YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vali Kahraman, İsveç Gezisini Değerlendirdi

'Bir Damla Su Projesi' için İsveç’e giden Vali Süleyman Kahraman, gezi izlenimlerini basın mensupları ile...

Vali Kahraman, İsveç Gezisini Değerlendirdi

'Bir Damla Su Projesi' için İsveç’e giden Vali Süleyman Kahraman, gezi izlenimlerini basın mensupları ile paylaştı

İsveç gezisinin modern tarım uygulamalarını yerinde görme açısından çok faydalı olduğunu anlatan Vali Kahraman, “Çiftçilerimizin sulama ihtiyacının karşılanması için etkili sulama sistemlerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Salma sulama sistemi suyun israfında büyük bir paya sahip. Bu bereketli topraklarda bu israfın önüne geçmek için modern sulama sistemlerine geçmemiz bir zorunluluk ve bir sorumluluktur. Yine sulamadaki maliyetin düşürülebilmesi için alternatif enerji kaynaklarını öne çıkarmak zorundayız. Bu alanda ilimizin ciddi bir potansiyele sahip olduğunu her fırsatta dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz. Bu süreçte atılması gereken en önemli adımlardan biri bu alanda dünyada yaşanan gelişmeleri takip etmek, farklı ülkelerin bu konudaki bilgi ve birikiminden faydalanabilmektir." dedi.

Küresel ısınmanın ve iklim değişikliklerinin Karaman’da yol açtığı olumsuzluklar dolayısıyla her geçen gün daha çok önem kazanan modern tarım açısından büyük önem taşıyan proje ilgili bir değerlendirme yapan Vali Kahraman, Karaman’ın en az yağış alan bölge olduğuna dikkat çekti. Kahraman şunları söyledi: “Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre ortalama yıllık yağış miktarları; dünyada 1000 mm, Türkiye’de 643 mm, Karaman’da ise 326 mm'dir. Karaman'ın az yağış alan yerlerinde de ortalama yıllık yağış 250 mm'ye kadar düşmektedir. Türkiye'de en az yağış alan il Karaman'dır. Bunun sonucunda yer altı sularında seviye git gide düşmüştür. DSİ teşkilatının verilerine göre, Karaman'da yıllık çekilebilecek güvenli su miktarı 171 milyon metreküp iken, bu oranın başka yerlerde 631 milyon metreküp olduğunu görüyoruz. Bu gerçekten hareket ederek tarımda daha bilinçli davranmak zorundayız. İsveç’e düzenlediğimiz gezinin temel felsefesi de bu bilinci artırmak ve ilimizde modern tarım tekniklerini daha çok kullanabilmektir.”

Gezinin modern tarıma geçiş açısından önem taşıdığı gibi toplumlar arası kültürel diyalog açısından da büyük önem taşıdığını dile getiren Vali Kahraman, sözlerine şöyle devam etti: "Bollnas Enerji Şirketi atık çöp yakma tesisiyle yerleşim bölgelerinin sıcak su ve merkezi ısınma ihtiyacını karşılıyor. Yine incelemelerde bulunduğumuz çiftliklerde sulama konusunda bilinçli adımlar atıldığını, modern yatırımlar yapıldığını gördük. Amacımız ilimizi de özellikle sulama konusunda modern yatırımlarla buluşturmaktır. Bu konuda ülkemizde de ciddi destekler sağlandığını ve ilimizin kapalı sistem sulamada ilk sıralarda yer aldığını da unutmamak gerekiyor. Ama daha büyük adımlarla, daha modern yatırımlarla bu bereketli toprakları gelecek nesillere emanet etmenin gayretindeyiz.”

İsveç gezisinde Vali Kahraman’a İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Şube Müdürü İsmail Gökbulut ve Fevzi Tosun, ziraat mühendisleri İrfan Çam ve İbrahim Erkol ile kooperatif başkanlarından Şevket Çiçek, Karani Mut, Mevlüt Sarıbaş ve Ramazan Akdoğan eşlik etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler