ANKARA (ANKA) - Tartışmalı Vakıflar Yasası'nın vetolu maddeleri Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilirken, CHP de Anayasa Mahkemesi'ne başvurmayı gündemine aldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyi değerlendirmeye aldıklarını belirterek, Yasa'nın Lozan Anlaşması'na aykırı olduğunu söyledi. Öymen, "Yapılan iş, bir yasayla bir antlaşmanın kapsamını değiştirme operasyondur."dedi.
Meclis'te basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen gazetecilerin, Meclis Genel Kurulu'nda dün vetolu maddeleri kabul edilen Vakıflar Yasası'na ilişkin sorularını yanıtladı. Vakıflar Yasası'nın AB'nin baskıları sonucu uyum paketine konulduğunu ve AB'nin beklentileri doğrultusunda çıkarıldığını savunan Öymen, AB'nin talepleri arasında özellikle cemaat vakıflarıyla ilgili düzenlemeler bulunduğunu söyledi.
"TEK TARAFLI İMTİYAZ TANINIYOR"
Yasa'nın Lozan anlaşması ile ilgili olduğunu belirten Öymen, Anayasa Mahkemesi'nin Lozan anlaşmasını anayasal belge olarak kabul ettiğini kaydetti. Lozan anlaşması ile düzenlenen bir konunun kapsamının bir kanunla değiştirilemeyeceğini ifade eden Öymen, şunları söyledi:
"Lozan'da en küçük değişiklik yapılması, devletimiz temelleriyle ilgili ciddi sıkıntılar yaratır. Lozan Antlaşmasıyla düzenlenen bir konunun kapsamını, bir yasayla Lozan'ın dışına taşıyamazsınız. Lozan çerçevesini, kapsamını bir kanunla değiştiremezsiniz. Çünkü uluslararası antlaşmalar hukukuna göre, bir antlaşma ancak başka bir antlaşmayla değiştirilebilir. Bir antlaşmanın çerçevesini, bir kanunla değiştiremezsiniz."
Çıkarılan Kanunun Lozan Anlaşmasının 45. maddesine aykırı olduğunu ve tek taraflı olarak İstanbul'daki Rum azınlığa, Yunanistan'da Batı Trakya Türklerine tanınmayan hakların tanındığını savunan Öymen, "Lozan'ın ötesine geçen bir takım imtiyazlar verdiğiniz taktirde, 45. madde tamamen havada kalır. Çünkü Yunanistan'a, 'Biz, bunlara bu hakları tanıdık, siz de tanıyın' diyemezsiniz. 'Yapılan iş, bir yasayla bir antlaşmanın kapsamını değiştirme operasyondur." dedi. Lozan anlaşmasının TBMM'nin onayladığı biçimiyle geçerli olduğunu ifade eden Öymen, Vakıflar Yasası'nı Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyi değerlendirdiklerini bildirdi.