Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Gülden Esen Karlıdağ, Türkiye'de son yıllarda kızamık vakalarında artış yaşandığına dikkat çekerek, "Bu virüsler dış kaynaklı virüsler olduğu saptanmıştır. En sık kızamık vakası bildirimleri askeri birliklerden, bunun nedeni ise hastalığın solunum yoluyla geçen bir hastalık olması" dedi.
Dr. Gülden Esen Karlıdağ, kızamık hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kızamık hastalığının çocukluk yaş gurubunda daha sık olmak üzre tüm yaş gruplarında görülebilen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Karlıdağ, "Bu virüs sadece insanlarda hastalık yapıyor ve virüs bulaşan kişilerde klinik bulguların ortayı çıkması için iki günlük bir intivasyon süresini ihtiyaç var. Ateş ve daha sık olmak üzre öksürük, halsizlik, göze kızarıklık ve nezle bulguları hastalığın önemli belirtileridir. Hastalık solunum yoluyla bulaşıyor. Virüs, hasta kişinin kapalı ortamda 30 dakikada bulaştırıcılığını koruyor. Kızamık ömürde bir kez geçirilen bir hastalık. Bulaştırıcılık süresi hastalık başlamadan döküntüler başlamadan dört gün önce başlayıp döküntüler bittikten dört gün sonrasına kadar devam ediyor. Kızamık tanısı için laboratuvar testleri yapıyoruz. Kızamıktan korunmanın tek yollu aşılama. Ülkemizde çocuklara iki kez aşı yapılıyor. 2002 yılından bu yana Dünya sağlık örgütünün AB ülkelerinde kızamık eliminasyon programı mevcut. Ülkemizde bu kızamık eliminasyon programına dahil ülkelerden" diye konuştu.
Türkiye'de aşılama oranının diğer Avrupa ülkelerinden daha yüksek olduğunu diye getiren Dr. Karlıdağ, "Ülkemizde son yıllarda kızamık vakalarında artışlar mevcut. Bu virüsler dış kaynaklı virüsler olduğu saptanmıştır. En sık kızamık vakıa bildirimleri askeri birliklerden, bunun nedeni ise hastalığın solunum yoluyla geçen bir hastalık olması. Toplu yaşanan yurt ve kışla gibi yerlerde hastalığını daha kolay bulaşabileceği olması bunda önemli olan hasta kişinin uygun izolasyon önlemleriyle izole edilmesi ve hasta kişilerle temas edenlerin aşılanması. Bazı hastalar yatarak tedavi ediyoruz. Bazıları da ayakta tedavi oluyor onlar içinde uygun izole tedavileri vererek tedavi ediyoruz. Hastalık başladığı an mümkün olduğu kadar hasta evde izale edilmeli. Eve giriş çıkışların engellenmesi gerekir. Evde çocuk varsa laboratuvar testleri negatif çıkmayana kadar okula gönderilmemeli. En önemlisi aşılama ve izolasyon tedavisi" ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz