HABER

Uzmanlardan "grip" uyarısı

Manavgat Sağlık Grup Başkanlığı, hava değişikliklerinin yaşandığı şu günlerde, vatandaşları grip rahatsızlığına karşı uyardı.

Uzmanlardan "grip" uyarısı

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Sağlık Grup Başkan Yardımcısı Dr. Duygu Şen, başta yaşlı ve çocuklar olmak üzere herkesin dikkatli olması gerektiğini dile getirdi. Dr. Şen, açıklamasında gribin bulaşma yolları, tedavisi ve gripten korunma yolları hakkında bilgi verdi. Dr. Şen, açıklamasında şu ifadelerde bulundu:

"Hava koşullarının değişikliği ve soğuması nedeniyle özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış olması beklenmektedir. Bunların başında ise gribal enfeksiyonlar gelmektedir. Grip, 'influenza' adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Daha sonra hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler eklenir ve bazı vakalarda da karın ağrısı bulantı kusma görülebilir. Ateşin 39 derece üzerinde olması, şiddetli kas ağrıları ve halsizlik nedeniyle hastalığı ayakta geçirmek olanaksızlaşmakta, hastalıklar mutlaka 3-7 gün yatağa mahkum etmektedir. Yaklaşık bir hafta içinde belirtiler kaybolmakta; ancak halsizlik belirtilerin kaybolmasından sonra da devam etmekte, hatta 2 hafta kadar sürmektedir. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı,akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sorunlara yol açmaktadır."

Ciddi tablolara yol açabilen gribin, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırıldığını ifade eden Dr. Şen, "Soğuk algınlığı, ateş yükselmeden hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtilerle kendisini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle

karıştırılmamalıdır. Ayrıca grip, özellikle çocuklar ve yaşlılarda ikincil enfeksiyonlara zemin hazırlamakta ve orta kulak iltihabı, zatüre, beyin zarı ve beyin dokusu enfeksiyonları gibi enfeksiyonlara neden olmaktadır. Başlıca bulaşma yolları ,öksürük ve hapşırıklar ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direk temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmaktadır. Grip hastalığının tedavisi ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahati önerilir" şeklinde konuştu.

Dr. Duygu Şen, gripten korunmak için mevsim özelliklerine uygun giyinilmesi, taze sebze ve meyve tüketilmesi ve hasta kişilerle yakın temastan kaçınılması gerektiğini belirtti. Grip aşısının güvenli ve yan etkisi az olan bir aşı olduğunu söyleyen Dr. Şen, 6 aydan küçük bebekler, yumurtaya karşı alerjisi olanlar ile hamileliğinin ilk 3 ayında olan bayanların grip aşısı olamayacağını sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler