Üzümün, tadı, kokusu ve rengi farklılık gösterir. Yeşil, kırmızı ve siyah olarak üç farklı renge ve tada sahip olan meyvenin, yeşil renkte olanı biraz ekşi, kırmızısı daha tatlı ve siyah renkte olanı ise ikisinin karışımı bir tattadır. Çok ufak olsa da sağlık açısından çok faydalıdır. Hem yiyecek ve içeceklerde kullanılırken, hem de kozmetik sektöründe, bakım amaçlı kullanılarak destekleyici fayda sağlar.
Üzüm, bol miktarda enerji içerir ve protein açısından zengindir. Lif açısından da zengin olan meyve ayrıca; folatlar, Pantotenik, Piridoksin, Niasin, Riboflavin, tiamin ve C, E, K vitaminlerini içerisinde barındırır. Ayrıca bol miktarda sodyum, potasyum, kalsiyum, bakır, demir, manganez, magnezyum, çinko, Lutein-zeaksantin, Kripto-ksantin gibi mineralleri içerir. İçerisinde pek çok mineral ve vitamin barındırması sebebiyle faydaları yadsınamayacak kadar fazladır. Üzümün sindirim sisteminden, beyin sağlığına, cilt sağlığından, göz sağlığına kadar pek çok faydası vardır.
Miktar: 100 g
Kalori (kcal): 66
Yağ (g): 0.4
Karbonhidrat (mg): 17
Protein (g): 0.6
Amiloid-beta peptit seviyelerinin azaltılmasına yardımcı olan üzüm, Alzheimer hastalığına iyi gelir. Beyin sağlığının korunmasına oldukça fayda sağlar ve beynin görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesinde büyük rol oynar.
Uzmanlar, migren tedavisinde üzümün oldukça fayda sağladığını belirtiyor. Suyunun kür olarak uygulanması, migren tedavisinde oldukça yarar sağlar ve migren ataklarının azalmasına yardımcı olur.
Sindirim sistemi fonksiyonlarının görevini yerine getirmesinde en büyük yardımcılardan biridir. Sindirim sistemi sorunlarının neden olduğu şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi sorunlar, mide ve bağırsak sorunları, düzenli olarak üzümün tüketilmesiyle son bulabilir. Organik asit, poliyoz ve şeker bakımından zengin olan üzüm, aynı zamanda müsli özelliği barındırdığı için, kabızlık ve basur sorunlarında oldukça hızlı bir şekilde yarar sağlar.
Üzüm, antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Vücutta kanser hücrelerinin oluşumunu ve varolan bu kötü hücrelerin çoğalmasını engeller. Ev yapımı üzüm suyunun düzenli şekilde tüketimi, meme kanseri başta olmak üzere, pek çok kanser türünde tümör oluşumunu engelleyici özellik gösterir.
İçerdiği yüksek oranda antioksidan sayesinde, kan değerlerini normal seviyede tutmaya yardımcı olur. Düzenli şekilde üzüm yiyerek ya da suyunu içerek, kötü kolesterolün düşürülmesini sağlarken, bir yandan da normal kolesterol seviyesini dengede tutabilirsiniz. Uzmanlar tarafından, kolesterol dengeleyicisi olduğu ve tüketilmesi gerektiği belirtilir.
Göz sağlığının korunmasında çok önemli olan glutein ve zeaksantin, üzümün içinde bol miktarda yer alır. Bu anlamda en çok yarar sağladığı konuların başında göz sağlığı gelir. Göz dostu olarak bilinen üzüm, özellikle yorgunluğa ve yaşlanmaya bağlı olan göz rahatsızlıklarının önüne geçmek için birebirdir.
Akciğerlerdeki nem oranını artırarak hastanın daha rahat nefes alıp vermesini sağlar. Üzümü düzenli olarak tüketen kişilerde astıma yakalanma riski oldukça düşüktür. Ayrıca mevcut olan astım hastalığının da ataklarını azaltarak, astım semptomlarını en aza indirir.
Ürenin kanda birikmesi, böbreklere oldukça zarar verir. Böbrekler üzerindeki baskının azaltılması için gereken ürik asidi bol miktarda içeren üzüm, bu özelliğinden ötürü, böbrek sağlığının korunması anlamında önemli bir rol oynar.
Üzümün her çeşidi; antibakteriyel, antioksidan ve antiviral özellik gösterir. Ancak bu konuda en çok siyah üzümün etkili olduğu söylenir. Siyah üzümün düzenli olarak tüketilmesi ve suyunun içilmesi, iltihabı giderir ve enfeksiyonel hastalıklara yakalanma riskini en aza indirir. Kişinin bünyesini, mikroplara karşı dirençli ve güçlü hale getirir. İmmün sistemin koruyucusudur. Özellikle kırmızı renkli üzüm, çocuk felci virüsü ve herpes virüsüne karşı çok etkilidir.
İçerisinde bulunan bazı organik asitler, cilt hücrelerinin sağlıklı ve genç kalmasına yardımcı olur. İçerdiği maddeler aynı zamanda, hücre ve kan damarlarının sağlığı açısından büyük önem arz eder. Vücuttan toksinleri atarak, hastalıkların cilt üzerindeki kötü etkilerini yok eder ve cildi gençleştirir. Aynı zamanda siyah üzümün cilde faydaları da mevcuttur. En önemlisi diğer türlerinden farklı olarak, cilt kanserine yakalanma riskini azaltması ve cildi güneşin zararlı ışınlarından korumasıdır.
Genel cilt sağlığı için de oldukça faydalıdır ve cilt bakımı ürünlerinde fazlaca kullanılan bir meyvedir. Fitokimyasal, antienflamatuar ve antioksidan özellik gösterir. Cilt sağlığı için gerekli olan C vitamini açısından da oldukça zengindir. Güneş yanıklarının oluşmasını önler, güneş yanığı nedeniyle oluşan kızarıklığı ve acıyı alır.
Üzümün düzenli tüketimi, özellikle saçların kök kısımlarında besin eksikliğinden dolayı meydana gelen saç dökülmelerinin ve güçsüzleşmenin önüne geçer. Saç sağlığı için gereken pek çok vitamin ve minerali bünyesinde barındırır. Saçların sağlıklı, yumuşak ve parlak görünmesini sağlar. Saçlar ve kafa derisi için oldukça iyi bir nemlendiricidir. Kepek sorununa iyi gelir.
Fazla tüketilmemesi koşuluyla belirli bir miktar tüketilmesi bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı için oldukça önemlidir. İçerisinde bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde, hamilelikte üzümün faydaları vardır. Gebelikte karşılaşılan pek çok rahatsızlığın giderilmesinde önemli rol oynar. Hamilelikte sıkça karşılaşılan kalp damar problemlerinin giderilmesinde etkilidir. İçerisinde bulunan potasyum kalp sistemini düzeltmeye yardımcı olur.
Ayrıca hamilelikte yaşanan, yorgunluk, halsizlik, sinir bozukluğu, stres gibi sinir sistemi problemlerinin normal seviyelere inmesine yardımcı olur. Üzümün bebeklere faydaları; C vitamini, polifenoller ve folik asit açısından zengin olan antioksidan deposu üzümün özellikle suyu, bebeğin hastalıklardan korunmasında ve beyin gelişiminin artmasında çok önemli rol oynar.
Sağlık açısından herhangi bir zararı olduğu bilinmeyen üzüm, aşırı tüketildiğinde diğer besinler gibi bazı sorunlara neden olabilir.