Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Dr. Cegerğun Polat, aşırı sıcakların yaşandığı yaz döneminde gerekli önlem alınmadığı taktirde özellikle tansiyon hastalarında büyük bir risk oluştuğunu söyledi.
Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Dr. Cegerğun Polat, tansiyon hastalarının yaz aylarında dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi verdi. Sıcakla birlikte artan nemin kan basıncını olumsuz etkilediğini belirten Dr. Polat, bu tür durumların tansiyon hastalarının hayatlarındaki riski arttırdığını dile getirdi. Genetik yatkınlığın yüksek tansiyon nedeni olduğunu ifade eden Polat, sağlıklı bireylerde kan basıncı değerinin 120/80 olması gerektiğini kaydetti. Bu limitin üst sınırının ise 135/85 olduğunu belirten Polat, kan basıncının bu seviyenin üzerine çıkması durumunda kişinin yüksek tansiyon hastası olarak değerlendirildiğini dile getirdi. Dr. Polat, “Çoğu zaman hiçbir nedene bağlı olmadan görülebilen yüksek tansiyon, özellikle 50 yaşını geçmiş yetişkinler için risk oluşturmaktadır. Hastalığın oluşmasındaki en önemli neden genetik yatkınlıktır. Ailesinde yüksek tansiyon hastası olan kişilerde ilerleyen yaşla birlikte yüksek tansiyon görülme olasılığı da artmaktadır. Ayrıca hastalar arasında yapılan istatistikler, hormonal hastalıkların da tansiyon yüksekliğine sebep olabileceğini göstermektedir” dedi.
“YÜKSEK TANSİYON BEYİN KANAMASI RİSKİNİ ARTTIRIR”
Yüksek tansiyonun beyin kanaması riskini arttırdığını belirten Dr. Polat, yaz aylarında görülen aşırı sıcakların tansiyon hastaları için sorun olduğunu söyledi. Dr. Polat, “Havanın kuru olması terin buharlaşmasını sağladığından vücut ısısının düşmesine de yardımcı olur. Nemli havalarda vücut ısısını dengeleyemediğinden kan basıncı artmaktadır. Bu nedenle nemli havalar yüksek tansiyon hastaları için uygun değildir. Sıcak havalar, özellikle 50 yaşının üzerindeki yüksek tansiyon hastalarında beyin kanaması riskini de artırabilir. Öte yandan, sıcakla beraber artan vücut ısısı özellikle sinir hasarının eşlik ettiği diyabetik hastalarda, idrar söktürücü, tansiyon düşürücü ilaç alanlarda ve yeterince sıvı tüketmeyen hastalarda abartılı bir tansiyon düşüşü yaşanmasına neden olabilir. Yüksek tansiyon hastalarının yaz aylarında alacakları önlemler çok önemlidir. Bu durumlarda güneşin dik olarak geldiği saatlerde güneş altında uzun süre kalınmamalıdır. Güneşe çıkılacak zamanlarda özellikle baş bölgelerinin korumasına özen gösterilmelidir. Artan su ihtiyacı uygun ölçülerde giderilmeli, şiddetli baş ağrısı önemsenmelidir. Tansiyon ilaçları hekimin verdiği talimatlar doğrultusunda düzenli olarak kullanılmalıdır. Tansiyondaki iniş çıkışlar ölüm riskini de beraberinde getirdiğinden uzman doktor gözetiminde gerekli ölçümler düzenli olarak yaptırılmalıdır” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz