YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzmanlardan Kıymık Uyarısı

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi (DEAH) Ortopedi Uzmanı Dr. İhsan Şentürk, insan vücudunun herhangi bir...

Uzmanlardan Kıymık Uyarısı

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi (DEAH) Ortopedi Uzmanı Dr. İhsan Şentürk, insan vücudunun herhangi bir yerine batan kıymığın önemesiz gibi görünmesine rağmen, enfeksiyona yol açarak çevre dokulara zarar verebileceğini, bu nedenle hemen çıkarılması gerektiği uyarısında bulundu.

Bedenin herhangi bir yerine sivri cisimlerin batmasının, çok sık görülen ve bunun çoğunlukla önemsiz olan bir sorun olarak algılandığını söyleyen Uzman Dr. İhsan Şentürk, kıymığın enfeksiyona yol açıp yakın dokulara zarar verebileceğini kaydetti. Halk arasında kıymığın tahta olarak algılandığını belirten Şentürk, “Her ne kadar kıymık dendiğinde aklımıza hep tahta kıymığı gelse de, cam ya da metal parçaları da aynı ad altında toplanabilir. Kıymık, damar ve sinir gibi altta bulunan yapıları delerek hasar verebilir. Bu daha çok bedene hızla giren ve derine ilerleyebilen büyük metal kıymıklarla olur. Kıymıklar aynı zamanda bir enfeksiyon odağı oluşturabilirler. Kıymık batmasının kaçınılmaz bir sonucu, mikropların bir anda derinin koruyucu yüzeyinin altına geçerek ortamın bir enfeksiyon için ideal olduğu alt doku tabakalarına yerleşmeleridir” dedi.

Kıymığın nasıl çıkarılması konusunda da bilgi veren Şentürk, büyük ya da küçük kıymıkların mutlaka doktor tarafından görülerek çıkarılması önerisinde bulunda. Dr. Şentürk, “Kıymık ana atardamarlardan birine saplanmışsa, girdiği bölge pıhtıyla örtüldüğünden çıkarmaya kalktığınızda yeniden kanamayla karşılaşabilirsiniz. Dahası, eğer parçanın bir yerde bir çıkıntısı varsa, çıkarmakla, kıymığın yerinde durduğunda neden olduğu zarardan fazlasına yol açmış olursunuz. Kıymık bütünüyle görünüyorsa ve çıkarılmasında daha fazla zarar verme sakıncası yoksa, kendiniz çıkarabilirsiniz. Battığı yeri elinizle sıkıca tuttuktan sonra, bir cımbızla kıymığı olabildiğince ileriden yakalayıp tek bir hareketle çekin. Kıymığın ucundan çekmeyin ya kopar ya da cımbızdan kayar. Bütünüyle batmış bir kıymık içinse, önce uzun ve sivri bir iğnenin ucunu 10 saniye ateşte tutarak sterilize edin. Sonra ucuyla kıymığın ucuna kadar bir yol açın ve cımbızla çıkarın. Kıymığı çıkardıktan sonra yarayı bir antiseptikle temizleyin ve gazlı bezle kapatın ya da antiseptiği 24 saat yara üstünde bırakın” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler