HABER

Vajinal fitil nedir? Vajinal fitil nasıl kullanılır?

Vajinal fitil, kadın hastalıkları ve sorunlu gebeliklerde doktorlar tarafından tavsiye edilen ilaç türlerinden biridir. Fitil tedavisi pek çok rahatsızlığın giderilmesinde uygulanır. Kadınlar da vajina bölgesinde pek çok rahatsızlık meydana gelebilir. Bunlardan birisi de vajina bölgesinde oluşan mantar rahatsızlığıdır. Mantar rahatsızlıklarında da fitil tedavisi etkili yöntemlerden biridir. Birçok kadın kullanmayı bilmeyebilir, zorlanabilir. Peki vajinal Fitil Nedir, Nasıl Kullanılır?

Vajinal fitil nedir? Vajinal fitil nasıl kullanılır?

Çeşitli hastalık durumlarında uzman doktora başvurulur ve rahatsızlığın mümkün olan en kolay şekilde ve en kısa sürede iyileştirecek bir tedavi yolu denenir. Bu tür durumlarda her rahatsızlıkta farklı tedavi yolları uygulanır, haplar, şuruplar, enjeksiyon iğneler ya da fitiller kullanılır. Fitil, ilaç kullanmanın seçeneklerinden birisidir ve bazı enfeksiyonel rahatsızlıklarda sıklıkla tercih edilir.

Hastalık çeşitlerine göre daha çok hap biçiminde ilaç kullanım yöntemi yaygın olsa da küçük, yuvarlak veya koni biçiminde olabilen fitiller de zaman zaman reçete edilir. Fitil kullanımı hastalar tarafından çok sık tercih edilmeyen bir yöntem olsa da reçete edildiğinde, kullanmak durumunda kalınır. Genellikle ağız yoluyla yutarak alınamayacak ya da mide veya bağırsakların iyi çözümleyemediği ilaçların fitil biçiminde alınması tedaviyi hızlandırabilir ve kolaylaştırabilir.

Vajinal fitil nedir?

Tıbbi adı Supozituvar türü olan vajinal fitil, kadın hastalıkları, hamilelik gibi durumlarda kullanılan, ağız yoluyla ya da şurupla alındığında bağırsaklar tarafından emilimin yetersiz olacağı durumlar için kullanılır. Sert ve oval biçimlerde bulunan vajinal fitiller, vajinaya yerleştirildikten sonra bölgedeki sıcaklıkla emilerek erimeye ve direkt olarak etki etmeye başlar. Bu tedavi yöntemiyle daha hızlı bir iyileşme süreci sağlanır. Fitillerin içeriğinde rahatsızlığın türüne göre ilaç , hormon gibi bileşenler mevcuttur. Vajinada oluşan mantar ya da enfeksiyon rahatsızlıklara karşı kolay emilim sağlayan maddelerin direkt olarak etki etmesi ile çok daha etkili bir tedavi uygulanmış olur.

Vajinal fitil nasıl kullanılır?

Vajinal fitil kullanım son derece basittir. Fitili kullanımı, doktorun tavsiye ettiği miktar doz kadar vajina ağzından içeri doğru itilmesi yeterlidir. İşlemin daha kolay ve etkili bir şekilde gerçekleşmesi için fitili işlemi sırasında sırt üstü uzanılabilir ve kalça altına yastık yerleştirilerek fitilin geçişi hızlandırabilir. Bu noktada yerleştirilen fitil ne kadar bekletilir sorusu ortaya çıkar. Fitilin eriyebileceği süre 15-20 dakikadır. Vajinal fitil kullanımında dikkat edilmesi gereken temel nokta, doktor tavsiyesi olmadan ilacın uygulanmamasıdır.

Vajinal fitiller, hücrelere direkt olarak temas etmeleri sebebiyle güçlü ilaçlardır ve bu nedenle mutlaka uzman doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. Vajinal fitil kullanmış bireylerin yeni bir doz kullanabilmeleri için tekrardan doktorlarına danışmaları tavsiye edilir. Uzman doktor gözetimi olmadan kullanılan vajinal fitiller, bilinmeyen çeşitli sağlık sorunlarını tetikleyebilir ve ciddi yan etkilere neden olabilir.

Vajinal fitil erime süresi nedir?

İlacın etki edebilmesi için vücut içerisinde tam olarak emilmesi gerekir. Bu noktada vajinal fitil kaç dakikada erir sorusu sorulur. İşlem sonrası yaklaşık yarım saat sonra başlayan beyaz ve krem renkli akıntılar, fitilin eridiğini gösterir. Vajinal fitilin geri gelmesi ortam sıcaklığı ile birlikte ilacın eriyip etki ettiğini gösterir. Vajinal fitil kullandıktan sonra nasıl yatılır sorusuna yanıt olarak; işlemin daha konforlu bir şekilde gerçekleşmesi için fitil işlemi sırasında sırt üstü uzanılabilir ve kalça altına yastık koyarak fitilin geçişi kolaylaştırılır.

Vajinal fitilin yan etkileri var mı?

Vajinal fitiller, genellikle güvenilir ilaç türleridir, fakat bütün ilaçlarda olduğu gibi alerjik bir yapısı bulunan kişilerde çeşitli yan etkilere yol açabilir. Vajinal fitillerin en çok görülen yan etkileri arasında vajina ağzında kuruluk ve kızarıklık bulunur. Bu belirtiler oldukça rahatsız edici ve fitili kullanan her üç kadından birinde rastlanabilir. Vajinal fitiller bazen yanma, karın ağrısı, halsizlik gibi yan etkilere de neden olabilir. İşlem sonrası herhangi bir yan etki yaşanması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler