Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceren Aktaş, kış mevsimi ile birlikte vatandaşları hastalıklara karşı uyararak, bu mevsimde hasta olmayı beklemeden bol bom C vitamini tüketilmesi önerisinde bulundu.
Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceren Aktaş, kış aylarında insanların soğuktan daha çok etkilendiği için, gribal enfeksiyonları daha çabuk kaptığını söyledi. Hasta olmayı beklemeden özellikle kış aylarında bol bol C vitamini almanın önemli olduğunu kaydeden Aktaş, turunçgil tüketiminin sağlık açısından önemli olduğunu kaydetti. Aktaş, "Portakal, mandalina, greyfurt gibi meyveleri kış aylarının uzun gecelerinden eksik etmemek sağlık için önemlidir. Bunun yanı sıra, pancar, turp, havuç, kereviz, ıspanak, pırasa, lahana, pazı gibi sebzeler de kış aylarında vücut direncini arttırarak, hastalıkların oluşumunu engelleyebilmektedir. Bu gibi sebze ve meyvelerin sadece kış aylarında değil, yılın her mevsiminde sofradan eksik edilmemesi gerekir" dedi.
"BALIK İÇERDİĞİ OMEGA 3 YAĞ ASİDİNDEN DOLAYI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN KUVVETLENMESİNİ SAĞLAR"
Kış aylarında kilo almamak ve soğuk algınlığından korunmak için, bitki çaylarının tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Aktaş, bunun yanı sıra haftada en az iki gün balık tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Aktaş, "Balık kışın sofralardan eksik edilmemesi gereken besinler arasındadır. İçerdiği omega 3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Haftada en az 2 gün balık tüketimi önerilir. D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Kış mevsiminde genelde havalar bulutlu olduğundan dolayı güneşten yeteri kadar faydalanamayız. Ancak havanın güzel olduğu, güneşli zamanlarda yürüyüşe çıkarak güneşten faydalanılabilir. Soğuk kış günlerinde çay, kahve içmek yerine, bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir. Kış aylarının uzun gecelerinde abur cubur diye tabir ettiğimiz çerez tarzı yiyeceklere, tatlıya daha fazla ihtiyaç duyulur. Yağlı kuru yemişlerle leblebi karıştırılarak yenilmesi önerilir. Özellikle kalorisi yüksek hamur tatlılarından uzak durulması gerekir, tatlı ihtiyacı ise haftada 2 defayı geçmeyecek şekilde sütlü tatlılar ile giderilebilir. Kış aylarında genellikle çocukların sevmediği sebzeler çoğunluktadır. Çocukların büyüklere göre bağışıklık sistemi daha zayıf olduğundan gribal enfeksiyonlara yakalanma olasılıkları da fazladır. Bu yüzden annelerin çocuklarına bu sebzeleri sevdirerek veya değişik şekillerde yemelerini sağlaması gerekir” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz