İZMİR (İHA) - İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi, kuru üzümde aşırı hormon kullanımının ihracatta sıkıntıya sebep olacağını söyledi. Yemişçi, 2 yıl önce de hormon konusunda üreticiye uyarılarda bulunduklarını ancak bu uyarının dikkate alınmadığını hatırlatarak, ihracatta geçen sezona göre 30 bin ton gerileme yaşandığını belirtti.
İzmir Ticaret Borsası'nda konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Yemişçi, üreticinin üzümün daha ağır çekmesi, iri taneli ve güzel görünmesi için olması gerekenden daha çok hormon kullandığını, üzüme bir kez hormon atılmasında sorun olmadığını ancak fazlasının kuru üzümün ihracatını olumsuz etkilediğini kaydetti. Türk tipi üzümde 'jumbo' adı verilen yeni tip üzümlerin oluştuğuna değinen Yemişçi, "Hormonu verdiniz mi adı 'jumbo' oluyor. Jumbo diye bir şey bizim dilimizde yok. Avrupalı bu üzümü istemiyor. Yemek ve görünüm açısından tercih edilse de 2 yıl sonra üzüm satamayacağız" dedi.
Kuru üzümde, 29 Nisan tarihinden itibaren ihracatta fiili satışın 144 bin ton olduğuna dikkat çeken Yemişçi, bu rakamın geçen yıla göre 30 bin ton eksik olduğunu belirtti. Hormon kullanımı nedeniyle standartların da değiştirildiğini ifade eden Yemişçi, "100 gram üzümde hormon kullanımının fazlalaşmasından sonra 501 ile 650 arasında olan tane sayısı şu anda 451-600'e geriledi. Ayrıca yüzde 0.75 olan küflü tane oranı da 2'ye çıkarıldı. Bu yüzden ihracatçı yurtdışına satacak çekirdeksiz sultaniye kuru üzüm bulmakta zorlanıyor" şeklinde konuştu.
Hormon kullanımı konusunda üreticileri duyarlı olmaya çağıran Yemişçi, yaş üzümde insan sağlığına zararlı olmayan hormonun kullanılmasında bir sakınca olmadığını ancak, kuru üzümde bir defadan fazla hormon kullanılmasının üzümün kalitesini düşürdüğünü söyledi. Bu konuda üreticilerin ilgili kurumlardan destek alması gerektiğini vurgulayan Yemişçi, hormon kullanma zamanı olan bu dönemde üreticileri dikkatli olmaya çağırdı.