KADIN

Vajinismus tedavisi için asla önerilmeyen 9 yöntem

Vajinismus hastalığı bizim ülkemizde oldukça yaygın görülen cinsel sorunların başında yer alıyor. Son ve en güncel tanımına göre vajinismus; kadının kendi isteğine rağmen vajina içine parmak, fitil, tampon veya eşin penisi gibi yabancı bir maddeyi alamaması olarak tarif ediliyor.

Vajinismus tedavisi için asla önerilmeyen 9 yöntem

Vajinismus hastalarının tamamında cinsel ilişkiye bağlı yaşanan kaygıdan dolayı cinsel birleşmeyi reddetme durumları var. Genellikle ön sevişme sırasında hiçbir sorun yaşanmazken ilişkinin birleşme anı geldiğinde; aşırı bir korku ile birlikte ani şekilde istem dışı bir kasılma, kalçayı geriye çekme, eşi elle itme, terleme, nefes nefese kalma, çarpıntı gibi vücutsal tepkiler ortaya çıkıyor. Bu nedenle de ya ilişki hiçbir şekilde gerçekleşemiyor veya oldukça ağrılı ve acılı bir şekilde oluyor.

Kısa Sürede Vajinismus Tedavisi Mümkün

Vajinismus problemi günümüzde uygulanan modern tedavi yöntemleri sayesinde ve yoğunlaştırılmış bir tedavi programı ile 3-4 gün gibi kısa sürede çözüme kavuşabiliyor.

Dünyada en sık uygulanan tedavi yöntemleri arasında bilişsel davranışçı tedavi yöntemleri bulunuyor. Bilişsel terapi cinsellik, ilk cinsel deneyim ve genital bölge ile ilgili ayrıntılı bilgilenmeyi, davranışsal terapi pelvis kaslarını yönetmekle ilgili bazı egzersizleri içeriyor. Biz kendi kliniğimizde hastalar tarafından itici bulunan parmak egzersizleri yerine çok daha kolay, herkesin uygulayacağı türden ve bizim ‘Hasta Dostu Tedavi Yöntemleri’ adını verdiğimiz methodları tercih ediyoruz.

Vajinismus Tedavisinde Kesin Başarı İçin…

Vajinismus tedavisinde kesin başarı için kişiye ve çifte özgün bir tedavi programı uygulanmalı. Yani, bir çift için uygulanan tedavi yöntemleri diğerinden farklı olabiliyor. Tedavilerdeki diğer önemli başarı kriterleri arasında güven, eş desteği ve ev ödevlerinin istenilen şekilde yapılması yatıyor. Ayrıca, ilk görüşmede yapılan jinekolojik değerlendirmede doğru tanının konması da son derece önemli. Doğru tanı konulmadan uygulanan yöntemler veya eksik uygulamalar tedavinin hezimet ile sonuçlanmasına neden olabiliyor. Pek çok klinikten başarısızlıkla dönen çiftler çareyi bilimsel olmayan ve önerilmeyen yöntemlerde arayabiliyorlar. Bu da sorunun daha da büyümesine, adeta bir evlilik problemi haline gelmesine neden olabiliyor.

Vajinismus Tedavisi İçin Asla Önerilmeyen 9 Yöntem Nedir?

  Alkol alma:

Alkol alıp ilişkiyi deneme başarısızlıkla sonuçlanır. Normalde sedasyon (sakinleştirici) etkinliği olmasına rağmen vajinismus hastalarında hiçbir işe yaramayacaktır.

Antidepressan veya uyuşturucu ilaçlar:

Belirgin bir depresyon sorunu olmayan hastalarda antidepressanlar bir fayda sağlamaz. Hatta bu grup ilaçların cinsel isteksizlik yapıcı yan etkisi sorunu daha da büyütebilir. Uyuşturucu türü ilaçların da etkinliği kısıtlıdır.

Genel anestezi altında (uyutularak) cinsel ilişki: 

Kadının bilinci yerinde olmadan yapılan bu tür ilişkilerin devamı gelmez. Hatta bilinçaltında derin travmalara neden olabilir. Kesinlikle önerilmez.   

Epidural veya spinal anestezi (belden uyuşturma yöntemleri):
Beyindeki korkuları yenmeden, olayı yalnızca vajina-penis birleşmesi şeklinde görerek cinsel korkuyu yenmeden ilişkiyi denemek sorunu çözmeyecektir. 

 Sıcak suya oturma banyoları:
Yalnızca bedensel rahatlama içindir, sorunu çözmez.  Kas gevşetici ilaçlar işe yaramaz. Anestezi içeren kremler, kayganlaştırıcı jeller tek başına hiç işe yaramaz. 

Vajinal kasa yapılan botoks:

Vajinal kasa botoks uygulaması ilk ‘Pacik’ adında bir biliminsanı tarafından önerildi. Amaç vajinal kasların botoks zehiri ile felç edilmesiydi. Pacik kendi kitabında da belirttiği üzere botoksun tek başına etkili olmadığını, tedavilere davranışçı yaklaşımların da ilave edilmesi gerektiğini ifade etti. Çünkü yalnızca PC kasını felç etme amacıyla uygulanan botoks kişinin psikolojisi üzerinde bir değişiklik sağlamaz. 

Himenektomi (Kızlık zarının çıkarılması ameliyatı):

Himenektomi, maalesef pek çok jinekolog tarafından vajinismus hastalarına gereksiz şekilde uygulanan operasyonlar arasındadır. Kızlık zarında bir sorun olmadığı halde kızlığın ameliyatla alınması sorunu çözmez, hatta problemi daha da derinleştirir.

Kızlık zarının ameliyatla alınması operasyonu yalnızca kızlık zarının normalden kalın veya sert olması durumlarında uygulanmalıdır. Yani, kızlık zarı anatomik olarak vajinal girişi engelliyorsa yapılmalıdır. Bu da Hera Klinik grubu olarak (2003 yılından bu yana) kendi çalışmalarımıza göre her 10 vajinismus hastasının birine denk gelmektedir.

Vajinismusta Önerilmeyen Yöntemlerden Kaçınınız!

Doktor önerileri olmadan başlanan vajinismus tedavileri, sorunun daha da büyümesine ve zamanla bir evlilik probleminin ortaya çıkmasına neden olur. O yüzden bilimsel olmayan yöntemlerden uzak durmak önemlidir. Özellikle doktor önerileri ile yapılan ve sonuç alınamayan her türlü deneme umutsuzlukları, karamsarlıkları getirerek çiftlerin tedaviye inançlarını gittikçe kırmaktadır. Bu şekilde problem adeta bir çığ gibi büyüyerek çözüm daha da zorlaşmaktadır. O yüzden iyi bir araştırma yapıldıktan sonra, baştan doğru adresin seçilmesi önemlidir.

Günümüzde vajinismus problemi bilimsel ve etik tedavi yöntemleri sayesinde oldukça kısa bir sürede ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

En Çok Aranan Haberler