Aksaray Valisi Selami Altınok, Niğde'nin Ulukışla ilçesine kadar gelen demiryolunun Aksaray'a bağlanmasının ilin çözülmesi gereken en önemli meselesi olduğunu söyledi. Altınok, "Demiryolu'nu Niğde Ulukışla üzerinden Aksaray'a bağlayarabilirsek, gerek sanayinin gerekse tarım ve hayvancılığın hızlı bir şekilde ivme kazanmasına vesile olabiliriz. Aksaray’a en acil yapılması, koşturulması gereken proje budur." dedi.
Cihan Haber Ajansı'na konuşan Aksaray Valisi Selami Altınok, ilin en önemli ve en çok koşturulması gereken projesinin demiryolu olduğunu belirterek şunları söyledi: "Aksaray’da bence en önemli proje demiryolu. Projenin ihalesi hazır. En kısa sürede o demiryolunu Ulukışla’ya bağlayabilirsek gerek sanayimizin, gerek tarımın, gerek hayvancılığın daha hızlı bir ivme kazanmasına vesile olabiliriz. Aksaray’a en acil yapılması, koşturulması gereken de proje bu. Türkiye’de bu işler çok hızlı bir şekilde düşünülmeye başlandı. Geçmişte bırakın hızlı treni, 'tren nasıl olur?' diye düşünülen bir ortamdan bugün Allah’a çok şükür geldiğimiz noktada Konya – Ankara – Eskişehir - Ankara çalışıyor. İstanbul bağlantısı çok hızlı sürüyor. Benim bildiğim 2014’e kadar Ankara - Sivas arası bitecek. Sonra Sivas, Erzurum Kafkasya’ya bağlanacak. Ankara’dan belki Kayseri veya Antalya bağlantısı düşünülüyor. Bunlar çok iyi bir gelişme. Ayrıca bu projelerin hepsinden Aksaray’da yararlanacak. Çünkü hükümetimiz demiryolunu nereye yaparsa yapsın 'Aksaray coğrafi yapısı ve geçiş güzergahı avantajı ile hepsinden yararlanacak?' diye düşünüyorum. Aksaray’ın konumunun getirdiği en büyük avantaj budur. Bu avantajı da iyi değerlendirmek lazım.” diye konuştu.
OSB’MİZ HIZLA BÜYÜYOR
Vali Selami Altınok, Aksaray Organize Sanayi Bölgesi'nin 2004’teki 5084 Sayılı Teşvik Kanunu ile oldukça geliştiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi: "Birde buna en son yapılan teşvik kanunu avantajları eklenince Aksaray gerçekten çok ciddi yatırım almaya başladı. Hükümetimiz Aksaray’a pozitif ayrımcılık yaptı. OSB’mize çok yoğun bir talep var. Önümüzdeki aylarda belki 2’inci kısmını da dolduracağız. Bence yakın bir gelecekte en önemli işlerden birisi de bu teşvikler. Sadece sanayi bazında teşvik yapılmıyor. Mesela hayvancılık destekleri de çok önemli. Çok yoğun bir tarım ve hayvancılık desteği mevcut. Tarım ve hayvancılık destekleri ile de nihayetinde Aksaray OSB’si kazanmış. Bugün baktığımızda tarım ve hayvancılık sektörü üzerine kurulmuş birçok çeşitli fabrikamız var. Bu da tarım ve hayvancılığın geliştiğini gösteriyor.” şeklinde konuştu.
KÖYLERİMİZ STANDARTIN ÜZERİNDE
Aksaray’ın köylerine de değinen Vali Altınok şunları söyledi: "Köylerimiz Türkiye ortalamasının biraz üstünde yer alıyor. Yani kötü değiliz. İçme suyu başta olmak üzere yol problemi yok. Tabi bazı bozuk yollar var ama bunlar bakım isteyen yollar ve gereği de zamanla yapılıyor zaten.” Tarımsal sulamanın önemine değinen Vali Altınok şu bilgileri verdi: “ Tarımsal sulama Aksaray’da son derece önemli. Konya Ovası Projesi kapsamında bize de Konya’ya da, Niğde’ye de, Karaman’a da tarımsal sulama desteği için hükümet parasal kaynak aktarıyor. O manada da projeler devam ediyor. Temel altyapımızı yapmışız, daha hızlı ve vatandaşın arzu ettiği hizmeti götürebilme gayretimiz olmalıdır. Yavaşlığı daha dinamik hale getirmeliyiz.”
SU ANLAMINDA ZENGİN DEĞİLİZ
Aksaray’da bir süre öncesine kadar vahşi sulama yapıldığını söyleyen Vali Altınok konuşmasını şöyle sürdürdü: “Damlama sulama ve ya yağmurlama sulama çok önemli. Su anlamında zengin bir şehir değiliz. Bu konuda da zaten Aksaray’da zihinsel bir dönüşüm başlamış. Her şeyden önce ne olursa olsun mevcut olan sularımızı bizim hiç düşünmeden daha tasarruflu ve daha rantabl kullanmamız lazım. Mesela ne yapmalıyız, öncelikle suyu artık açık götürmememiz lazım. Ciddi oranda bir kayıp meydana geliyor. Buharlaşma oranı çok yüksek ve ayrıca kırığı çatlağı derken yarı yarıya fark ediyor. Biz İç Anadolu Bölgesi olarak su zengini değiliz. Onun için mevcut suyumuzu çok iyi kullanmalıyız. Ayrıca artık yağmurlamayı da bırakıp damlama sulamaya geçmemiz lazım. Damlamada da hükümetin çok önemli desteklemeleri var. Maliyet 100 liraysa, bunun 50 lirasını devlet veriyor. Buna çok önem vermeliyiz.”
TURİZMİMİZ DAHA İYİ OLACAK
Aksaray’ın turizmini de değerlendiren Vali Altınok şunları ifade etti: “Aksaray’da turizmde çok iyi bir noktada. Ama elbette çok daha iyi bir noktaya getirmeliyiz. Yıllık gelen turist sayımız yaklaşık 700 bine yakın. Tabi bunun büyük kısmı Ihlara Vadisi’nin turisti. Sonrası Sultanhanı ve diğer ören yerleri. Bizim kendi mülki sınırlarımızı bir bütün olarak değerlendirmeye ihtiyacımız var. Yani İli Camii, Eğri minareyi, Zinciriye Medresesi’ni, Somuncu Baba’yı, Ervah Mezarlığı’nı, yani bu manevi geçmişi olan Türk’ün ve Müslüman’ın ruhunu yansıtan eserleri de gelen insanlara gösterebilmemiz lazım. Nevşehir’e gelenler Ihlara Vadisi’ni görüyor ve Aksaray’a hiç uğramıyorlar. Sultanhanı’na gelenler belki bu tarafa uğruyorlar ama yeterli değil. Bölgemizde çok ciddi önem arz eden tarihi turistlik eserlerimiz, ören yerlerimiz ve yüzlerce yer altı şehirimiz var. Şehir merkezine baktığımız zaman da Selçuklu eserleri ile dolu bir şehir merkezi. Bunları daha iyi değerlendirmek ve daha iyi tanıtmamız lazım.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz