Sarıgöl İlçesi'nde, dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümlerinin, şifa kaynağı olduğunu belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen "Herkes günlük olarak 5-6 tane üzüm tüketse, enerji ihtiyacını karşılar" dedi.
Üzümün insan sağlığına faydalarını anlatan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, üzümün yaş veya kuru şekilde yenmesinin, vücuda önemli ölçüde yarar sağladığını kaydederek, "Kullandığımız ilaçların çoğu, bitkilerden ve meyvelerden yapılmaktadır. Sarıgöl Ovası'nda 83 bin dekarlık alan üzerinde yetiştirilen sofralık Sultaniye üzümlerimizin içersindeki şeker, sodyum, demir, potasyum, kalsiyum gibi maddelerin yanı sıra A, B1, B2 ve C vitaminleri sayesinde, üzümlerimiz adeta şifa kaynağı durumundadır. Üzümlerin yaş olarak yenilmesi, rejim yapanlar için iksirdir. Aynı zamanda dişlerin temizliğinde de önemli rol oynamaktadır. Üzümler, enerji kaynağıdır. Yaşı ve kurusu, kan yapıcı özelliği bulunmaktadır" dedi.
Üzümün sindirim sistemine de faydalı olduğunu belirten Ülgen, "Üzümler, günlük olarak yenildiğinde sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasını sağlar. Yaş ve kuru üzüm de, aynı zamanda çocukların zekâlarının gelişmesinde önemli bir faktördür. Kalp krizi riskini azaltmaktadır. Karaciğer hastalıklarıyla kansızlığa iyi gelmektedir. Üzümlerimizin, aynı zamanda yüksek tansiyonu da dengede tuttuğu tıbben bilinmektedir. Kanımızın temizlenmesinde etkinlik sağlamaktadır. ‘’dedi.
Özellikle kış aylarında kuru üzümün yenmesi halinde, vücuttaki ısının yükseldiğini ve enerji verdiğini ifade eden Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen "Öğrencilerimiz, sınavlardan önce 5-6 tane kuru üzüm yediklerinde, vücutlarındaki kan şekeri yükselir ve sınav heyecanını kaybolur. Ülkemizde, binlerce dekarlık alan üzerinde üzüm yetiştirilmesine rağmen, ülke olarak üzüm tüketiminde yeterli tüketime erişemedik.’’dedi. Öte yandan, üzümlerden elde edilen pekmez, Günbalı gibi, ürünlerinde tüketilmesinin sağlık yönünden yararlı olduğunu ifade eden Ülgen’’Bu ürünleri evlerde bayanlar itina ile hazırlarlar ve kış aylarında tüketilmektedir. Pekmez ve Günbalı özellikle kansızlığa iyi geldiği gibi boğmaca, soğuk algınlığına, nefes darlığına yararlıdır. Pekmez ve günbalı aynı zamanda vücuda enerji vermektedir. Özellikle çocuklara içirilmesi daha yararlı olmaktadır.’’dedi. Ülgen, üzüm olduktan sonra, hepsinin şifa kaynağı olarak yenilmesinin yararlı olduğunu sözlerini ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz