HABER

Uzmanlardan velilere tatil uyarısı

İSTANBUL (İHA) - Yoğun kar yağışı nedeniyle sömestr tatilinin bir hafta daha uzaması üzerine, öğrencilerin tatili daha verimli ve dinlenmiş bir şekilde geçirmeleri için anne babalara çeşitli önerilerde bulunmak üzere, "9. Eğitim Bileşenleri Araştırma Raporu" adında bir çalışma hazırlayan Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BASK) AR-GE Kurulu eğitim uzmanları, karne tatilinin, farklı algılanma sebebiyle çocuk ve anne baba arasında anlaşmazlık ve çatışmalara yol açabileceğini belirtti.

Uzun süren tatil dönemlerinde çocuk ve anne baba arasında anlaşmazlık ve çatışmaların, "tatil" kavramının farklı algılanmasından kaynaklandığını vurgulayan uzmanlar rapordan özetledikleri pratik önerilerini şöyle kaydetti:

Tatil süreci birlikte planlanmalı; Tatilde çocuğun dinlenip eğlenebilmesi, çalışmanın verimini arttırdığı gibi çocuğun yeni döneme daha zinde, güçlü ve motive olmuş bir ruh haliyle başlayabilmesini sağladığı unutulmamalıdır. Önemli olan, bu süreci çocuğa uygun şekilde beraberce planlayabilmektir. Anne-baba ve öğretmenlerin ilişki ve işbirliği içinde olmaları, bu planlamayı ve süreci kolaylaştıracaktır. Çocuğun tüm okul dönemi süresince öğreneceği esas şeyin 'öğrenmeyi öğrenmek' olduğu ve bunun için gereken iç-disiplinin ve öz-saygının yerleşmesinin, tüm diğer akademik becerilerden daha önemli olduğu unutulmamalıdır.

Uyumsuzluk, problemi artırıyor; Özellikle okulun ilk yıllarında, uyumun tam anlamıyla oluşmadığı durumlarda tatil dönemi var olan problemleri daha da arttırabilir. Okul dönemiyle hayatına giren süreklilik, sorumluluk gibi yeni kavramların çocuk tarafından benimsenmesi, uyumu kolaylaştırır. Tatil dönemiyle ilgili anlaşılması gereken nokta da budur. Çocuk, bu dönemin bir ara dönem olduğunu, tatil bitiminde okula döneceğini, bu süreçte de görev ve sorumluluklarının olduğunu, bu görev ve sorumlulukların yerine getirilmesinin okula döndüğünde ona kolaylıklar sağlayacağını bilmelidir. Anne babalar bu konuda gerekli açıklamaları uygun bir dille yapmalıdır.
Tatil kavramının farklı algılanması doğaldır; Tatil, yoğun ve yorucu çalışma dönemi sonrası bir dinlenme dönemidir. Öğrenciler bu dönemi, okula gidilmeyen, ders çalışılmayan, dinlenip eğlenilen bir dönem olarak algılarken, anne-baba ve öğretmenler ise, derslerin kesintiye uğramaması, okul dönemindeki eksikliklerin telafi edilip açıkların kapanması yönünde beklenti ve planlar içinde olurlar. Ancak çocuk, anne babanın bu beklentilerini anlayamamakta, anlayamadığı için de tepki göstermektedir. Bu nedenle tatil bazen okul döneminden bile daha stresli, tartışmalı ve zor bir dönem haline gelebilir. Özellikle ilköğretimin ilk sınıflarında okuyan çocukların üzerine fazla gidilmemelidir. Anne babanın çocukla konuşarak orta bir yol bulmaya çalışması gerekir.

Kısa egzersiz önerisi; Tatil döneminde günlük tutma veya kitap okuma ödevlerinin, genellikle son bir-iki günde tamamlanan, amacına ulaşmayan ve hem ebeveynleri hem de çocuğu yoran, zorlayan deneyimlere dönüştüğü hatırlanarak anne babanın bundan dersler çıkarması gerekir. Günlük çalışmalar için hazırlanacak kısa egzersizler daha uygundur. İleriki sınıflarda ödevler, çocukların ilgi ve yeteneklerine göre, kabiliyetlerini geliştirebilecekleri şekilde düzenlenebilir. Amaç, çocuğun bu boş zaman sayesinde eksiklerini telafi etmesi ise, bunun için ideal olan, her çocuğun bireysel programının çıkarılıp, bu eksik alanlarla ilgili egzersizlerin, çalışmaların hazırlanmasıdır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler