Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, 31. Ahilik Haftası dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.
Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak mesajında, ahiliğin güzel ahlakı, sevgiyi ve saygıyı temsil ettiğini belirterek herkese eşit davranmayı öğütleyen bir müessese olduğunu dile getirdi. Çakacak ahiliğin Türk kültürüne özgü bir teşkilatlanma olduğunu belirterek, “Ahilik hem sosyal hem de kültürel yapılara ait bir terim olarak; birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal, çalışmayı bir ibadet sayan, din ve ahlâk kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve zanaatkârların iş teşkilatı manalarını taşır. Ahilik teşkilatı, temelleri Ahi Evran tarafından 13. yüzyılda Kırşehir’de atılmış olan ve daha sonra tüm Anadolu, Balkanlar ve Kırım’a kadar yayılan; toplumu, birçok yönden etkileyen ve geliştiren Türk kültürüne özgü bir teşkilatlanmadır. ‘Kardeşlik’ anlamına gelen ‘Ahi’ sözcüğü, vicdanını kendi üzerine gözcü koyan, helalinden kazanan, yerine ve yeterince harcayan, ölçü ve tartı ehli olan, yararlı şeyler üretip topluma sunan insanı tarif eder. Güzel ahlakı, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, aklıselimi, herkesin kendi sanatı ile yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi; din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütleyen köklü bir müessesedir” ifadelerine yer verdi.
Ahiliğin hiyerarşik sisteminin öneminden bahseden Vali Çakacak esnafın güvencelerinin artık sosyal güvenlik kurumları aracılığıyla sağlandığını dile getirdi. Artık peştamal kuşanma yerine diploma verildiğini de belirten Çakacak mesajında, “Ahilik müessesesinin etki alanı, bu amaçları gerçekleştirmekle de sınırlı değildir. Ahilik, bir meslek örgütü olmasının yanında manevi bir terbiye ocağıdır aynı zamanda. Bünyesindeki esnaf ve zanaatkârları ahlaki değerler ile harmanlarken onları ‘yamak, çırak, kalfa ve usta’ olarak hiyerarşik bir silsile ile yetiştirir. Bu sınıfsal bir ayrım değil, bir Ahi’yi hem mesleğinde hem de manevi hayatında ideal bir insan olarak yetiştirme gayretidir. Ahilik bir meslek teşkilatı olmanın yanında, geçmişte yaşanmış, bugün yaşanan, yaşanması gereken ve gelecekte de yaşanacak gerçek bir yaşam disiplinidir. Bugün peştamal kuşanma yerine diploma verilmekte, esnafın ve çalışan kesimlerin sosyal güvenceleri devletimizin sosyal güvenlik kurumları aracılığıyla sağlanmaktadır. Esnafın ve çalışanların hakları esnaf ve sanatkârlar odaları, birlikleri veya konfederasyonlarınca korunmaktadır. Günümüzde, esnaf ve zanaatkârların oluşturduğu kurumlar; Ahilik’in insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedirler” sözcüklerini kullandı.
Tüm vatandaşların Ahilik Haftası’nı kutlayan Çakacak mesajını şu şekilde sonlandırdı:
“İş hayatında başarıyı, eğitime, çalışmaya, alın terine, dayanışmaya, fırsat eşitliğine, dürüstlüğe ve iyi bir meslek ahlâkına dayandıran; haksızlığa, yolsuzluğa, cahilliğe karşı çıkan Ahilik’in, çağdaş uygarlığın bugün kabul ettiği değerlere asırlar önce ulaşması dikkate değerdir. Ahilik’in temel prensiplerini kabul eden milletimiz, ‘Elini, kapını ve sofranı açık tut’ öğretisini varlık sebebi sayan, ihtiyaç sahibi ülke insanlarının yanında yer alarak, Ahilik geleneğinin gerçek bir varisi olduğunu göstermiştir, göstermektedir. Bu duygu ve düşüncelerle başta esnaf ve zanaatkârlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımın 31. Ahilik Haftası’nı kutlar, hafta boyunca tertip edilecek etkinliklerin hayırlara vesile olmasını dilerim.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz