Merkezi Ankara'da bulunan bir firmanın Hacettepe Üniversitesi'nden bilim insanlarıyla ortaklaşa geliştirdiği tampon ve sprey, uzuv kopmalarından ateşli silah yaralanmalarına kadar çeşitli sebeplerle oluşacak kanamayı 30 saniye ile 3 dakika arasında değişen sürelerde durdurmayı başarıyor.
"Mecsina" adı verilen ürünün Türkiye'deki ilk tanıtımı, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde düzenlenen 7. Avrupa Acil Tıp Kongresi'nde yapıldı. Ürünü geliştiren İMHB Biyomedikal Genel Müdürü Metin Azıtepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de terörden trafik kazalarına kadar çeşitli alanlarda yaralanmalar yaşandığına dikkati çekti.
Son 2,5 yıldır çeşitli sebeplerle oluşan kanamayı durduracak tamamen yerli bir ürün geliştirmek için çalıştıklarını anlatan Azıtepe, Hacettepe Üniversitesi'nden bilim insanlarıyla ortaklaşa geliştirilen, tamamen organik bir sıvıyı sprey ve tampon formatına getirdiklerini kaydetti.
Günlük yaşamda meydana gelebilecek kesikler için 7x12 santimetrelik tamponun yeterli olduğunu belirten Azıtepe, 5 mililitre sıvı emdirilmiş tamponun 30 saniyeye kadar kanamayı durdurduğuna değindi. 10x10 santimetrelik tampona 50 mililitre sıvı emdirildiğini, kurşun veya bıçak yaralarında kullanılabildiğini ifade eden Azıtepe, 20x20 santimetre boyutlarında ve 100 mililitre sıvı emdirilmiş tamponun ise uzuv kopmaları ve arter kanamalarında kullanılabildiğini söyledi.
Ürünün acil aşamada hastanın hayatını kurtarmak için destekleyici olduğunu vurgulayan Metin Azıtepe, tampon ve sprey formatı sayesinde 30 saniye ile 3 dakika arasında değişen sürelerle kanamanın tamamen durduğunu açıkladı. Azıtepe, özellikle uzuv kopmalarında 3 dakika içinde durdurulmasının ardından 3 saate kadar bölgede yeniden kanama meydana gelmediğini, bu sayede de sağlık kuruluşuna gidene kadar yaralının zaman kazandığını dile getirdi.
Metin Azıtepe, ürün için Sağlık Bakanlığı'ndan izin alındığını, patenti de bulunan ürünün her türlü resmi altyapısının tam olduğunu kaydetti. Ürünü 1.5 ay önce resmi olarak pazarlamaya başladıklarını anlatan Azıtepe, "Bu, herkesin cebinde taşıması gereken bir ürün. Asıl amacımız okullarda, araçlarda, ilk yardım çantalarında ve Silahlı Kuvvetler'de bu ürünün kullanılması" dedi.
Azıtepe, tampona emdirilen sıvının yaranın çevresinde "tül" şeklinde bir tabaka oluşturduğunu, bu tabakanın kalınlaşarak kanamayı durdurduğunu kaydetti. Ürünün içindeki bitkilerin de günlük hayatta kullanıldığına işaret eden Azıtepe, "Bunların arasında en önemlisi kantaron. Ürün, 8 bitki kullanılarak yapıldı" diye konuştu.
-Yurt dışında örneği yok-
Metin Azıtepe, yurt dışında bu ürünün toz formunda olanlarının kullanıldığını, tampon ve sprey formunda ise yurt dışında bir örneğinin bulunmadığını bildirdi. Toz formundaki kanama durdurucuların, yaranın sağlık kuruluşundaki müdahalesi sırasında temizlenmesinde sorun yarattığına dikkati çeken Azıtepe, bazı toz ürünlerin ise yara çevresinde yakıcı etki oluşturarak kanamayı durdurduğunu anlattı.
Özellikle uzuv kopmalarında kullanılan tozun yara çevresindeki ısıyı 80 dereceye kadar yükseltebildiğine değinen Azıtepe, bu tozların ağır yanığa da yol açabildiğini öne sürdü.
Geliştirdikleri tampon ve spreyde ise hiçbir yan etki olmadığını savunan Azıtepe, "Hatta ürettiğimiz sıvı, mide kanaması olduğunda bile içilebilir" diye konuştu.
Ürünün pazarlamasını yürüten Gesmir Grup CEO'su Mecid Dericizade de ürünün dünyanın önemli akredite laboratuvarlarında incelendiğini ve Avrupa Birliği'nden onay aldığını bildirdi. Ürünün isminin İbn-i Sina'dan geldiğine dikkati çeken Dericizade, "Ürünümüz sağlık sektöründeki muadillerinin üç katı ucuz. Bu ürünü dünyada bir tek biz üretiyoruz" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz