HABER

Uzmanlar "yoğun sigara"ya karşı uyarıyor

Uzmanlar "yoğun sigara"ya karşı uyarıyor

ANKARA (ANKA) - Sigara yasağıyla beraber gündeme gelen "Yoğun Sigara"ya karşı uzmanlar uyardı.

Yasak nedeniyle kapalı alanlarda içemediği sigarayı açık alanda hızla içecek olanları hedefleyen Philip Morris, sigara yasağı devri için ayaküstü sigara icat etti. Normal sigaradan daha kısa olan ve kısa sürede normal sigaranın verdiği nikotini veren "yoğun sigara" ilk olarak Türkiye'de test edilecek. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ANKA'ya yaptığı açıklamada, ani nikotin alımının ani kalp ve damar rahatsızlıklarını da beraberinde getireceğini söyledi. "Fast Sigara" olarak nitelendirdiği bu çeşidin ne gibi sonuçlara yol açacağının henüz araştırılmadığını belirten Dağlı, "Bu sigara ani nikotin etkisi gösterebilir. Ani nikotin alımı ise kan basıncı ve kalbe kan akımının artması, hızlı kalp atışı, atardamar daralması ve kana oksijen gitmesini engellemek gibi etkiler gösterebilir" dedi.

-"KASIMDAN BERİ PİYASADA ZATEN VAR"-

Önce Türkiye'de denenecek olan sigaranın, Kasım ayından bu yana piyasada bulunduğunu belirten Dağlı, "Şimdi gündeme getirilmesi 'reklamın iyisi kötüsü olmaz' mantığından ileri geliyor. İlk kez Türkiye'de deneniyor. Burayı muz cumhuriyeti sanıyorlar" diye konuştu. Prof. Dr. Elif Dağlı, sigara yasağı ile sigara içme oranının düşürülmesi ve içmeyen kişilerin korunmasının ana hedef olduğunu kaydetti. Sigara yasağının uygulandığı ülkelerde sigara içme oranının yüzde 30 düştüğünü vurgulayan Prof. Dr. Dağlı "Bir yanda insan sağlığını korumaya çalışan devlet, diğer yanda insan sağlığını hiçe sayan bir sektör var. Bu sektör nikotin bağımlılığını devam ettirebilmek için şimdi de "Fast Sigara"yı çıkardı" değerlendirmesinde bulundu.

Yoğun sigaranın araştırılmadan kullanılmasının ne gibi tehlikeleri ortaya çıkaracağının bilinmediğini ifade eden Prof. Dr. Dağlı, kalp hastalığı, düzensiz kalp atımı, yüksek kan basıncı ve göğüs ağrısının yanı sıra çene-eklem hastalığı, tiroidin fazla çalışması, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi tümörü, karaciğer ve böbrek hastalığı ile astım ve kronik akciğer rahatsızlıklarına yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Dağlı ayrıca, Türkiye'de sigara içeriklerini inceleyecek olan, uluslararası standartlarda ve bağımsız bir laboratuar oluşturulması gerekliliğine işaret ederek "Şu andaki bu hızlı sigara hiçbir ülkede yok. Sonucunun ne olacağı bilinmiyor. Ve bu bilinmeden ruhsat veriliyor" dedi.

-"SİGARA ZARARININ AZI ÇOĞU OLMAZ"-

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nazmi Bilir ise konunun sigara endüstrisiyle ilişkisine işaret ederek, "Yasa dışı bir durum yok. Ama insan sağlığına oldukça zararlı, böyle bir durum var" diye konuştu. Sigara endüstrisinin sigaraya ilişkin bir durumda farklı açılımlarla tüketicinin karşısına çıktığını ifade eden Prof. Dr. Bilir, şunları söyledi:
"1960'larda filtreli sigara, 1980'lerde light sigara, şimdi ise daha az zamanda içilen bu yoğun sigara ile karşımızdalar. Sigara zaten zararlı. Bunun azı çoğu olmaz. Zararlı olduğu için de kimlik değiştirerek karşımıza çıkması bir şey fark ettirmiyor. Bilinen sigarada ne varsa aynısı bunda da var."

En Çok Aranan Haberler