Diyetisyen İpek Ağca, alış veriş yaparken en son dondurulmuş gıdaların alışveriş sepetine konulması gerektiğini söyledi.
DONDURULMUŞ GIDALAR NE KADAR SÜRE SAKLANABİLİR?
Ağca, dondurulmuş besinlerin saklama sürelerinin, derin dondurucunun sıcaklık derecesine bağlı olarak değiştiğine dikkat çekerek, "Sıcaklığı 6 derece olan bir derin dondurucuda bir besin ortalama bir hafta, 12 derece olan dondurucuda bir ay, 18 dereceye sahip olan bir derin dondurucuda ise 3 ay muhafaza edilebilir" dedi.
GIDALARI DONDURURKEN VE ÇÖZDÜRÜRKEN DİKKAT
Gıdaları dondururken, dondurma işleminin uygulanacağı besinlerin öncelikle temiz, yıkanmış, ayıklanmış olması gerektiğini belirten Ağca, "Aynı zamanda gıdaların taze olmasına da dikkat etmek gerekiyor.Temizliğinden ve tazeliğinden emin olunan gıdalar tek pişirimlik olacak şekilde buzdolabı poşetlerine konulup saklanmalıdır" diye konuştu. Ağca önerilerini şöyle sıraladı:
"Dondurulmuş besinlerin kalitesi dondurulma işleminde olduğu kadar çözülme işlemiyle de yakından ilgilidir. Eğer dondurulmuş besinler çözdürülürken doğru işlemler uygulanmazsa fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan olumsuz sonuçlar meydana gelebilir, besinlerin içerisinde mikroorganizmalar üreyerek bir sonraki tüketimde zehirlenmelere sebep olabilir.
Çözdürme işlemi oda sıcaklığında, su içerisinde, kalorifer altında veya üstünde, hafif ateşte ve ya güneşli yerlerde yapılmamalı; buzdolabının iç raflarında bekletilerek veya mikrodalga fırında yapılmalıdır. Çözdürülecek besin buzdolabında bekletilirken mutlaka bir kap içerisine konmalıdır. Aksi halde besinden damlayacak su diğer besinlere bulaşacak ve çapraz kontaminasyona neden olacak ve bu durumda besin zehirlenmelerine yol açacaktır. Çözülen besin bekletilmeden pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.”(ANKA)