HABER

Uzmanlardan kene uyarısı

İSTANBUL (İHA) - Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ölümle sonuçlanabildiği belirtilerek, hastalığın tedavisinde erken tanının çok önemli olduğu vurgulandı.

Virüsün insanlara genellikle virüsü taşıyan kenenin ısırmasıyla bulaştığını bildiren Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Murat Çiftçi, bunun dışında hayvanın kan ve dokularıyla temas halinde de bulaşma olabileceğini söyledi. Çiftçi, Online Sağlık'a (www.onlinesaglik.com) yaptığı açıklamada, KKKA hastalığına neden olan kenelerin tüm doğada bulunduğunu, tamamen yok edilmelerinin mümkün olmadığını belirtti.

Hastalığın kene ısırığından 1-3 gün, hasta dokularıyla direkt temastan 5-6 gün sonra ateş, ani baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, deri, mukoza ve iç organ kanamalarıyla kendini gösterdiğine dikkati çeken Murat Çiftçi, "Hastalıktan korunmada temel prensip, kenelerden uzak durmaktır. Hayvan barınakları ve kenelerin yaşayabileceği alanlardaki kişilerin vücutları belli aralıklarla kene yönünden muayene edilmelidir" dedi.

Hastalığın en çok keneyle temasın yaşanabildiği hayvancılık ve çiftçilikle uğraşanlarda görüldüğünü belirten Çiftçi, "Kene cımbızla deriye yapıştığı yerden tutulup, sağa sola oynatılarak çivi söker gibi çıkarılmalıdır" diye konuştu.

KKKA'NIN AŞISI YOK

Vücut üzerindeki kenelerin öldürülmemesi ve patlatılmaması gerektiğini kaydeden Dr. Murat Çiftçi, bunları vücuttan uzaklaştırmak için üzerlerine sigara basmak ya da kolonya ve gazyağı gibi maddeler dökmenin de çok yanlış olduğunu bildirdi.

Kenenin çıkarıldığı yerin su ve sabunla temizlenmesi gerektiğini ifade eden Çiftçi, "Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa risk de o kadar azalır" diye konuştu.

Henüz KKKA hastalığının tedavisi ve aşısı olmadığını bildiren Dr. Murat Çiftçi, "Keneden kendimizi sakınmamız gerekiyor. Özellikle hayvancılıkla uğraşanlar pantolon paçalarını çoraplarının, gömleklerini ise pantolonlarının içine koymalılar. Kıyafetlerini açık renk ve sık dokumalı kumaştan seçmeliler" dedi.

Kış mevsiminde pek aktif olmayan kenelerin mayıs ayıyla yeniden canlandığını ifade eden Murat Çiftçi, "Vatandaşlarımız, kır alanlara gittiklerinde zeminle direk temas etmemeliler. Oturacakları yere en azından bir örtü sermeliler. Kenelerden insanlara geçen KKKA hastalığı, sadece çiftçilikle uğraşanlar için değil, pikniğe giden vatandaşlar için de tehlike oluşturuyor" diye konuştu.

Murat Çiftçi, vatandaşların kenelerin ölümcül bir mikrop taşıdığı bilinciyle hareket etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler