ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, 5 yaş altı çocuk ölüm nedenleri içerisinde ishalli hastalıkların önemli bir yer tuttuğunu belirtti.
İshalin doğrudan ölüm nedeni olmamakla birlikte vücutta önemli miktarda su ve elektrolit kaybına yol açtığını kaydeden uzmanlar, 1986 yılından beri Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde "İshalli Hastalıkların Kontrolü Programı" yürütüldüğünü belirtti. Uzmanlar, "Çocuklarda ölümlere yol açan ishalli hastalıkların ve komplikasyonlarının önlenmesine yönelik, Dünya Sağlık Örgütü modülleriyle standart vaka yönetimi uygulanmakta, yönetim ve denetim becerileri geliştirme eğitimleri yapılmakta, ayrıca ishal vakalarında kullanılmak üzere ücretsiz ORS dağıtımı yapılmaktadır. 5 yaş altı çocuk ölümlerinin yüzde 3.82'sinin ishale bağlı olduğu, ishalin en sık 6-23 ay arası çocuklarda ve Ağustos ayında görüldüğü göz önüne alınarak, bunun daha düşük seviyelere çekilmesi için Temmuz ayının ilk haftası tüm illerde 'Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası' olarak kutlanmaktadır. Programla ilgili olarak sağlık personeli ve halkımızın konuya duyarlı hale gelmesi için Şanlıurfa'da çeşitli faaliyetler planlanmış olup konuyla ilgili seminerler düzenlenecektir. Havaların ısınmasıyla birlikte sularla ve besinlerle bulaşan hastalık etkenlerinin yaygınlaşması, önlem alınmadığı taktirde toplumda nadir görülen hastalıkların bir anda salgın boyutlarına ulaşmasına sebep olabilmektedir. Bu hastalıklarla etkin mücadele etmek ve hastalıklardan korunmak için çevre koşullarının olumlu hale getirilmesi, yeterli ve sağlıklı içme-kullanma suyunun temini, kişisel hijyen kurallarına uyulması ve gıda güvenliğinin sağlanması önem verilmesi gereken konulardır. Program kapsamında ilimizde görevli sağlık personellerine yönelik hizmet içi eğitimler düzenlenmiştir. Eğitim programı merkezde ve tüm ilçelerde ayrı ayrı düzenlenmiş olup, 245 sağlık personeli konu hakkında bilgilendirilmiştir" dedi.
Uzmanlar, ishalli hastalıklarda dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı:
"Kişisel hijyen tedbirleriyle ishalden korunmak mümkündür. Yemeklerden önce ve sonra el yıkama, sebze ve meyvelerin iyi yıkanması, klorlanmış veya kaynatılmış su içilmesi, yiyeceklerin kapalı ve serin yerlerde saklanması, pişmiş yemeklerin günlük tüketilmesi, biberon ve emziklerin kaynatılması, ishalli çocuklara her zamankinden daha fazla sıvı verilmeli ve her zamankinden daha fazla beslenmelidir. İshal sıklığının artması, tekrarlayan kusma, az yemek yeme ve sıvı alma, ateş, dışkıda kan, aşırı susuzluk gibi bulgular çok tehlikelidir. Bu durumda beklenmeden mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. İlk 6 ayda bebeklerin sadece anne sütüyle beslenmeleri ishale bağlı bebek ölümlerini büyük oranda engellemektedir. Ek besinlere başlanan veya anne sütüyle hiç beslenmeyen bebeklerde ishal gelişme riski daha fazladır. İshal vakalarında doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalı ve gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. Çöpler kapalı kutularda muhafaza edilmelidir. Açıkta satılan yiyecek ve içecekler alınmamalıdır."