Bitlis'in Ahlat ilçesinde çiğdem çiçeği kırlardan toplanmaya başlanırken, uzmanlar ise zehirli türü olan bu çiçeklerin kullanılmasında dikkatli olunması uyarısında bulunuyor.
Havaların ısınması ile birlikte doğayı yavaş yavaş renk cümbüşüyle kaplanmaya başlayan çiğdem, büyük ilgi görüyor. Kır gezisi sırasında gördüğü çiğdem çiçeğini toplayan çocuklar hem temiz hem de güneşli havanın keyfini yaşadıklarını belirtiyor.
Çiğdem çiçeğine yörede 'Navrez' denildiğini, karların erimesinin ardından daha çok yamaçlarda yetiştiğini anlatan vatandaşlar, "Doğada ender bulunan bu çiçeğin hem yumruları hem de yapraklarını yiyoruz. Çünkü çiğdemin idrar söktürücü, kabızlığı giderici özelliğini de biliyoruz. Kısacası çiğdem bizim için değerli bir çiçektir. Özel olarak çiğdem çiçeğini toplamaya gelmedik. Yürüyüş sırasında bir iki tane ilaç mahiyetine aldık. Birkaç gün sonra çiğdem bulmak imkansız" dedi.
Doğada ender bulunan bu çiçeğin hem yumruları hem de yapraklarının yörede yenildiğini hatırlatan uzmanlar, vatandaşları uyardı. Uzmanlar, pek çok çeşidi bulunan ve farklı renklerde çiçekler açan çiğdemin daha çok nemli yerlerde yetiştiğini belirtiyor. İçerisinde tıbbi yararlarının yanında zehirli olan bazı alkaloitler bulunduğunu belirten uzmanlar, çiğdem çiçeğinin idrar söktürür ve kabızlığı giderdiğini, terletici olduğunu, gut hastalığında oluşan ağrıları dindirmekte etkili olduğunu belirtiyor. Zehirli bir bitki olduğu için dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, uzun süreli kullanımda ise B12 vitamini eksikliğine neden olabileceğini de sözlerine eklediler.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz