YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzmanlardan Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Karşı Uyarı

Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk hava ile birlikte uzmanlar, vatandaşları üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı...

Uzmanlardan Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Karşı Uyarı

Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk hava ile birlikte uzmanlar, vatandaşları üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı uyardı.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının solunan havaya ağız ve burundan çıkan hava partikülleri ile yayıldığını, bu havanın solunması ve temas yoluyla bulaştığına dikkat çeken uzmanlar, bu tür rahatsızlığı bulunan kişilerin bol sıvı almalarını, istirahat etmelerini, hijyen kurallarına uymalarını ve gerekli hallerde de medikal destek almalarını öneriyor.

Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Yücel Çiçek, mevsim itibariyle üst solunum yolu enfeksiyonlarının özellikle geçiş dönemi olan sonbahar ve soğuk hava şartlarının hakim olduğu kış aylarında arttığını, hastalıklara sıklıkla virüslerin neden olduğunu ifade ederek, bakteriyel enfeksiyonların eklenmesi ile hastalığın kliniğinin daha da ağır seyrettiğini belirtti.

Hastaların çoğunluğunun ateş, kırgınlık, halsizlik, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, geniz akıntısı,başağrısı,ses kısıklığı gibi şikayetlerle kendilerine başvurduğunu dile getiren Çiçek, bu tür rahatsızlıklarla gelen hastalarda tüm üst solunum yolunu, özellikle ağız ve burun boşluğunu, geniz bölgesini, sinüsleri, ses tellerinin olduğu gırtlak ve soluk borusuna kadar olan tüm bölgeyi muayene ettiklerini, nezle, grip, farenjit, tonsillit,larenjit , sinüzit gibi hastalıkların tespit edildiğinde tedavi sürece planladıklarını belirtti.

Sonbahar ve kış mevsiminde havadaki sıcak-soğuk ve nem farkının, alerjik nedenlerin, burun ve ağız içerisinde olan anatomik bozuklukların, stres, hava kirliliği, sigara gibi nedenlerin üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı yatkınlığı artırdığını belirten Çiçek, immün yetmezliği, kanser tedavisi alan, 65 yaş üstü kronik akciğer hastalığı olan hastaların bu tür rahatsızlıkları olduğunda mutlaka doktora başvurmalarını önerdi..

Uzman doktor Çiçek, bu rahatsızlıkla kendilerine başvuran hastaların şikayetlerini dinledikten sonra, genel bir ağız burun muayenesi yaptıklarını, bunların dışında gerekli görüldüğünde ileri tetkik için kan tahlili, sinüs filmi, tomografi, endoskopik muayene yaptıklarını belirterek, “Sonrasında önerilerde bulunuyoruz. Bol sıvı alımının, iyi beslenmenin vücut direncini artıracağı ve hastalığın iyileşmesinde faydalı olduğunu,özellikle el yıkama alışkanlığının ev ve iş ortamında sıkça yapılmasını, sağlık çalışanlarının özellikle eldiven ve dezenfektan solüsyonları kullanmalarının yararlı olacağını yine hapşırma ve öksürme sırasında elle ve kolla havaya enfekte partiküllerin yayılmasının engellenmesi gerektiğini, solunan havanın nemlendirilmesinin yararlı olacağını ve mutlaka istirahat etmeleri gerektiğini hastalara söylüyoruz” diye konuştu.

Çiçek, Ekim ayında yapılan grip aşısının özellikle 65 yaş üstü insanlarda kronik akciğer hastalığı olanlarda yararlı olduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler