HABER

Vajina temizliği konusunda bilinmesi gerekenler

İnsan doğası gereği temiz olmak ister. Tüm vücudunu özenle temizlemek ve vücudun güzel kokmasını sağlamak hele ki kadınlar için çok önemlidir. Fakat bazı organlarımız diğerlerine göre biraz daha farklıdır ve dolayısı ile temizliği konusunda da diğer organların gördüğü ilgiden biraz farklı bir ilgi bekler.

Vajina temizliği konusunda bilinmesi gerekenler

Vajina da bunlardan biridir. Maalesef vajina temizliği konusunda tamamen kulaktan dolma, aslı astarı olmayan bilgiler ve uygulamalar, sağlıklı ve işlevselmiş gibi ortalıkta dolaşıp duruyor ve ilginçtir ki bilimsel yöntemlerden çok daha fazla rağbet görüyor. Bu tarz asılsız uygulamalar ile temizlenmek ve hastalıklardan korunmak amaçlanırken vücutta tahribata ve birçok hastalığa yol açılıyor. Vajina temizliği gibi önemli ve hassas bir konuda aslı belli olmayan yöntemler yerine tamamen bilimsel ve kanıtlanmış yöntemler uygulamak inanın sağlığınız açısından çok daha faydalı olacaktır.

Vajina Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

1. Vajina kendi kendini temizleyebilir

Vajina sanıldığından çok daha özel bir organdır. Kulak gibi kendi kendini temizleme özelliğine sahip olan bu organ, olağan dışı durumların dışında dışarıdan bir müdahaleye gerek kalmadan temizlik ihtiyacını kendi kendine giderebilir. Sağlıklı bir vajina bunu faydalı bakteriler barındıran, kendine has mukus salgısıyla gerçekleştirir. Bizim dışarıdan yapacağımız müdahale bu faydalı bakterilerin de zarar görmesine ve dışarı atılmasına neden olur. Bu da vajinanın kendi kendini koruduğu sistemi bozmak demektir. Bekaret zarı (hymen)'nın hala bozulmamış olması ekstradan bir koruma sağlar. Kadınların bekaret zarı ile dünyaya gelmesinin nedeni de korunmasız olunan küçük yaşlarda dışarıdan bulaşabilecek mikroplara ve hastalıklara karşı fazladan bir korunmaya sahip olmalarının sağlanmasıdır. Yani vajina kendi temizliğini yaparken dışarıdan müdahale edip onun kusursuz düzenini bozmamak gerekir.

2. Temizlikten önce vajinayı tanımak gerekir

Vajina temizliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus vajinayı doğru tanımak ve temizliğini gerektiği gibi yapmaktır. Vajina iki kısımdan oluşur; bunlardan ilki vulva yani vajinanın dışarıdan bakıldığında görülen kısmıdır. İkincisi ise vajinanın iç kısmıdır. Bu iç kısım vajina girişi ile başlar rahim duvarı ile sonlanır. Vajinanın iç kısmı, vulvaya göre çok daha hassas bir yapıya sahiptir ve kendi temizliğini kendi yapabilir fakat vajinal akıntının miktarında, kokusunda ve kıvamında değişiklik görüldüğü durumlar vajinanın kendi kendini temizleyemediği hastalık durumlarına işarettir. Bu gibi durumlarda acil olarak jinekoloğa başvurulmalıdır. Vajina temizliği nasıl yapılır? Kimyasal barındıran temizlik ürünleri kullanılmadan, çoğunlukla su ile yapılmaya dikkat edilmelidir. Temizlik sonrası kesinlikle bakteri oluşumuna mahal vermemek için nemli bırakılmamalı, tahriş etmeden kurulanmalıdır.

3. Vajinal duş bir doğum kontrol yöntemi değildir

Gerekli korunma önlemleri alınmadan girilen cinsel ilişki sonucu insanlar olayın pişmanlığı ile koca karı yöntemleriyle doğum kontrolü sağlamaya çalışabiliyor. Bu zamana kadar başarı yüzdesi sıfır olan vajinal duş yönteminin hala kullanılmaya devam edilmesi ise gerçekten hayret verici bir durum. Cinsel ilişki sonrası gerek spermleri vücuttan uzaklaştırmak için gerekse partnerden bulaşabilecek hastalıklardan korunmak için yapılan vajinal duş faydasızlığının yanı sıra birçok zararı da beraberinde getiriyor. Bu iyi niyetle yapılan uygulama ne bir doğum kontrol yöntemi olabilir ne de hastalıklara karşı bir savunma. Spermler o kadar hızlıdırlar ki siz onları vücuttan uzaklaştırmak için müdahale edene kadar onlar çoktan rahim ağzından geçmiş olurlar. Siz ise sadece vajinanıza verdiğiniz zararla kalmış olursunuz. Hastalıklardan korunmak için vajinal duşun gereksiz olmasının sebebi ise vajinayı korumak için orada bulunan vajinal mukusu vücuttan uzaklaştırmasıdır. Bu da vücudunuzu korumaya çalışırken onu daha savunmasız bırakmak demektir. İkinci bir zararı ise vajina dokusuna zarar vererek sizi kaşıntı ve kızarıklıklarla baş başa bırakmasıdır. Kısacası ilişkiden sonra vajina temizliği, doğum kontrolü sağlamak için değil, sadece hijyen sağlamak amaçlı ve kontrollü bir şekilde yapılabilir.

4. Vajina tuvalet sonrası kesinlikle temizlenmelidir

Vajinanın kendi kendini temizleyebiliyor olması onun hiç temizlenmeyeceği anlamına gelmez. Vajinanın dışarıdan bakıldığında görünen kısmı yani vulva, temizliğe ihtiyaç duyar. Tuvalet sonrası vajina temizliği önden arkaya olmak suretiyle hiçbir kozmetik ürün kullanmadan sadece su ile yapılmalıdır. Islak mendil gibi içerisinde kimyasal barındıran ürünler vajina için oldukça zararlı olup vajinanın pH dengesini bozarak onu savunmasız bırakır. Temizliğin önden arkaya yapılmasının sebebi anüste oluşan zararlı bakterilerin ve mikropların vajinaya ulaşmasını engellemektir. Temizlik yapıldıktan sonra tahriş edici olmayan bir tuvalet kağıdı ile kurulama yapılmalıdır. Vajinanın nemli kalması bakterilerin oluşması için ortam hazırlar. Vajinanın kuru kalması için pamuklu çamaşırlar kullanmalı, günlük ped kullanma alışkanlığı oluşturmalısınız.

5. Batikon kullanımı doktor kontrolünde olmalıdır

Vajinal mantar her 4 kadının 3'ünde görülen bir enfeksiyon türüdür. Vajinal bölgede kaşıntı, yanma, cinsel ilişki sırasında ağrı ve normalden farklı ve beyaz bir akıntı gibi belirtilere sahiptir. Stresin, vücuda dışarıdan yapılan müdahalelerin ve bazı doğum kontrol haplarının tetiklemesiyle oluşur. Yaşam kalitesini düşüren rahatsız edici bir hastalık olmasına karşın tedavisi genelde kolaydır. Batikon ise mikrop öldürücü özelliğe sahip polivinil-pitolidon ve iyot karışımı içeren bir antiseptiktir. Vajinada oluşan mantar rahatsızlıklarına karşı doktor tavsiyesi ve kontrolünde vajinaya dökerek kullanmak yerine pansuman şeklinde uygulanır. Kolay ulaşılabilir olmasına rağmen kesinlikle vajina için kontrolsüz kullanılmamalıdır. Batikonla vajina temizliği eş dost tavsiyesi ile yapılabilecek bir vajina temizleme yöntemi değildir.

6. Her ürün vajina temizliği için uygun değildir

Vajina temizliği için kullanılan ürünlerin birçoğu vajina temizliği için uygun ürünler değillerdir. Sabun, şampuan, vücut losyonu gibi temizlik ürünleri, içerisinde bulundurdukları kimyasal maddeler ile vajinanın pH dengesini bozar ve yararlı bakterileri yok eder. Aynı zamanda bu kimyasallar vajina dokusuna zarar vererek kızarık ve tahriş olmuş bir görüntü oluşmasına neden olur. Bu tür kimyasallar ile tahriş olmuş ve koruma kalkanı olan mukusu zarar görmüş olan vajina ''vajinit'' gibi hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya kalır. Vajinit; vajinada denge halinde olan bakteri ve mantarların, hormon düzeyindeki değişiklikler, antibiyotikler, ''yanlış vajina temizliği'' gibi etkenler sonucu oluşan bir hastalıktır. Vajinada kötü koku, kaşıntı ve akıntı halinde seyreder. Vajinanın temizliğinde iyi niyetle kullanılan kimyasal ürünler vajinada bu tür hastalıkların oluşmasına davetiye çıkarır. Diğer vajina temizlemek için üretilmiş ürünlerin kullanımı ise doktora danışılarak yapılmalı ve rastgele her ürüne güvenilmemelidir.

7. Vajinayı her durumda kendiniz temizleyemezsiniz

Vajina kendi kendini temizleyebiliyor, siz de yapmanız gereken temizlik uygulamalarını gerektiği gibi yapıyorsunuz ama bunlara rağmen bazı hijyen problemleri yaşıyor olabilirsiniz. Vajinal salgının miktarı, kokusu ve renginde bazen değişiklikler gözlenebilir. Normal şartlarda kendini hissettirmeyen koku, cinsel ilişki sonrası kötü bir koku olarak kendini belli edebilir. Bu ''bakteriyel vajinoz'' denilen bir bakteri türünün neden olduğu enfeksiyonel bir durumun habercisi olabilir. Bunun vajinada bir hijyensizlik durumu hissettirmesi gayet doğaldır. Bu durumda doktorunuza başvurarak uygun tedavi ile enfeksiyondan kurtulabilirsiniz.

8. Jilet ve ağda temizlemekten çok zarar verebilir

Vajina temizliği konusuna tabii ki de tüylerin temizlenmesi de dahil. Çok standart ve basit gibi gözükse de aslında bazı enfeksiyonel problemlerin önüne geçebilmek için dikkat edilmesi gereken konulardan biri. Jilet ve ağda tüylerden kurtulmak en çok başvurulan yöntemlerin başında geliyor. Fakat jilet ve ağda kullanılarak yapılan tüy alma işlemi kıl köklerinde enfeksiyona ve dolayısıyla enfeksiyonel hastalıklara neden olabiliyor. Bu yüzden epilasyon aleti veya lazer kullanmak daha sağlıklıdır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler