HABER

Uzm.Psk.Reyhan Uzun: Ödevleri sık sık sorgulamamak gerekir

Çocuk ve Ergen Psikoloğu Uzm. Psk. Reyhan Uzun okul çağı çocuk sahibi olan ebeveynlerin, yaşadığı en önemli sorunlardan birinin "ödev" konusu olduğunu ifade etti.

Uzm.Psk.Reyhan Uzun: Ödevleri sık sık sorgulamamak gerekir

Çocuk sahibi olan ebeveynlerin şikayetleri arasında hep duymuşuzdur ‘Çocuğum tek başına ödev yapmıyor, ödevlerini okuldan eksik getiriyor, hatırlatmadan ödevini yapmaz, bütün ödevleri ben yapıyorum, hep son anda ödevler yapılıyor…’gibi cümleleri.

Psikomola Bireysel ve Kurumsal Danışmanlık Merkezi’nden Çocuk ve Ergen Psikoloğu Uzm. Psk. Reyhan Uzun okul çağı çocuk sahibi olan ebeveynlerin, yaşadığı en önemli sorunlardan birinin "ödev" konusu olduğunu ifade etti.

"Bazı evlerde bu durum karşılıklı çatışma doğuran, iletişimi bozan bir süreç haline gelebilmektedir çoğu zaman. Ödev yapma, çocuklara hayatı öğrenmelerini, sorumluluk alma, bağımsızlık kazanma, zamanı doğru kullanabilme, problem çözebilme yetilerini kazandırır. Okulla ev arasındaki ilişkiyi pekiştirir, öğrenmeyi hızlandırır. Okul hayatının başından itibaren düzenli ve sistematik şekilde evde ödev yapma alışkanlığı kazanan çocuk bunu iş hayatında devam ettirebilmektedir. Küçük yaşlardan itibaren kazanılan organizasyon, planlama ve düzenli çalışma becerilerini kazanmak, bireyin ileriki iş ve sosyal yaşantısında da olumlu katkılar sağlamaktadır. Bundan dolayı dersler evde anne babanın rehberliğinde, çocukların sorumluluğunda olmalıdır. Yani çocuk ödevini yapmaktan sorumlu kişi, anne baba da çocuğa ders çalışmak için gerekli ortamı ve malzemeleri sağlamanın dışında her zaman destekleyici rolde olan kişi olmalıdır. "

NE YAPMAK LAZIM?

Anne babalar ödev yapma sürecinde;

• Ödevleri sık sık sorgulamadan, biraz daha sorumluluğu çocuğa bırakarak,

• Çocuğun adına unutulan ödevleri başkalarından almak için yoğun çaba sarfetmeden,

• Ödev yapan çocuğun ihtiyacı olduğunda yanında olacağını, yapamadığı yerlerde elinden geldiğince destek vereceğinin mesajını vererek,

• Çocuğu ödevle ve öğretmeniyle tehtit etmeden,

• Sürekli evin içinde ödevle ilgili gündem yaratıp, çocuğu bununla ilgili pazarlığa sokmadan,

• Derse oturmadan evvel çocuğun ihtiyacı olan materyalleri edinerek, ödev yapma zamanını sekteye uğratmamak adına eksiklikleri gidererek,

• Çalışma masasının sessiz ve sakinliğin hakim olduğu, sürekli ders çalışmanın gerçekleşebileceği bir ortamda bulunmasını sağlayarak,

• Doğru planlama ve zamanlamayı öğrenene kadar çocuğa destek vererek, yardımcı olabilirler.

Psikomola Bireysel ve Kurumsal Danışmanlık Merkezi’nden Çocuk ve Ergen Psikoloğu Uzm. Psk. Reyhan Uzun, ödev yapma ve bu süreçteki diğer sorunların aile içi iletişim ve çocuk yetiştirme tutumlarıyla ilişkisini belirtti:

"Önemli olan ilk adım, çocukla ödev yapma, yaptırma yarışına girmeden çocuğunuzla ne kadar sağlıklı bir iletişim kurabildiğiniz, ne kadar empatik yaklaşabildiğinizdir. Sınır koyulmamış, dinlemeden eleştirilmiş, şimdiye kadar hiçbir konuda sorumluluk almasına fırsat verilmemiş, daha çok ebeveyn kontrolünde büyüyen çocuğun okul zamanı geldiğinde ödevlerinin sorumluluğunu almaması ya da bunlarla ilgili problemler yaşamaması kaçınılmazdır."

En Çok Aranan Haberler