Vakıf Üniversiteleri'nin Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerinin Desteklenmesi amacıyla Devlet Planlama Teşkilatı bütçesinde yer alan ödenekten para yardımı yapılabilecek.
Başbakakanlık'tan konuya ilişkin olarak bir genelge yayımlandı. Bugünkü Resmi Gazete'te yayımlanarak, yürürlüğe giren genelgeye göre; vakıf üniversitelerine ödenekten yardım yapılabilmesi için usul ve esaslar belirlendi. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı hedefleri anımsatılan genelgede şu görüşlere yer verildi:
"2001-2005 bilim ve teknolojide gelişme sağlayarak bilgi toplumu olmayı temel hedeflerden biri olarak belirlemekte ve Türkiye'nin uluslararası düzeyde rekabet gücünün artırılması amacıyla bilimsel ve teknolojik araştırma düzeyinin yükseltilmesi için gerekli fiziki, beşeri ve hukuki altyapının geliştirilmesini öngörmektedir.
Ülkemizin bilim ve teknoloji kapasitesinin artırılmasında, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesinde, bilim ve teknolojiye ayrılan kaynakların verimli bir şekilde değerlendirilmesinde üniversitelerin gerçekleştireceği projeler büyük önem taşımaktadır.
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Yıllık Programlar ve Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikaları 2003-2023 Strateji Belgesi'nde yer alan öncelikli teknoloji alanları, politika ve ilkeler doğrultusunda kamuya bağlı üniversitelerin, enstitülerin ve araştırma kurumlarının bilimsel ve teknolojik araştırma projeleri desteklenmektedir."
Vakıf üniversitelerine DPT bütçesinden finansman yardımı 2005 yılından itibaren geçerli sayıldı. Üniversitelerinin bilimsel ve teknolojik araştırma projeleri desteklenecek, para desteği Devlet Planlama Teşkilatı bütçesinden yapılacak. Yapılacak yardımın kapsamına ilişkin usul ve esaslara ilişkin ayrıntılı bir çalışmaya da yer verildi.
İşte yardım yapılabilecek kıstaslar:
- Hazırlanan Vakıf üniversitelerine Makine ve donanım her türlü kalıcı donanım, donanım parçası, bilgisayar, bilgisayar aksamı, kitap ve yazılım paketleri. Deney gereçleri, hayvanlar, kimyasal maddeler, kırtasiye vb. gibi kullanılarak tüketilecek gereçler ile proje süresince kullanıldıktan sonra elden çıkacağı varsayılan küçük el araçları (pense, tornavida vb.)
- Hizmet Alımı, Danışmanlık, nakliye, teçhizat bakım ve onarımı, basım vb. gibi belli bir ücret karşılığında yaptırılacak olan fatura karşılığı satın alınabilecek işler.
- Seyahat: Veri toplama, yerinde inceleme, arazi çalışması vb. gibi araştırmayla doğrudan ilgili amaçlarla yapılması planlanan yurtiçi yolculuklar. Yurtdışı seyahat harcamaları (varsa), DPT yardımı dışındaki kaynaklardan karşılanacak.
- Yardımcı Personel: Projede çalışacak, araştırıcı olmayan personele yapılacak ödemeler ve projede yer alan doktora/yüksek lisans öğrencilerine ödenecek burslar.
DPT Bütçesi'nden Vakıf üniversitelerince hazırlanan projelere yapılacak yardımlarda öncelik sırası kıstasına bakılacak.
Buna göre projelerde bulunması gereken özellikler şöyle:
- Katma değer artışı sağlayıcı projeler,
- Kısa sürede üretime dönüşebilecek projeler,
- Ekonomik ve sosyal sorunlara çözüm getirici projeler,
- Disiplinler arası, özel sektör, diğer üniversiteler ve kamu kurumları ile işbirliği içinde yürütülecek projeler."