HABER

Vakıflar Kanunu, Genel Kurulda tartışılıyor

Ankara (AA)- TBMM Genel Kurulunda görüşülen Vakıflar Yasasının "Vakıf Meclisinin Oluşumu"nu düzenleyen 41. maddesi kabul edildi.Genel Kurulda, CHP'nin grup önerisinin ardından, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmesi için Meclise geri gönderdiği Vakıflar Yasasına geçildi. Yasanın, "Vakıflar meclisinin oluşumunu" düzenleyen 41. maddesi üzerinde MHP ve CHP'li milletvekilleri ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç tarafından verilen önergeler işleme konuldu.

Maddenin, "Anayasaya aykırı"olduğu gerekçesiyle metinden çıkarılması için verdiği öneri üzerinde konuşan Genç, "Bu yasa çıkarılırsa bizi AB'ye mi alacaklar. Eğer öyleyse, yasanın yürürlüğünü AB üyeliğine kadar erteleyelim" dedi. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de aynı içerikteki önergesi üzerinde
konuşurken, Fener Rum Erkek Lisesi Vakfının AİHM'de açtığı ve 900 bin avro tazminat kararı verildiği davada Hükümetin ihmali olduğunu ileri sürdü.

Hükümetin kararı "temyize götürmeyerek" ve "kabul edilebilirlik durumunu kullanmayarak" iki kez ihmali olduğunu savunan Gök, bu paranın Hazineye verilmesi gerektiğini söyledi. Vakfın mal edinmesiyle ilgili verilen iki tapunun 1992 yılında iptal edildiğini belirten Gök, AİHM'in kararının da bu duruma dayandığını anlattı.Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Gök'ün konuşmasının ardından açıklama yapmak için oturduğu yerden söz istedi. Kamer Genç'in, böyle bir usulün olmadığını söylemesine, AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi.

Konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Yazıcı, Hükümet olarak her işte ölçütlerinin hukuk olduğunu belirterek, yasanın da bu ölçütlere göre hazırlandığını söyledi. "Kem söz, sahibine aittir" diyen Yazıcı, yasada Fener Rum Patrikhanesi ya da Ruhban Okulu ile ilgili bir düzenleme olmadığını kaydetti.
MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz da yasanın AB tarafından istendiğini savunarak "Seçmenlerinize sorun, onlar kilise vakıflarını ihya edesiniz diye mi size oy verdi?" dedi.

En Çok Aranan Haberler