HABER

Vajinismusa botox çözümü

Vajinismusa botox çözümü

Toplumumuzda kadınlar cinsel açıdan kendilerini yeterince tanımazken, evli olduğu halde senelerce cinsel ilişkiye giremeyen kadınlar var. Kadınlarda cinsel ilişkiye girememe korkusu olarak tanımlanan vajinismus ile ilgili merak ettiklerinizi Jinemed Sağlık Merkezleri Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel yanıtladı.

Vajinismus tedavisinde botox uygulaması nedir? Botox bir mikrobun ürettiği ve adalelerde geçici felce yol açan bir maddedir. Bu madde bilindiği gibi günümüzde plastik cerrahide kullanılmaktaydı. Alın ve yüz kırışıklıkları, kaş düşmesi gibi değişik hastalıklarda cilt altına enjekte edilerek oradaki adaleleri geçici olarak felç etmekte ve dolayısıyla kırışıklıklar ortadan kaldırıyor.
Vaginismusta, vajina girecek adalelerde yaygın bir kasılma-spazm olduğu için botoxun bu durumda da faydası olabileceği düşünüldü.

Botox uygulaması nasıl yapılıyor?
Botox, vajina girişindeki adalelere bir seansta üç ayrı yere enjekte edilerek oradaki adaleleri genişletmekte ve bundan sonraki 3-4 ay zarfında vajinadaki bu gevşemeden dolayı cinsel ilişki mümkün olabiliyor. Vaginismustaki botox tedavisi yeni bir yaklaşım olduğu için hastalarla yapılacak olan psikolojik ve jinekolojik değerlendirmelerin sonucunda uygun olan olgularda uygulanabilir.

Etkisi ne kadar sürüyor?
Etkisi 4 ay kadar sürmektedir.

Çiftler arasındaki en temel sorun nedir? En temel sorun, soğukluk, zevk almama ve orgazm olamama. Hiç canım istemiyor. Eşimle bu yüzden tartışıyoruz. Bana bir şey sormasa ben iki sene böyle otururum evde diyen kadınlar o kadar çok ki, inanılmaz.

Cinsellik sonradan öğrenilen bir şey mi?
Cinsellik tıpkı, 'jimnastik' gibi zevk almak için düzenli yapmak lazım. Oturduğunuz yerden gökten zembille gelmiyor bu. Siz düşüneceksiniz, siz yapacaksınız. Vücudunuzu tanıyacaksınız. Karşınızdakine de bunu gösterecek ve uygulayacaksınız"

Son zamanlarda hastalarınızda ne tür eğilimler gözlemliyorsunuz? Yaygın bir aseksüalizm. 3 ay, 6 ay, 3 yıl, hatta benim rekorum 9 yıl, evli olup da, henüz cinsel ilişkiye girmemiş çiftler var. Bu olayla son derece barışıklar. Boşanmıyorlar, ayrılmıyorlar. Bir şekilde hayatlarını sürdürüyorlar. Ailelerinden ve çevrelerinde çocuk için baskı geliyor. Bu çiftler cinsel ilişkiye girmeye çalışmak yerine anestezi altında aşılama yaparak gebe kalmayı tercih ediyorlar.

Evlendiği halde cinsel ilişkiye giremeyen kadın çok mu?
Türkiye'de, evli olmalarına rağmen senelerdir ilişkiye girememiş tahminin ötesinde birçok çift bulunuyor. Bu yüzden çocuk sahibi olamamak ve toplumdan uzaklaşmak, depresyona girmek gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Türk kadınının ve Türk erkeğinin bu konuda kat etmesi gereken çok yol var.

Bu çiftler hiçbir şekilde cinsellik yaşamıyorlar mı?
Sevişiyorlar da, bildiğimiz tarzda bir cinsel hayatları yok. Hemen aklıma gelen bu tür 20-30 hastam var. Eğitimli, uygar insanlar. Bu zaten eğitimle filan çözülecek bir hadise değil. Bizi cinsel hayata başlatın filan da demiyorlar, sadece çocuk istiyorlar. Gelen hastaya bir çözüm önermemiz gerekiyor, ne yaparsanız yapın diyecek halimiz yok.

Vajinismus nedir?
Vajinismus cinsel birleşme sırasında kadının vajen kaslarını, istemsiz bir şekilde kasarak cinsel birleşme olanağı vermemesidir. Bu kasılmalar kadının tamamen kontrolü dışında oluşur. Vajinanın girişindeki kasların kasılmasının yanında tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku ve panik hali olur ve kadın ilişkiyi reddederek bacaklarını sıkıca kapatır.

Vajinusmusun nedenleri nelerdir?
Psikolojik nedenler arasında çocukluktan kalma korkular, aşırı katı bir toplum düzeni içinde yaşama, katı ahlak kuralları ve tabular, suçluluk, ayıp, günah gibi kavramların bilinçaltına yerleşmesi, cinsellik konusunda yerleşmiş yanlış ön yargılar, bilinçaltında penisin vücuda girişine karşı bir korkunun olması gibi psikolojik nedenler vardır. Genç kızlara küçüklüklerinden beri öğretilen kızlık zarının çok değerli ve korunması gereken bir yapı olduğu düşünceleri ile bu konuda takınılan katı tutumlara maruz kalan kadınlarda problemin ortaya çıkması daha olasıdır.

Çocukluk döneminde yaşanın kötü tecrübeler vajinismusa neden olur mu? Çocukluk döneminde yaşanan kötü tecrübe ve anılar da de vajinismusa yol açabilir. Daha önce hiç vajinismus problemi olmayanlarda doğum, düşük, kürtaj gibi yaşanmış tecrübeler sonucunda vajinismus gelişebilir. Bazen de çiftlerin cinsellikle ilgili bilgi eksiklikleri de beraberinde korku ve paniği getirerek vajinismusa yol açabilir.

Erkek ve kadınların cinselliği bilmemeleri de vajinismusa neden olabilir mi?
Ülkemizde erkekler kadınları çok iyi tanımadığı için, kadınların kendilerini tanımalarının biraz zor oluyor. Tabii bu, bizim çok ekmek yememiz gereken bir konu. Bu konuda çok fazla uzman da yok, bilgi de yok, bilgilendirme de yok. Bize çok sık gelen bir şikâyet bu. Genellikle hastalarla sohbette tesadüfen bunu öğreniyoruz. Hastalarımızın büyük bölümünde cinsellik konusunda olumlu yanıt alamıyorum.

Vajinismus için riskli altındaki bireyler kimlerdir? Özellikle çocuksu, aileye bağımlı ve ruhsal organizasyonunu sağlıklı bir biçimde tamamlamamış kadınlar risk grubunu oluşturur. Bu gruptan özellikle yüksek sosyo-ekonomik düzeye sahip kişilerde vajinismus probleminin ortaya çıkma olasılığı da artmaktadır. Çocukluk çağından kalma korkuları yaşayan bireylerde bu rahatsızlığın oluşması kolaylaşır. Korkular, en çok kadının simgesel olarak zihninde aşırı büyüttüğü bir penis yüzünden çok acı çekme, parçalanma korkularıdır. Ayrıca gebe kalma korkuları da probleme sebebiyet verebilir. Cinselliğe bakışın tutucu olduğu çevreler de risk faktörleridir.

Erkeğin ya da kadının genital organlarının anatomik yapısındaki değişiklikler vajinismusa neden olur mu? Bu konuyla ilgili bireylerin yanlış ön yargıları ve oluşturulmuş geçersiz tabuları bu durumu tetikleyebilir. Vajinismus, genital organların anatomik yapısından ilişkisiz bir şekilde ortaya çıkar. Benim vajinam çok küçük olabilir veya çok dar bu yüzden ilişkiye giremiyorum diye bir kavram genelde yoktur, çünkü vajina oldukça esnek bir yapıdadır ve doğumda bir çocuğun başını çıkaracak kadar genişleyebilir.

Bu şekilde çocuk sahibi olmak için size gelen çiftlere ne yapıyorsunuz?
Sperm alıp, vajinaya anestezi anında bırakıyoruz. Basit bir işlem. Pek çok insan böyle gebe kalıyor. Bakire olup da tüp bebek tedavisi gören hastalarımız bile var. Hangi sıklıkta cinsel ilişkide bulunuyorsunuz ya da eşinizle en son ne zaman cinsel münasebetiniz oldu sorusuna 20 gün önce, 45 gün önce cevabı veren hastalarımız var. Farklı sebeplerle, hayatından cinselliği çıkarmış pek çok çift var. Ayrı odalar, ayrı yataklar. Bunu da bir sorun olarak görmüyorlar.

Cinsel soğukluk ile vajinismus arasında ne fark vardır? Cinsel soğuklukta da ayıp ve günah duygusunun öneminin olmasına karşın, temel sorun cinsel ilişkiden zevk almamak biçiminde kendini gösterir. Oysaki vajinismusta başlangıçta cinsel ilişkiye girmede isteksizlik yoktur, ancak ilişki sırasında zarar görme duygusu ön plandadır. Vajinismusdan şikâyetçi olan bir kadında; cinsel arzu ve vajende ıslanma mevcuttur, ancak istense de ilişki başarılamaz. Vajinismuslu kadınların çoğu hiçbir zaman ilişkiye girememiştir, yani halen bakiredir. Bununla birlikte bazı kadınlarda da daha önce cinsel ilişki başarılmışken sonradan olan bir ilişkiye girememe durumu söz konusu olabilir.

Vajinismus tedavisinde neler uygulanır? Vajinismus yakınması olan kadınların tedavisinde ilk aşama eşle birlikte bir jinekologa gidilerek tam bir jinekolojik muayenenin yapılmasıdır. Bu muayene ile olaya neden olabilecek herhangi bir kadın hastalığı olup olmadığı saptanır. Maalesef vajinismus sorunu olan kadınların büyük çoğunluğu doktora muayene olmakta da sıkıntı çeker. Aynen ilişkide olduğu gibi panik ve korkuya kapılır, bacaklarını kapatır ve hatta ağlama krizine bile girebilirler. Bilinçaltındaki gereksiz korkuları yenmek için kadının ve erkeğin rahatlatılması, gevşemesi, heyecan ve korkuları yatıştıracak ruhsal bir ortam oluşturulması için uygun psikolojik destek sağlanmalıdır.

Yazı: teksencamlibel@mynet.com

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler