Osmaniye’de Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından organize edilen iki gün sürecek Doğu Akdeniz Bölgesi Zeytincilik Çalıştayı başladı.
Cebelibereket Kültür Merkezinde düzenlenen program önce zeytincilik sektöründe faaliyet gösteren firmaların açmış olduğu stantlar gezildi.
Açılış töreninde konuşan Osmaniye Valisi ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Dönem Başkanı Celalettin Cerrah Türkiye'de 1 milyon 415 bin ton olan zeytin üretiminin 187 bin tonunun bu bölgede üretildiğini, önümüzdeki yıllarda bu oranın daha da artacağını söyledi.
Ülke ekonomisinin temel yapı taşlarından biri olan tarım sektörünün Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay illerinden oluşan TR63 2. bölgesinde en önemli ekonomik faaliyetlerden birisi olduğunu kaydeden Vali Cerrah, iklimi ve toprak yapısı bakımından dünyanın avantajlı ülkelerinden birisi olan Türkiye’nin henüz bu sektörde hak ettiği yere ulaşamadığını belirtti.
Vali Cerrah, “Ülkemizin ve Bölgemizin tarımını, üreticilerini ve tarıma dayalı sanayisini hak ettiği seviyeye çıkarabilmek ve sahip olduğu avantajlardan yararlanabilmek için bilimsel çalışmaların ışığında geliştirilecek doğru stratejilere ihtiyacımız vardır. Bölgemizdeki istihdam yapısı incelendiğinde tarım sektörü bölgemiz ekonomisindeki önemini bir kez daha göstermektedir. 2009 yılı verilerine göre Türkiye toplam istihdamında yüzde 24,7 olan tarım sektörünün payı bölgemizde yüzde 30,9 olarak gerçekleşmiştir.” dedi.
Doğu Akdeniz Bölgesi içerisinde yer alan Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay illerinin uygun iklim şartlan ve toprak yapısı nedeniyle pek çok tarım ürününün yetiştirilebildiği iller olduğuna dikkat çeken Vali Cerrah bölgenin özellikle son yıllarda yeni zeytinliklerin tesisi ile birlikte ülkenin zeytincilik sektörü için önemli bir potansiyel haline geldiğini söyledi.
1 milyon 415 bin ton olan Türkiye toplam zeytin üretiminin 187 bin tonunun bölgede üretildiğini belirten Cerrah zeytin üretiminin önümüzdeki yıllarda genç ağaçların tam verim düzeyine gelmesiyle daha da artacağını belirtti.
Son 7 yılda bölge genelinde zeytin dikili alanın yüzde 30 artış gösterdiğini kaydeden Vali Cerrah bu artışın Hatay'da yüzde16, Kahramanmaraş'ta yüzde 40 ve Osmaniye'de ise yüzde 220 olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Bölgedeki bu zengin potansiyelden gereği gibi yararlanmak için sektörün tanınması, objektif olarak irdelenmesi, dünyada bu alanda gelişen süreçlerin ele alınması ve sorunlarının tespit edilerek doğru politikalar ile çözümlenmesi gerektiğini belirten Vali Cerrah “Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay Zeytincilik Sektör Rapora ve Fizibilite Çalışmasını tamamlayarak ilgili tüm taraflarla paylaşan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı yine ilgili tüm tarafları bir araya getirerek yaşanan sorunları ve bu sorunlara yönelik çalışma önerilerini tartışmak üzere Doğu Akdeniz Zeytincilik Çalıştayı düzenlemiştir.” şeklinde konuştu.
Cerrah iki gün sürecek çalıştay sonrasında hazırlanan raporun kamuoyu ile paylaşılacağını sözlerine ekledi.
Daha sonra Osmaniye Milletvekili Dr. Suat Önal ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti de birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardında ise çalıştayın birinci oturumu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim sağlam başkanlığında başladı.
Bu gün iki oturum halinde gerçekleşecek çalıştayda yarın ise sektör temsilcileri ve konunun uzmanlarının katılacağı Doğu Akdeniz Bölgesi Zeytinciliği ve Strateji Geliştirme Toplantısı düzenleneceği bildirildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz