Kars’ta 2023’e on kala, ’’Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı’’ yapıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan’ın Moderatörlüğünde yapılan toplantıya, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Kars Valisi Eyüp Tepe, Iğdır Valisi Ahmet Pek katıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından organize edilen, ’’Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı’’ Karsta Devlet Su İşleri (DSİ) Konferans Salonu’nda yapıldı.
Bürokratik konuklarının yanında, Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı Üniversitelerinin Rektörleri ve Rektör Yardımcıları da panelist olarak toplantıya katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Kars Valisi Eyüp Tepe, bölgemizin yer aldığı TRA2 bölgesi, tarım ve hayvancılıkta ülkemizin önde gelen bölgelerinden olduğunu fakat bölgenin çeşitli sebeplerden dolayı yeterli yatırım almadığını ifade ederek, bölgede her ilin bir üniversitesi olduğunu söyledi. Vali Tepe, " Doğal, tarihi, arkeolojik, kültürel miras ve biyolojik çeşitlilik eko sistem tarım ve hayvancılığın, markalaşmaya yönelik tarım ve hayvancılık ürünlerinin bulunmasıyla son derece güçlü bir potansiyele sahip. Ancak gerek coğrafi şartlar, gerekse iklim şartları ve diğer nedenlerle ne yazık ki şimdiye kadar bölgemiz yeterli yatırım almamıştır." dedi.
Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu ise yaptığı konuşmada, bölgenin ekosistemine uygun, hayvancılığa dayalı sanayinin önemine değindi. Bölgeyi kalkındırmanın en temel lokomotifinin, bölgenin iklimine ve yer şekillerine bağlı olarak hayvancılık ve tarımcılık olduğunun altını çizen Azizoğlu, hayvancılığa dayalı sanayinin faaliyete geçtiği takdirde, bölgemizden batı illerine yapılan göç’ün de önüne geçilebileceğini savundu. Bu ifadesini bir örnekle açıklayan Azizoğlu, ’’Bölgemizde bir buçuk milyona yakın büyükbaş hayvan potansiyeli var. Yıllık süt üretimimiz de bir buçuk milyon ton. Ama bu hayvan sayısına oranla üretilen süt miktarı, batı illerimizdeki verimden yaklaşık dört kat daha az. Bu sebeple hayvancılıkta bir gelecek görmeyen insanlarımız, sanayileşmiş batı illerine göç etmiştir. Oysa hayvancılığa dayalı bir sanayinin var olduğu takdirde bu göç sorunu ortadan kalkacaktır.’’dedi.
Vali Azizoğlu atalarımızdan kalma yöntemlerle hayvancılıkta ve tarımcılıkta belli standartların üzerine çıkılamayacağını sözlerine eklerken, daha modern ve verimli hayvancılığı, kentlerimizin üniversitelerinin yapacağı AR-GE çalışmalarıyla mümkün olacağını vurguladı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan İstanbul’dan başlanarak yaptıkları bu toplantı ve panellerin 12’ncisinin Karsta yapıldığını söyleyerek konuşmasına başladı. Prof. Dr. Ersan Aslan,
’’Tek derdimiz 3 kesim birbirinin gözüne baksın ve bir birini yakından eksiklerimiz nedir birbirimizden beklentilerimiz nedir bunu görsün istedik. Kamu açısından baktığımızda kamu bu çerçevede ne yapıyor, mevzuat hazırlıyor. Bizde bakanlıkta kendi ilgi alanlarımızla ilgili mevzuat hazırlıyoruz. Bu mevzuat teşviklere yönelik, bu mevzuat işleyişi yönelik, bu mevzuat organizasyonlara yönelik olarak gerçekleştirilen bir mevzuat, ama kendi bakanlığımız açısından baktığımızda biz bunun etkilerine bakmış mıyız? Etki değerlendirmesi yapmış mıyız? Kamu açısından şunu soruyoruz kendimize: Biz hazırladığımız mevzuatın etkilerini görmek için yere gitmiş miyiz? Teknoloji geliştirme bölgeleri kurmuşuz bunlarda etki analizi yapmış mıyız. Destekler veriliyor. Bu destekler gerçekten verimli sonuca gitmiş mi? 9 aydır Sayın Bakanımızın geldiği günden bugüne 4,5 yıldır bunu yapmaya çalışıyoruz’’ diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan’ın moderatörlüğündeki panele geçildi. Panelde bölgede yapılması gerekenler bölge üniversitesi rektörleri ve sanayicilerle tartışıldı. Panel sonrasında katılımcılara plaket verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz