YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vakıf Üniversiteleri Birliği: Üniversiteler Kontenjanlarını Kendisi Belirlesin

Vakıf Üniversiteleri Birliği, yükseköğretim kanun taslağı ile ilgili görüşlerini Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) gönderdi. Birlik, üniversitelerin...

Vakıf Üniversiteleri Birliği, yükseköğretim kanun taslağı ile ilgili görüşlerini Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) gönderdi. Birlik, üniversitelerin kontenjanlarını kendilerinin belirleyebilmelerini önerdi.

YÖK, internet sitesinden yükseköğretim kanun taslağına ilişkin görüşleri almaya devam ediyor. Bu kapsamda 60’a yakın üniversite ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının görüşleri yayınlandı. Yükseköğretim kanun taslağı hakkında görüşlerini bildiren Vakıf Üniversiteleri Birliği, üniversitelerin kendi kontenjanlarını kendilerinin belirleyebilmelerini önerdi. Taslakta, yükseköğretim kurumlarının öğrenci kontenjanlarını belirleme yetkisi, Türkiye Yükseköğretim Kurulu'nun (TYK) görevleri arasında sıralanıyor. Vakıf Üniversiteleri Birliği ise ‘TYK tarafından tespit edilecek kriterler doğrultusunda kontenjanların devlet yükseköğretim kurumlarında üniversite senatolarına, vakıf ve özel yükseköğretim kurumlarında ise mütevelli heyetine bırakılmasını’ teklif ediyor.

Birliğin kanun taslağı ile ilgili diğer bazı önerileri şöyle:
-Araştırma ağırlıklı/eğitim ağırlıklı yükseköğretim kurumu ayrımı Yükseköğretim Kanunu’nda yer almamalı.
-Yükseköğretim kurumları sadece finans kaynakları bakımından ‘devlet’, ‘vakıf’ ve ‘özel yükseköğretim kurumları’ olarak sınıflandırılmalı.
-Yabancı yükseköğretim kurumları ancak Türkiye’deki yükseköğretim kurumları ile partner olarak veya ‘afiliye’ yolu ile eğitim öğretim hakkı elde etmeli.
-Devlet, vakıf ve özel yükseköğretim kurumları üniversiteye gelir getirici faaliyetlerde bulunma amacıyla şirket kurabilmeli, böylece yükseköğretim kurumlarının kendi öz kaynaklarını yaratmalarına fırsat verilmeli.
-Vakıf üniversiteleri ile özel üniversiteler öğrencilere verdikleri burs oranında kurumlar vergisinden muaf olmalı.
-Yükseköğretim kurumlarının denetimi idari-akademik ve mali denetim olarak ayrılmalı. İdari ve akademik denetim kalite güvence sistemi ve akreditasyonla gerçekleştirilmeli. Vakıf ve özel yükseköğretim kurumlarının mali denetimi ise bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılmalı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler