Nüfusuna oranlandığında 90 yaş üzeri yaşlısıyla Avrupa standartlarının üzerinde bulunan ve Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Gerontoloji (Yaşlılık Bilimi) Bölümü tarafından merkez kurularak uzun yaşamın sırrı araştırılan Aydın'ın Nazilli ilçesi, yeniden yapılanıyor. Bu yapılanmayla beraber uzun yaşamın sırrı çözülecek.
Nüfusunun her 100 kişisinden 23'ü 60 yaş ve üzerinde olan, 90 yaş üzerinde 161 sağlıklı yaşlısıyla Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji (Yaşlılık Bilimi) Bölümü'nün "Türkiye'nin Yaşlılık Şampiyonu" ilan ettiği Nazilli'de, yaşlılığın sırrına ilişkin çalışmaların bir yıl içinde ilan edilmesi bekleniyor. Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, çalışmanın sonuçlarının alınmasından sonra bilimsel dergilerde yayınlanacağını, ardından uluslararası makalelerin çıkacağını belirterek, "Sanıyorum çok yakın zamanda dünyadan çok sayıda insanın buraya yerleşmek için talepleri olacak. Çünkü uzun ömür ve gençlik dediğimizde her şey duruyor, insanlar buna önem veriyor" dedi.
Nazilli'deki nüfusun yaşlanma oranının Türkiye'deki ortalamanın çok üzerinde bulunduğunu, ülkenin 20-25 yıl sonraki hedeflerinin yakalandığını bildiren Yıldız, ilçenin bir uzun ömür merkezi olduğunu söyledi. Yıldız, buradaki yaşlı vatandaşların, aktif ve iş görebilme özellikleriyle de farklılık gösterdiklerini kaydetti.
TERMOKENT KURULACAK
Bilimsel çalışmaların yayınlanmasıyla ilçenin dünyanın ilgisini çekeceğini ve buraya yerleşme konusunda talep yaşanacağını savunan Yıldız, Nazilli'nin hedefi bulunan bir ilçe olduğunu belirtti. Nazilli Kaymakamı Yıldız, ilçenin, Cumhuriyetin 100. yıl dönümünde İzmir'den sonra bölgedeki ikinci büyük kent haline geleceğini, yakın zamanda buradaki fakülte ve yüksek okulların, Adnan Menderes Üniversitesinden ayrılacağını, Sümer Üniversitesi adıyla üniversite kurulmasının planlandığını, bunun için yasa teklifinin hazırlandığını söyledi. Yıldız, yaşlı nüfusun dengelenmesi ve genç nüfusla aşılanması anlamında üniversitenin çok önemli olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin jeotermal kaynaklarının yüzde 40'ının bu bölgede bulunduğunu, MTA ile süratle ortak kuyular açtıklarını bildiren Yıldız, burada bir termokent kurulacağını açıkladı. Yıldız, jeotermale bağlı sağlık tesislerinin, otellerinin olacağını, Sağlık Bakanlığının fizik tedavi hastanesi kuracağını, 500 yataklı devlet hastanesi yapıldığını bildirdi.
Yıldız, büyük sera tesislerinin ve organize sera bölgesinin kurulmasına ilişkin olarak da 500 dönümün üzerinde alanda çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
İLÇENİN YENİDEN DİZAYNI
Nazilli'nin nüfusuna 5-6 yıl içinde bir o kadar daha nüfus ekleneceğini belirten Kaymakam Yıldız, buna göre ilçenin meydanlarının düzenlenmesi, hafif raylı sistem kurulması hedeflerinin bulunduğunu, şehrin yeniden dizayn edileceğini kaydetti. Bu arada okulların da ilçe merkezinden alınarak, kampüste toplanacağını bildiren Caner Yıldız, bunun için yeni arsa belirlediklerini, Milli Eğitim Bakanlığına teklifte bulunduklarını söyledi.
Türkiye'nin ilçe bazında tek konservatuvarının da Nazilli'de olduğunu ifade eden Yıldız, ADÜ'ye bağlı konservatuvarda çalışmaların lisans düzeyinde sürdüğünü, ilkokul çocuklarına ayrıca ders verildiğini, bir de konservatuvar lisesi açılması için ADÜ'nün teklifi doğrultusunda girişimlerin yapıldığını ifade etti.
TÜRKİYE`DE 100 YAŞINI AŞMIŞ 48 BİN İNSANIMIZ VAR
Geçtiğimiz aylarda Nazillide açılan
100 Yaş ve Üzeri Ege Bölgesi Araştırma ve Koordinasyon Merkezi, 100 yaş üzerindeki yaşlıların uzun yaşam sırlarını araştırarak yaşlı bakımı hakkında bilimsel çalışmalar yapacağını açıklamıştı. Törende konuşan Akdeniz Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof Dr. Abdullah Aziz, Nazilli
de Türkiye ortalamasının üstünde 100 yaşını aşmış insan bulunduğunu söyledi.
Nazillideki asırlık insanların bir çoğunun sağlıklı durumda olduğunu kaydeden Abdullah Aziz, "Burada 100 yaşını aşmış birçok insanın olduğunu öğrendiğimiz zaman çok heyecanlandık. Çünkü biz Türkiye
de 100 yaşın üzerinde 48 bin insanın olduğunu biliyoruz. Bu 48 bin insanın Türkiye nüfusuna oranı 10 binde 7dir. Buradaki 90 ve 100 yaşını geçmiş 161 kişi ve bunların tamamı oldukça sağlıklı, diğer yörelerde ise 90 ve üzeri yaşta olan insanların sağlıklarını yitirdiklerini görüyoruz. Bugün bu projenin ilk ayağını gerçekleştirmiş oluyoruz. Akdeniz Üniversitesi olarak Fen Edebiyat Fakültesinde Gerontoloji bölümünü 2006 yılında açarak Türkiye
de bir ilki de biz gerçekleştirmiştik. Önümüzdeki yıl gayret sarf ederek bu bölüme öğrenci almaya başlayacağız. 100 yaşını geçmek bir marifettir. Bu kişinin kendi gayretleri olduğu gibi Allah`ın kendilerine bahşetmiş olduğu bir lütuftur. İnsanlar trafik kazalarından ve çeşitli hastalıklardan kurtulup buraya kadar gelmeleri çok önemli bir şeydir. Gerontoloji bölümü olarak yapmak istediğimiz temel iş, yaşlıların sağlıklı olarak kalmasıdır. Sağlıklı olarak kendilerine bakılabilme hususunu ön plana çıkarmak istiyoruz. Yaşlanmak şans ise onlara nasıl bakılacağı da bize düşer. Kaymakamlık, sivil toplum örgütleri ve bilimsel olarak bunların çerçevelerinin çizilmesi gerekiyor. Asırlık insanlarımızın buraya kadar nasıl geldikleri ve neler bildikleri mutlaka öğrenilmelidir. Tecrübelerinden faydalanacağımız bu tip insanların bizim için çok önemli oldukları bilinmelidir. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde insanların 100 yaşına girmesi çok daha fazla çoğalacaktır" dedi.