KADIN

Vajina kapalıyken (Vajinismus) seks yapmak nasıl olur?

Vajinismus düşündüğünüzden daha fazla kadını etkileyen bir sağlık sorunu!

Vajina kapalıyken (Vajinismus) seks yapmak nasıl olur?

Seks yapmak, olduğundan daha ürkütücü bir deneyim olabilir (örneğin, yeni bir partnerle birlikte olacağınızda veya ilk seks deneyiminizde). Lakin penetrasyon gerçekleşeceği zaman vajina kaslarınızın istem dışı kasılmasına neden olan bir sağlık sorunu yaşıyorsanız kendinizi nasıl hissedeceğinizi düşünün.

İster inanın ister inanmayın, bu gerçek hayatta yaşanan bir sağlık problemi (vajinismus) ve başa çıkması oldukça zor gibi geliyor. Ancak, bu dertten mustarip olan 23 yaşındaki adını belirtmeyen, hesap adı Heatherroneous olan bir Reddit kullanıcısı, bu durum hakkında daha fazla açıklama yapmak amacıyla forum sitesini kullandı.

Yaşadığı kasılmaları “Vajinanın ağzı kapanıyor ve zorlanması keskin bir acıya neden oluyor” şeklinde açıklayan yazar sözlerine şunları ekliyor: “Bazı çiftler bu hissi ‘duvara çarpmak ‘gibi tanımlıyor. Bunun nedeni, kasıldığı zaman vajinanın içine girilemez bir kale haline gelmesi”.

Vajinismus İstem Dışı Sıkılık

Alttaki çizimde, vajinismusun etkileri pelvik taban kaslardaki sıkılık ve buna bağlı olarak vajinadaki sıkılık gösteriliyor. Sağ tarafta, pelvik taban rahatlamış durumda olduğundan acısız cinsel birleşme mümkün.

vaginismus.com’dan alınan bu çizim bu sorunu yaşayanlarda meydana gelen durumu gösteriyor.

“Ergenliğim süresince, acı nedeniyle tampon kullanamadım. Biraz rahatsız ediciydi ama daha fazlası olacağını düşünmemiştim.” Ama okulu bitirdikten ve evleneceği erkeği bulduktan sonra garip bir şeyler olduğunu fark eden yazar bu durumu şöyle açıklıyor:

“Çıkarken seks yapmayı denedik ve sonuç felaketti. Çok acı hissettim ve partnerim, pubococcygeus kaslarının oluşturduğu halkayı geçemedi. Aklımıza gelen her şeyi denedikten sonra vazgeçtik.”

Bu çift, “başka şeyler” yapmayı deneyerek sorunu çözmeye çalışmış ancak bu problem hakkında çok düşünmemek gerekiyor. Heatherroneous, doktorun spekulumu yerleştirmeyi denediği ilk jinekolojik muayenesini de “travmatik bir deneyim” olarak tanımlıyor.

“Yaşadığım acı nedeniyle bağırdım. Ondan sonra, bu durumla ilgili bir şeyler yapılması gerektiğine karar verdim.”

Evlilik yolunda ilerliyorlardı ve ilişkilerinin bozulmasını istemiyorlardı. Genç kız, Google’da yaptığı araştırmaların ardından kendine vajinismus teşhisi koydu.

İyileşme yolunda attığı adımların ilki, bir seks terapistine gitmek oldu. Bu durumun psikolojik endişeye bağlı olması nedeniyle terapistin faydalı olduğu çoğu kez kanıtlanmış bir şeydir.

Ayrıca terapist, yavaş yavaş vajinaya bir şeyin girmesine alışması için şikayeti olan kişiye bir dilatör kiti veriyor.

“İyileşme, inişli-çıkışlı bir süreç. Ama geçen Mart ayında nihayet ilk defa seks yapabildik! Dördüncü evlilik yıldönümümüzü geçen Ağustos ayında kutladık. İlk kiti aldığımız zamandan ilk sevişmemize kadar yaklaşık üç yıl geçti.”

Tıpkı bir başarı hikâyesi gibi.

Psikoseksüel terapist ve ilişki terapisti olan Sarah Alpert vajinismus hakkında bilmeniz gereken her şeyi tıbbi bakış açısına göre açıklıyor:

Genellikle psikolojik sorunlar neden oluyor. “Vajinusmusun pek çok nedeni var. Dr. Alpert, bu nedenler arasında cinsel istismar, hamile kalma korkusu ve ‘zarar görme’ korkusu olduğunu açıklıyor.

Fiziksel sorunlar da neden olabilir. Uzmanlar, ilişki sorunları veya doğum esnasında oluşan hasarın da neden olabildiğini açıklıyor.

Sadece seks ile bağlantılı değil. Dr. Alpert vajinismusun tampon dâhil vajinaya herhangi bir şey girmesi durumunda kasılmaya neden olabileceğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Bazen penetrasyon mümkün olmuyor ve bazı vakalarda çok acılı olabiliyor.”

Üstesinden gelinebilir. "Vajinismus en yüksek başarı oranına sahip durumlarda biri. Psikoseksüel terapist tarafından uygulanan CBP, psikoanaliz-rahatlama egzersizleri, pelvik taban / kegal programları dahil çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler