HABER

Vakıfbank'ın halka arzı Ekim'de görüşülecek

İSTANBUL (İHA) - Vakıfbank'ın halka arzının önce Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan yeni Stand-by'a ait niyet mektubunda yer aldığı öğrenildi. Vakıfbank'ın halka arzıyla ilgili düzenlemenin ekim ayı içinde TBMM gündemine geleceği bildirildi. Vakıfbank'ın halka arzıyla birlikte kamu bankalarının özelleştirilmesi konusunda önemli bir adım atılacağı belirtilirken, bankaya bağlı şirketlerin Vakıfbank'ın ortakları arasında yer almaması nedeniyle halka arzdan finansal anlamda kazanç sağlayamayacağı ifade edildi.

IMF'ye verilen 2005-2007 dönemini kapsayan Stand-by düzenlemesine ilişkin niyet mektubunda Vakıfbank, Ziraat ve Halk Bankası ile ilgili ibareler dikkat çekti. Düzenlemede Ziraat ve Halk Bankası'nın yeniden yapılandırılmalarının süreceği belirtilirken, her iki bankanın satışıyla ilgili bir açıklama yapılmadı; ancak Vakıfbank hisselerinin arz yoluyla halka açılacağı ifade edildi. Ziraat ve Halkbank'ın danışman firmaların önerisiyle özelleştirme yönteminin belirleneceği, özellikle Ziraat Bankası ile ilgili 2010 yılına kadar bir strateji belirlendiği ve bu strateji çerçevesinde özelleştirmesinin gerçekleştirileceği dile getirildi. Dünyanın 115. büyük bankası konumundaki Ziraat Bankası'nın 12 Ocak 2005 tarihinde açıklanan stratejiyle özelleştirme sürecinin Başak Sigorta ve Başak Emeklilik'in Özelleştirme İdaresi'ne devredilerek ilk adımın atıldığı kaydedildi.

BDDK verilerine göre, geçen yıl Haziran sonu itibarıyla toplam aktif büyüklüğü 275 katrilyon lira olan sektörde kamusal sermayeli bankaların payı yüzde 32.7 düzeyinde bulunuyor. Sektörde 51.8 katrilyon liralık aktif büyüklükle Ziraat Bankası ilk sırada yer alıyor.

3 KAMU BANKASININ ÖZELLEŞTİRME STARTI Ziraat ve Halkbank'ın özelleştirme süreci Vakıfbank'ın halka arzıyla birlikte başlıyor ve kamu bankalarının satılması takvimi start alıyor. IMF'ye verilen son niyet mektubunda, Vakıfbank'taki özel sektör payını artırmaya ve sermaye tabanını genişletmeye yönelik ilk halka arzın bu yıl sonuna kadar yapılması yapısal kriter olarak ibraz edildi. Niyet mektubunda Vakıfbank'ın halka arzı doğrultusunda sadece yüzde 15'lik bölümün halka arzı düşünüldüğü ifade edilirken, son yapılan açıklamada banka sermayesinin 1 milyar YTL'den 1 milyar 279 milyon YTL'ye yükseltildiği, halka arzı planlanan yüzde 21.89'luk bölümünün yüzde 21.81'lik kısmının yeni ihraç edileceği D grubu hisse senetlerinden, yüzde 0.08'lik kısmının ise mevcut ortaklardan Vakıfbank Memur ve Hizmetleri Emekli ve Sağlık Yardım Sandığı Vakfı'na ait hisselerden oluştuğu duyuruldu. 1 Ekim'de TBMM açıldıktan sonra Vakıfbank ile ilgili düzenleme Meclis gündeminde ele alınacak.

Halka arz için geçen ay Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve İMKB'ye başvurulan Vakıfbank hisselerinin yüzde 21.89'unun halka arzında yurt içi konsorsiyum lideri İş Yatırım, yurt dışı global koordinatörler JP Morgan ve UBS, eş liderler ise İş Yatırım ve EFG İstanbul olacak. Vakıfbank hisselerinin yüzde 74.76'sı Vakıflar Genel Müdürlüğü, yüzde 0.24'ü mülhak vakıflar, yüzde 24.89'u Emekli Sandığı ve Yardımlaşma Vakfı, yüzde 0.11'i ise diğer gerçek ve hükmü şahısların elinde bulunuyor. 1954'te kurulan bankanın yurtta 299 şubesi, 113 ödeme bürosu ve bin 793 ATM'si bulunuyor.

YENİ BANKACILIK YASASI İŞİ KOLAYLAŞTIRIYOR Bir banka yetkilisi süreci değerlendirirken, "3 kamu bankasının halka arz sürecinin 2005 yılında Vakıfbank ile birlikte başlaması beklenmektedir. Karmaşık ortaklık yapısı nedeniyle halka arzında sıkıntılar yaşanabileceği beklentilerine karşılık Bankacılık Yasası'ndaki son değişiklikler, Vakıfbank'ın halka arzı önündeki engelleri kısmen ortadan kaldırmıştır. Vakıfbank'ın sermaye artırımı yoluyla halka arzı için mevcut Sermaye Piyasası Mevzuatı ve uygulamaları kapsamında 'D' grubu olarak yeni bir pay grubu oluşturularak hisselerin bir bölümünün halka arz edilmesi öngörülmektedir. Türkiye'nin en büyük 3. kamusal sermayeli bankası olan Vakıfbank'ın bu yılın sonunda yapılması planlanan halka arzının Türkiye için banka özelleştirmesinde önemli bir adım olduğu gözleniyor. Bankayla ilgili olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moddy's, Vakıfbank'ın 'mali güç' notunu E artıdan D eksiye yükseltmişti. Mali güç notunun yükseltilmesinin bankanın mali yapısı ve risk profilindeki iyileşmeyi yansıttığı tahmin ediliyor" yorumunu yaptı.

Şirketlerin, Vakıfbank'ın ortakları arasında yer almaması nedeniyle halka arzdan finansal anlamda kazanç sağlayamayacağını ifade eden yetkili, "Ancak uzun süredir satışları gündemde olan Atakule GMYO ve Güneş Sigorta için sürecin hızlanacağını düşündüğümüz için bu iki şirketin halka arzda ön plana çıkabilecek şirketler olacağı öngörülüyor. Psikolojik anlamda ise bankanın sermaye yapısında güçlenme beklentimize paralel mali riskte düşüş olacağını tahmin ettiğimiz için tüm grup şirketlerinin olumlu etkilenmesi öngörülüyor. Halka arz sürecinde grup şirketleri açısından iki riske dikkat edilmeli. İki bankanın halka arz fiyatının ne ölçüde uygun olacağıdır. Sektör ortalamalarının üzerinde F/K (fiyat kazanç) ve defter değerine sahip bir arz fiyatı, tüm grubu olumsuz etkileyebilir" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler