KADIN

Vajinal Akıntı

Vajinal akıntı hastalık habercisi midir?

Vajinal Akıntı

Normal olarak üreme çağındaki her kadında gerek hormonal gerek gebelik gerek ise cinsel uyarım sırasında bir miktar şeffaf, kaygan ve kokusuz nitelikte bir vaginal akıntı vardır.

Bu normal vaginal akıntılar "fizyolojik vaginal akıntı" lar dır. Vajinanın doğal ortamını korur, tahrişi önler, cinsel ilişkinin konforlu olmasını sağlar . Bunların dışında oluşan akıntılar ise enfeksiyona bağlı "patolojik vajinal akıntılar" dır.

Burada en önemli husus; vajinal akıntının ne türde olduğunun anlaşılmasıdır. Fizyolojik akıntılarda tedavi gerekmezken, patolojik (hastalığa bağlı) akıntılarda tedavi şarttır. Akıntı ile yaşamak kişinin yaşam kalitesini düşürür, kendisini huzursuz ve mutsuz hisseder, özgüvenini zedeler. Daha da önemlisi sağlığı bozar, kısırlığa hatta daha kötü sonuçlara yol açabilir.

Kadın Sağlığı Hakkında Merak Ettikleriniz Hera Klinik 'ten Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ; vajinal akıntıların, kadınların doktorlara başvurduğu en sık şikayet sebebi olduğunu belirtmektedir . ''Altında yatan nedeni bulmak için en önemli tanı şekli jinekolojik muayenedir.

Vajinanın görüntüsü ile akıntıdan alınan örnek incelenerek tanı konur. Tanı konulamaması durumunda alınan örnekten kültür çalışmaları yapılır. Genelde tedavi süresi kısa ve kolaydır. Ağız yolu ile alınan antibiyotiklerin yanı sıra vajinal tablet kullanımı ile tedavisi yapılmaktadır.'' Kadınlar ne zaman doktora gitmeleri gerektiğini anlamalıdır? Dr. Süleyman Eserdağ, akıntılarına dikkat etmelerini tavsiye ediyor.

''Eskiye göre normalden fazla akıntı, akıntıya eşlik eden yanma veya kaşıntı, akıntıda-adet dönemlerinde veya ilişki sırasında kötü kokuların hissedilmesi, akıntının renkli (sarı, yeşil, gri) veya köpüklü olması ve cinsel ilişki sırasında yanma veya ağrının olması VAJİNAL ENFEKSİYON bulgularıdır. Yine, bazı vajinal enfeksiyonlar sessiz seyretmekte ve zaman içinde farkında olmadan kişilerde ciddi komplikasyonlara sebep olmaktadır.Yumurtalık kanallarının kanserinde et suyu renkli akıntı, rahim kanserinde menopoz sonrası kanama veya adet dışı kanama, rahim ağzı kanserinde ilişki sonrasında kanama veya kanlı akıntı, ilerleyen dönemde kötü kokulu akıntı görülmektedir.

Özellikle hamile kadınlarda hormon seviyesi artması nedeniyle akıntı normal olsa da bu dönemde mantar enfeksiyonların sıklığı da artar. Muhakkak tedavi edilmelidir.''

Vajinal Akıntıdan korunma için önerilerimiz ise;

-Vajina içini hiç bir zaman yıkamayın. Özellikle sabun asla kullanılmayın.

-Banyodan sonra dış genital bölgenizi havlu ile kurulayın.

-Genital sprey, parfüm katkılı ped ve tampon, parfüm katkılı prezervatifleri kullanmayın.

-İç çamaşırınızı günlük değiştirin ve sentetik değil, pamuklu olanları tercih edin.

-Yüzme ve ağır egzersizler sonrası iç çamaşır veya mayonuzu değiştirin. Üstünüzde kurumasın.

-Aşırı kilo ve şeker hastalığı, kortizon tedavileri, östrajen hormonu tedavileri, bazı doğum kontrol yöntemleri, mantar enfeksiyonuna zemin hazırlar. Bu tür bir sorununuz varsa önlemini almaya çalışın.

-Dar pantolon veya dar iç çamaşırı giymekten kaçının. -Genel tuvalet temizliğinize dikkat edin.

UNUTMAYIN !

Günümüz de her kadının 6 ayda bir jinekolojik muayenesini olması, yılda bir kere de smear testi ve jinekolojik ultrason yaptırması önerilir.

JİNEKOLOG OP. DR. SÜLEYMAN ESERDAĞ ,

HERA KLİNİK

www.jinekolognet.com

Ayrıntılı bilgi : İnhouse 0212 327 96 06

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler