HABER

Uzmanlardan BM'ye 'katil robot' uyarısı: Pandora'nın kutusu açıldıktan sonra kapatması zor olur

Dünyanın önce gelen robot ve yapay zeka uzmanları Birleşmiş Milletler'e bir mektup yazarak öldürme yeteneği olan yapay zekalı robotların geliştirilmesinin ve kullanılmasının yasaklanmasını talep etti: Harekete geçmek için çok zamanımız yok. Tesla'nın kurucusu Elon Musk ve Google'ın satın aldığı yapay zeka şirketi DeepMind'ın kurucusu Mustafa Süleyman'ın da aralarında olduğu 26 ülkeden 116 uzmanın imzaladığı mektupta yapay zeka ile hedeflerini öldürebilen robotların engellenmesi isteniyor.

Uzmanlardan BM'ye 'katil robot' uyarısı: Pandora'nın kutusu açıldıktan sonra kapatması zor olur

Dünyanın önce gelen robot ve yapay zeka uzmanları Birleşmiş Milletler'e bir mektup yazarak öldürme yeteneği olan robotların geliştirilmesinin ve kullanılmasının yasaklanmasını talep etti.-

İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesinden Samuel Gibbs'in haberine göre Birleşmiş Milletler kısa süre önce otonom silahlar üzerine bir oturum yapma kararı almıştı.

Uzmanların kaleme aldığı açık mektupta şu ifadeler yer aldı:

"Geliştirilmeleri durumunda otonom silahlar, savaşların daha önce eşi benzeri görülmemiş bir ölçüde, insanların kavrayabileceği hızdan kat kat daha hızlı gelişmesine yol açacaktır. Bu silahlar teröristler veya despotlar tarafından kullanılabileceği gibi hacklenmeye de müsait olacaktır.

"Harekete geçmek için çok zamanımız yok. Pandora'nın kutusu bir kere açıldıktan sonra onu kapatması zor olacak."

Bazı uzmanlar savaşlarda yapay zekanın kullanılmasının cephelerdeki askerlerin güvenliğini artırabileceğini savunsa da buna karşı çıkanlar yapay zekanın vereceği kararlarla savaşların daha kolay çıkabileceğinden endişeleniyor.

Bazı silahlı insansız hava araçları da otonom özelliklere sahip

Gazeteye konuşan Sydney'deki New South Wales Üniversitesi'nden yapay zeka profesörü Toby Walsh, yapay zekanın da diğer teknolojiler gibi iyi veya kötü amaçlar için kullanılabileceğini söylüyor:

"Yapay zeka eşitsizliği ve yoksulluğu yok etmek, iklim değişikliği ve küresel finansal krizin getirdiği sorunlarla başa çıkmak için kullanılabilir.

"Ama aynı teknoloji otonom silahlarla savaşları endüstriyelleştirmek için de kullanılabilir. Hangi türden bir gelecek istediğimize karar vermemiz gerekiyor."

Öte yandan Güney Kore şirketi Samsung, ülkenin Kuzey Kore sınırına otonom bir silah yerleştirdi bile.

SGR-A1 adlı sabit silah, otonom bir şekilde hedef tespit edip ateş etme yeteneğine sahip. Fakat sınırda bu özelliğin kullanılıp kullanılmayacağı konusu netleşmedi.

Guardian'ın haberine göre silahın gözlem yapma, ses tanıma ve el bombası fırlatma özelliği de bulunuyor.

Samsung'un yanı sıra İngiltere'deki BAE Systems'in geliştirmekte olduğu Taranis adlı insansız hava aracı da otonom özelliklere sahip. Rusya ve ABD birer otonom tank projesi üzerinde çalışırken ABD'nin ayrıca otonom savaş gemisi de bulunuyor.

En Çok Aranan Haberler