Medical Park Ordu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı, sonbahar ve kış aylarında herkesin ortak sorunu olan grip hastalığına karşı uyarılarda bulundu.
Grip virüslerinin daha çok hapşırma ve öksürme yoluyla ortama saçılan damlacıkların içerisinde bulunan canlı virüslerin sağlıklı insanların solunum yoluyla alması ile bulaştığını, ayrıca bu damlacıkların çevredeki nesneler üzerine düşerek, belli bir süre canlılıklarını devam ettirebildikleri için insanların bu nesnelere olan temaslarıyla da sağlıklı kişilere bulaştığını vurguladı.
Mevsim şartları gereği kapalı ortamlarda toplu yaşamın artması sebebiyle insanların birbirleriyle daha yakın ilişkiler içerisinde olduğuna dikkat çeken Bostancı, “Örneğin okulların açılması, cafe ve kahvehane gibi küçük ve kapalı mekanlarda zamanın büyük bir kısmının geçirilmesi, gribin bulaşmasını arttırır” dedi.
Medical Park Ordu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bostancı, grip konusunda şu uyarılarda bulundu:
"Gripten en önemli korunma yöntemlerinden birisi grip aşısıdır. Tabi ki bütün hastalıklarda olduğu gibi gripten korunma yöntemlerinin başında da hijyenik şartların düzeltilmesi ve temizlik gelir. Bu nedenle mutlaka kalabalık ortamlardaki temaslardan sonra sık el yıkama alışkanlığını kazanmak gerekir. Hasta olan kişiler için istirahat önemlidir. Çünkü grip semptomların çıkmasından bir gün önce ve semptomlar çıktıktan yaklaşık yedi gün içerisinde bulaşıcılığı olan bir hastalıktır. Hasta kişi bunu çok rahatlıkla hapşırma ve öksürme yoluyla çevresindeki sağlıklı insanlara bulaştırabilir. Bu nedenle o dönemlerde istirahat edilerek, kalabalık ortamlardan uzak durulması önemlidir. Bunun dışında mutlaka hapşırırken veya öksürürken mendil kullanmaya özellikle de kağıt mendil kullanmaya özen göstermeliyiz. Eğer kağıt mendilimiz yoksa kolumuzun dirsek kısmının iç tarafına hapşırarak, mümkün olduğu kadar az damlacıkla virüsün etrafa bulaşmasını engellemeye çalışmalıyız."
Dengeli beslenmenin de grip hastalığına karşı iyi bir önlem olduğunu belirten uzman Dr. Fatih Bostancı, şöyle devam etti: "Dengeli beslenmek de vücudumuzun bağışıklık sistemi açısından çok önemlidir. Dengeli beslenmekten kastımız, mevsimsel taze sebze ve meyveleri tüketmektir. Ayrıca dengeli beslenmenin aşırı beslenmek anlamına gelmediğini unutmamalıyız. Vücut bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için uyku düzenimizin de çok iyi olması, aktif ve düzenli bir hayatımızın olması gerekmektedir. Bunlara dikkat edersek gribe karşı olan savaşımıza önde başlarız. Unutulmaması gereken en önemli konu ise; grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyöz hastalıkların birçoğunun etkeninin çeşitli virüsler olduğu ve antibiyotiklerin bu hastalıkların etkeni olan virüsler üzerinde tedavi bakımından hiçbir etkisi olmadığıdır. Bu nedenle, ateş, öksürük, balgam, boğaz ağrısı gibi semptomlar başlar başlamaz, toplum olarak yanlış alışkanlıklarımızdan olan, antibiyotik kullanımından vazgeçmeliyiz. Çünkü gereksiz kullanılan antibiyotikler, hem ülke ekonomisine olumsuz etkilere, hem de gereksiz yere bakteriyel mikroorganizmaların, bu antibiyotiklere karşı direnç oluşturmasına neden olmaktadır. Bu nedenle doktor kontrolü olmadan antibiyotik kullanılması doğru bir şey değildir.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz