Vajinusmus sorunu ile karşılaşıldığında erkekler genellikle ne yapacaklarını bilemez ve kendilerini çaresiz hissederler. Bu sorun yanlızca kadının değil aynı zamanda erkeğinde sorunudur çünkü gerçek bir cinsellik gerçekleşemeyecek ve sorunlar çıkacaktır. Bu çiftlerin ortak sorunudur. Erkeklerin bu konuda eşlerine yapabilecekleri yardımları çok fazladır. Sorunun çözümünde kadın, erkek ve doktor ortak bir çalışma yürütürlerse başarı yüzde yüzdür. Erkeğin hiç bilmediği bir konu karşısındaki tutumu eşini ve yaşadıklarını anlamaktır, bunu vajinismus tedavisini yürüten doktorun sistemi ile koordine etmesi ile sorun aşılır.
Vajinismus sorununda erkek ne hisseder?
Erkekte eşinin yaşadığı sıkıntılı süreç karşısında çaresiz hisseder ve ne yapacağını bilemez, bu çaresizliğini aşmak için vajinismus probleminin bir aşılabilecek bir sorun olduğunu, bunun bir hastalık olduğunu ve eğer ilk cinsel denemelerinin üzerinden 1 aya yakın bir zaman geçmişse artık bunun için profesyonel bir destek alınması gerektiğini kabul etmesi ve eşini zorlamadan tedaviye yönlendirmesi gerekir.
Vajinismus tedavi süreci başlangıcında hem kadın hem erkek için anlaşılması zor bir süreçtir ve özellikle sürecin başlangıcında kadın sıkıntılı ve endişeli olabilecektir. Bu süreçte erkek ona daha toleranslı olmalıdır. Eşini serbest bırakmamalı ve süreci oluruna terk etmemeli ama zorlayıcıda olmalıdır. Pasif değil destekleyici olunmalıdır.
Bu süreci doktor yardımı ile beraberce aşabileceklerini, bazı duygusal sıkıntıları olabileceğini, onu her koşulda sevdiğini ama vazgeçmemesi gerektiğini çok kez söylemeli ve çekingen olmamalıdır.
Toplumsal şartlanmalar ve yetiştirilme koşullarımız erkeklerde de cinselliğe karşı korku ve kaygı oluşturabilir bunu doktorla - terapistle paylaşmalı gerekirse kendi için ek destek istemelidir.
Kadınlar terapi sürecinde zorlanabilir ve vazgeçme eğiliminde olabilirler, beraberce bunun aşılabileceği defalarca vurgulanmalıdır.
Vajinismus probleminde erkek nasıl davranmalı?
Kadın terapiden kaçmak için sürece veya doktora tepki geliştirebilir. Tabii ki bu bilinçli yapılan bir hareket değildir. Erkek, bu konuda doktora güvenilmesi ve yaşananların normal ve onun iyiliği için olduğu konusunda eşi ile konuşmalı ve onu sevdiğini söylemelidir.
Bu süreçlerde aşırı olumluluk ve sevgi de kadında ezilme ve baskı oluşturacağından problem yaratabilir onun için dengeli davranılmalıdır.
Kadının başarılı aşamalarında onu övmeli ve cesaretlendirmelidir.
Erkek aceleci olmamalı, sürecin bazen yavaş, bazen hızlı ilerliyebileceğini bilmeli, kadının bazen duraksamalarını başarısızlık olarak görmemelidir.
Erkek, olumlu ve destekleyici olduğunu hissettirmeli. Çünkü bu süreçteki kadınlar hem kendi kaygıları yüzünden sıkıntı duyarlar hem de eşlerine zaman ve para kaybettirdikleri, ona karşı kadınlık yapamadıkları içinde üzüntü ve yetersizlik hissederler.
Erkeğin bu süreçte aşırı pasif olması kadının gevşemesine ve tedaviden uzaklaşmasına neden olabileceğinden kararlı ve tutarlı olmak kadının güvende olmasını sağlayacaktır. Erkek, kararlı ve sakin bir biçimde eşinin tedavi sürecini devam ettirmesi yönünde cesaretlendirmelidir.
Kadına şevkatle yaklaşmalı, kadının içindeki çocuksu kaygıları gidermek için onun içindeki çocuğa yaklaşmalı, ama bunu onun yetişkin kimliği üzerinden yapmalı. Yani ona anne-baba olmadan eş olarak destek vermeli.
İsteyip inanınca ve beraberce yol alınca bu sorun çok basitçe ve kısa zamanda çözülür.
Vajinismus.com