HABER

Vajinada kuruluk nelerin habercisi, nasıl geçer?

Özellikle aktif bir cinsel hayatı bulunan kadınların zaman zaman yaşadıkları vajinal kuruluk, cinsel sağlık açısından sorun teşkil eden bir durumdur.

Vajinada kuruluk nelerin habercisi, nasıl geçer?

Normal şartlarda vajina duvarı, östojen hormonu sayesinde ince ve berrak bir sıvıyla kaplıdır, bu sıvı sayesinde sağlıklı bir yapıdadır. Östojen hormonunun seviyesi düştüğünde ise vajinadaki nem oranı azalır. Böylece vajinal kuruluk problemi meydana gelir.

Vajinal Kuruluk Nedenleri

1. Menopoz

Menopoz döneminde yaşanan hormonal düzensizlikler sebebiyle çeşitli sorunlar ortaya çıkar. Bu dönemde östrojen hormonu seviyesiyle birlikte vajinadaki salgı bezlerinin harekete geçmesi engellenir. Vajinal salgılardaki yetersizlik de vajina kuruluğu problemini doğurur.

2. Bazı ilaçlar

Antidepresanlar, doğum kontrol hapları ve tansiyon ilaçlarının bazıları vajinada kuruluğa sebep olabilir. Özellikle doğum kontrol hapları kandaki östojen seviyesini azaltarak vajinal kuruluk problemini doğurur. Bu durumda ya doktor kontrolünde farklı bir doğum kontrol hapı kullanımına başlamak ya da korunmak için prezervatif gibi farklı yöntemleri tercih etmek gerekir.

3. Kemoterapi

Kemoterapi tedavisi kadınlarda yumurtalıkları etkileyerek hormon üretimini azaltır. Tedavi esnasında yaşanan vajinal kuruluk probleminin yanı sıra tedavi süreci sona erdikten sonra kısırlık ve düzensiz adet gibi sorunlar da varlık gösterebilir. Özellikle meme kanserine yakalanan kadınların hormonal tedavi sırasında kullanılan Tamoksifen isimli ilaç, östrojen hormonunu baskıladığından vajinada kuruluğa sebep olma ihtimali yüksektir.

Screenshot_74

4. Yumurtalıklara yapılan cerrahi müdahale

Yumurtalık kanseri, yumurtalık dönmesi, yumurtalık bükülmesi, iyi huylu yumurtalık kisti ya da tümör gibi nedenlerle yumurtalıkların alınması işlemine “ooferektomi” denir. Yumurtalıkların alınmasıyla birlikte vücut çeşitli hormonlardan yoksun kalır. Bu durum da vajinal kuruluk, sıcak basması ve cinsel istek azlığı gibi sorunlara sebep olabilir.

5. Hamilelik ve adet öncesi dönem

Hamilelik dönemi ve adet öncesi dönemde progesteron hormonunun artış göstermesi vajinada kuruluğa sebep olabilir. Genellikle adet kanamasının sona ermesiyle birlikte kuruluk sorunu da sona erer. Hamilelerde ise ilişki esnasında vajinada ıslaklık sağlamak adına kayganlaştırıcı jel kullanılması tavsiye edilebilir.

6. Yanlış vajinal temizlik uygulamaları

Birçok kadın vajina temizliğini yaparken kokulu sabun ve şampuanlardan yardım alır. Vajinadaki kötü kokuları engelleyen bu temizlik maddeleri aslında daha büyük sorunlara yol açar. Bu sorunlardan en büyüğü vajinadaki yararlı bakterilerin sabun ve şampuan kullanımı sonucu ölmesidir. Aslında vajina temizliğini su ve şampuan ile yapmaya gerek yoktur. Çünkü bu bölge kendi kendini temizleyebilir. Sadece duru su ile yıkanmak vajinal temizlik için yeterlidir.

Screenshot_71

Vajinal Kuruluk Belirtileri

  • Cinsel ilişki sırasında vajinada yeterli düzeyde ıslaklık oluşmadığı için ilişki ağrılı ve acılı geçer.
  • Yürürken vajinada acı hissi oluşabilir. Vajinadaki kuruluk sebebiyle adım attıkça vajina dudakları birbirine sürtülür ve tahriş olur.
  • Vajinal bölgede kaşıntı, yanma ve basınç hissi meydana gelir.
  • Vajinada tahriş olmaya bağlı kanama gerçekleşmesi mümkündür.
  • Sık idrara çıkma ve idrar kaçırma gibi durumlar yaşanabilir.

Vajinada Kuruluk Hamilelik Belirtisi mi?

Bu sorunun cevabı hayırdır. Çünkü hamileliğin ilk dönemlerinde vajinada kuruluk oluşması söz konusu değildir. Hamilelerde vajinal kuruluk genellikle ilk zamanlarda görülmez. Ayrıca doğumdan sonra emzirmeye bağlı olarak prolaktin hormonu seviyesi artarken, östrojen seviyesi azalır. Bu durum vajinal kuruluğa sebep olsa da birkaç ay sonra normale döner. Ancak emziren annelerde vajinal kuruluğun daha uzun süre devam etme ihtimali de vardır.

Vajinal Kuruluk Teşhisi

Vajinal bölgede herhangi bir kaşıntı, ağrı ve yanma hissettiğiniz takdirde bir jinekolojik muayeneye olmalısınız. Doktora vereceğiniz bilgiler ile birlikte pelvik muayene olursunuz. Pelvik muayene ile vajinanızda herhangi bir incelme ya da kızarıklık olup olmadığı kontrol edilir. Doktor uygun görürse ek tahliller yaparak teşhisi koyar.

Vajinal Kuruluk Nasıl Giderilir?

Vajinal kuruluk tedavisi mutlaka bu alanda uzman bir doktorun direktiflerinin uygulanması suretiyle gerçekleştirilmelidir. Uzmanların uygun gördükleri vajinal kuruluk tedavisinde genellikle düşük düşeyde östrojen hormonu içeren lokal tedavi yöntemleri tercih edilir. Bu yöntemler östrojen hormonunu etkilemez, vajinal kuruluk ve beraberinde görülen problemlerin ortadan kaldırılmasına yöneliktir. 3 tip lokal östrojen tedavisi mevcuttur. Bunlar: halka, tablet ve krem şeklindedir.

1. Halka yöntemi

Vajinal östrojen halkası yumuşak ve esnek bir halkadır. Genellikle doktor tarafından yerleştirilen bu halka, vajina dokusuna doğrudan ve düzenli olarak östrojen akımı sağlar. Süresi ise 3 aydır.

2. Tablet yöntemi

Vajinal östrojen tableti tek kullanımlık bir aplikatör ile uygulanır. Tedavi süresince 14 gün boyunca her gün vajinaya bir tablet yerleştirilir. Eğer 14 günün sonunda vajinal kuruluk şikayeti devam ediyorsa iki haftada bir tablet yerleştirilerek tedaviye devam edilir.

3. Krem yöntemi

Vajinal östrojen krem de vajinaya bir aplikatör ile uygulanır. 14 gün boyunca günde bir defa sürülür. Devamındaki süreçte doktorun önerdiği aralıklarla sürülmeye devam edilir. Ancak geçmişte meme kanseri ya da rahim kanseri yaşandıysa ve gebelik ya da emzirme gibi durumlar söz konusuysa lokal östrojen tedavi yerine doğal yöntemler tercih edilebilir.

Screenshot_73

4. Papatyalı su

Papatya suyu ile duş almanın, östrojen hormonuna herhangi bir etkisi bulunmaz. Ancak papatya suyu vajinadaki kuruluk, kaşıntı ve iltihap sorunlarının etkilerini azaltabilir.

2 yemek kaşığı papatya çiçeğini 1 litre kaynamış suya ekleyin. Hazırladığınız papatyalı su iyice dinlendikten sonra papatyaları süzün ve bu suyla ılık bir duş alın. Vajinal probleminiz son bulana kadar her gün papatya suyu ile duş almaya devam edebilirsiniz.

5. Yoğurt

Yoğurt, içeriğindeki probiyotikler ve canlı kültürler sayesinde vajinadaki kuruluğu kontrol altına alabilir. Sağlıklı bakterilerin varlığını artırarak, vajinanın pH seviyesini dengeler. Bu sayede kuruluğu önler ve vajinanın nemli kalmasını sağlar.

2 çorba kaşığı doğal yoğurdu, vajinanızın dış bölgesine uygulayın. Yaklaşık yarım saat bekletip durulayın.

6. Zeytinyağı

Vajina kuruluğu için zeytinyağı sürmek, vajina duvarını tamir ederek, cildi derinlemesine nemlendirir. Zeytinyağının içeriğindeki doymamış yağ asitleri vajina kuruluğunun tedavi edilmesine fayda sağlar. Avustralyalı araştırmacıların vajina kuruluğu yaşayan 25 kadının üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre, vajinasına zeytinyağı sürenlerin %75’inde bu sorunun ortadan kalktığı saptanmıştır.

Vajinanızı iyice yıkayıp kuruttuktan sonra, vajinal bölgenize ve çevresine zeytinyağı sürün. 30 dakika beklettikten sonra vajinanızı temizleyin. Haftada 3 kere tekrar edin.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler