkuttuğunu ifade ederek, "Bazı çocuklar daha da endişelenerek evden kaçabiliyorlar. Ama, psikolojik olarak ağır durumda olan öğrenciler, zayıf notlarından dolayı intiharı bile düşünüyor" dedi.
Bu durumda en büyük görevin velilere düştüğünü vurgulayan Kireçci, velilere seslenerek, "Türkiye'deki gibi, öğrencilerin gerçek özelliklerini, yeteneklerini ortaya çıkaramayan eğitim sisteminde karne tek başına başarıyı göstermiyor, başarılardan sadece bir tanesi" diye konuştu.
Baskının çocuğu başarısızlığa iteceğini kaydeden Kireçci, "Karneye çok fazla anlam yüklenmemeli. Kırık notların altında yatan asıl sebebi araştırmak gerekir. Anne baba bu işe, kendi çocukluklarından da başlayıp daha geniş bir çerçeveden bakmalı. Çocuklarına yüklenmemeli, onlarla ilgilenerek, sorunlarına yönelerek, düşük notları olduğu için yanlış yollara sapmasını engelleyebilirler" şeklinde konuştu.
Bursa'da 410 bin öğrenci ve 17 bin eğitimcinin tatile çıktığını anlatan Türk Eğitim Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu ise, "Hiçbir öğrenci başarısız değildir. Her öğrencinin farklı ilgi ve istidatları vardır. Dönem boyunca çocuğu ve problemleriyle ilgilenmeyip de yalnız karneyi eline alıp çocuğu sorgulamak ve karne sonucuna göre ona değerlendirmek ve olumsuz getirene ceza vermek çocuğun geleceği açısından en tehlikeli harekettir. Çocuğunuzu her haliyle sevdiğinizi, problemleri birlikte aşacağınızı ve onlara güven duyduğunuzu hissettirin" diye konuştu.