HABER

Uzmanlardan "Hepatit A" uyarısı

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, vatandaşları "Hepatit A" hastalığına karşı uyardı.

Uzmanlardan "Hepatit A" uyarısı

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, "Hepatit A"nın karaciğerde iltihaplanmaya yol açan bir hastalık olduğunu, hastalığa Hepatit A virüsünun (HAV) neden olduğunu ve herkesin bu hastalığa yakalanabileceğini belirtti. Dr. Taş, "Hepatit A virüsü, kişiler arası temasla ya da virüs bulaşmış suların, besinlerin alınmasıyla geçer. Özellikle kanalizasyon sistemlerinin yeterince düzenli olmaması ve su temininin uygun şekilde yapılamaması bu yolla bulaşmayı ön plana çıkarmaktadır. Virüs vücuda ağız yoluyla, özellikle yiyecek ve içeceklerle girer. Bu durum tuvalete gittikten sonra kişilerin ellerini yıkamaması ve diğer kişilerin yiyeceklerini ellemesiyle oluşabilir. Ayrıca HAV ile kontamine içme suyu ve kontamine buzla içilen diğer içeceklerle de bulaşır. Hepatit A, hasta kişi ile yakın temas ve cinsel ilişkiyle de bulaşabilir. Hepatit A hastaları hastalanmadan 2 hafta önce ve iyileştikten 1 hafta sonrasına kadar hastalığı bulaştırırlar. Belirti göstermeden hastalığı geçiren çocuklar da, hastalığın yayılmasında sessiz birer kaynak oluştururlar" dedi.

Hepatit A için herhangi özgün bir tedavinin olmadığnı ve vakaların yüzde 99'unun 3 ay içinde spontan olarak iyileştiğini belirten Dr. Taş, hastaya yatak istirahati önerildiğini ve alkolden kesinlikle kaçınılması gerektiğini söyledi. Hayatında bir kez hastalığı geçirenlerin bir daha yakalanmadığını ifade eden Dr. Taş, Hepatit A'nın kreş, anaokulu ve okullarda kolayca yayılabileceğini dile getirdi. Dr. Taş, hastalığın belirtilerini ise şu şekilde anlattı:

"Bulaşıcı hastalığın ilk belirtileri ateş, yorgunluk, bulantı, kusma ve ishaldir. Bir veya iki hafta sonra karaciğer büyüyebilir ve sarılık görülebilir. Sarılık en kolay şekilde gözlerin beyaz kısmında fark edilir. Sarılık sırasında idrar koyulaşır ve dışkının rengi açılır. Virüs bulaşmış birçok kişide özellikle 3 yaş altındaki çocuklarda belirtiler çok hafiftir ya da hiç yoktur. Belirtilerin büyük çocuklar ve yetişkinlerde görülme olasılığı daha yüksektir. Hastalık genellikle 3-6 hafta sürer ve ardından hasta tam olarak iyileşir. Ancak bazı durumlarda daha uzun sürebilir."

İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, hastalıktan korunmak için temizliğe dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Yemek hazırlamadan önce, yemek yemeden önce, tuvalete gittikten ve bebek bezi değiştirdikten sonra, çiğ ya da hazır yiyecekleri tutmadan önce ellerin en az 10 saniye sabun ve suyla yıkanması gerekmektedir. Kişiler ellerini kurutmak için bir defa kullanılıp atılan kağıt havlular ya da havalı kurutucular kullanmalıdır. Çok çabuk kirlenmeleri ve kişiden kişiye mikrop bulaştırabilmeleri nedeniyle bez havlu kullanılması önerilmemektedir. Virüsların yayılmasını önlemek amacıyla banyo ve tuvalet sık sık temizlenmelidir. Klozet, el tutunma yerleri, musluklar ve çocuk bezi değiştirme masaları gibi yüzeylerin temizliğine özel önem gösterilmelidir. Kreş, anaokulu ve okullarda Hepatit A salgınının nedeninin hasta bir çocuktan çok, hasta bir anne, baba ya da çalışan olma olasılığı daha yüksektir. Aşısı mevcut olup, bazı ülkelerde kullanılmaktadır. Ciddi seyredebileceğinden dolayı kronik karaciğer hastalığı olanlar, sık sık Faktör VIII alan hemofili hastaları, uyuşturucu kullananlar, laboratuarda direkt virüsle çalışan personel, salgınlar sırasında mental olarak zayıf kişiler, çocuk bakım merkezlerinde çalışan personel, homoseksüeller, hijyen uyumunun zayıf olduğu temizlik işçileri ve gıda elleyicileri aşılanmalıdır" diye konuştu. (İHA)

En Çok Aranan Haberler