YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vali Kenan Çiftçi:

Vali Kenan Çiftçi, Kütahya’da dikey yapılaşma yerine yatay yapılaşmaya gidilmesi ve dönüşümün de biran önce...

Vali Kenan Çiftçi:

Vali Kenan Çiftçi, Kütahya’da dikey yapılaşma yerine yatay yapılaşmaya gidilmesi ve dönüşümün de biran önce yapılması gerektiğini söyledi.

6306 saylı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi konusundaki kanunun yasalaşarak yürürlüğe girdiğini bildiren Çiftçi, kanun kapsamında Kütahya’da Afet Riski Taşıyan Bölgelerin Dönüştürülmesi için merkez ilçe ve ilçe belediyeleri ile toplantıda bir araya geldiklerini kaydetti.

Vali Çiftçi, “6306 saylı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi ile ilgili bir yasa çıktı ve yürürlüğe girdi. Bununla ilgili merkez ve ilçe belediyelerimizle nasıl bir işbirliği yapabilirizi konuşmak için burada toplanmış bulunuyoruz. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Kütahya’da da halkımızın yüzde 50’ye yakını kentlerde yaşıyor. Kütahya bilindiği gibi deprem riski taşıyan bir bölge. Bir de sel riski olan alanlar da var. Bunun için zemin etütleri yapılarak binaların yapılması gereken alanlar da bulunmakta. Hiçbir risk taşımasa da ömürleri geçen bazı binalar da bu kanun kapsamında. Bu alanların insanların daha risksiz ve sağlıklı alanlarda yaşayabilmesi için dönüştürülmesi gerekiyor. Kütahya’da risk taşıyan dereler ve çığ tehlikesi olan bazı dağlarımızla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Sanırım eylül ayı gibi tamamlanacak” dedi.

“DİKEY YAPILAŞMA YERİNE YATAY YAPILAŞMAYA GİTMELİYİZ”

Kütahya’da dikey yapılaşma yerine yatay, müstakil bahçeli yapılaşmaların tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Kütahya Valisi Çiftçi, “Kütahya olarak dikey yapılaşmadan çok yatay yapılaşmaya gitmemiz lazım. Çok katlı apartmanlar yerine müstakil bahçeli yapılarla yapılanarak riskin azaltılmasını sağlamalıyız” dedi. Çiftçi, “Bu risk alanlarımızla ilgili bizler ne yapabiliriz, nasıl hazırlanabiliriz, mevcut hazırlığımız nedir, valiliğimiz olarak bu hazırlıklara ne gibi katkılar sunabiliriz? Bunları konuşmak, istişare etmek için merkez ilçe ve ilçe belediye başkanlarımız veya temsilcilerimizle bir araya geldik. Bilindiği gibi bakanlık dönüşümlerde hazırlıklı olan yerlerde başlanacağını söylemişti. Bina stoğu, yıkılacak binaların belirlenmesi, taşıdığı riskler, yenilerinin nerelere yapılacağı ve bunlarla ilgili plan ve programı hazır olan bölgelerde dönüşüme başlanacak. Dolayısıyla Kütahya olarak bizim buna hazır olmamız lazım. Kütahya olarak dikey yapılaşmadan çok yatay yapılaşmaya gitmemiz lazım. Çok katlı apartmanlar yerine müstakil bahçeli yapılarla yapılanarak riskin azaltılmasını sağlamalıyız. Çeşitli çalışmalar için gittiğimiz yurtdışı gezilerimizde bunun böyle olduğunu görüyoruz. Şehir merkezlerinde ticaret merkezlerinde binalar çok katlı ama yaşam merkezleri daha alçak katlı ve ağaç boyunu geçmeyen alanlardan oluşturulmuş. Bizler de daha çok yatay yapılaşmaya gitmeliyiz” diye konuştu.

“YASA CİDDİ YETKİLER VERİYOR”

Afet riski taşıyan alanlarla ilgili yürürlüğe giren yasanın hem belediyelere hem de mülki idarelere ciddi yetkiler verdiğini ifade eden Vali Kenan Çiftçi, “Kütahya’da yapılan araştırmalarımızda bazı kamu binalarımızda C3 (bir rüzgarla bile sarsılabilecek kalitedeki yapı türü) çıkıyor. Önemli risk taşıyan bu binaların tahliyesine başladık. Bu çok önemli bir durum. Yürürlüğe giren yasa ile belediyelere bu konularda çok ciddi yetkiler verildi. Belediyeler yapamadıkları işleri bu yasa kapsamında çok rahatlıkla yapabilecekler. Yasa ile özellikle binaların tasfiye edilmesi ve yıkılması ile ilgili mülki idarelere, valiliklere, kaymakamlıklara da yetkiler verildi. Belediyeler bunu talep ettiği taktirde hemen bu işler yapılacak. Benim Kütahya Valisi olarak arzum, bunun biran önce yapılması, daha vahim durumlarla karşılaşılmaması adına kentsel dönüşümlere başlanması yönünde. Bu dönüşümlerin de sağlam yapılması gerekiyor. Sağlam yapılaşma 50/60 belki de 100 yıl kadar dayanabilecek binalar oluşturulabilir. Belki ilk etapta maliyetler yüzde 10/20 artıyor gibi görünebilir ama sağlam binalar onu kat be kat tamamlıyor, karşılığını veriyor” şeklinde konuştu.

“KÜTAHYA’DAYIZ, ACELE ETMEMİZ LAZIM”

Özellikle dere yataklarında yapılan yapılaşmalara kesinlikle izin verilmeyeceğini, Kütahya’da birçok yerde su taşkınlarının plansız yapılaşmalardan dolayı oluştuğunu anlatan Vali Çiftçi, “Dönüşüm ile ilgili konularda bütün belediye ve köyler tarafından dere yataklarının iyi tespit edilmesi gerekiyor. Taşkın, çığ heyelan ve toprak kayması riski taşıyan bölgelerin iyi tespit edilmesi ve buralara her ne şekilde olursa olsun bina yapımına müsaade edilmemesi gerekiyor. Samsun’da taşkın örneğini gördük. Kütahya’da da buna benzer durumlar yaşadık. Biraz yağmur yağdığında birçok bölgede taşkın olabiliyor. Mesela geçen yıl Yoncalı’da su taşkınını yaşadık. Bazı ilçe, belde ve köylerimizde su taşkınları yaşadık. Bahsedilen kanunda bunlar da var. Biz valilik olarak bu konularda ilçe ve merkez ilçe belediyelerimizle birlikte, dayanışma içerisinde bu işi yapmak için bir aradayız. Bu konuda ne gibi yetkilerimiz var, bunu sonuna kadar kullanmaya hazırız. Bu dönüşüm işi için uyum içinde olmalıyız ki biran önce çalışmalar başlasın. Kütahya olarak bu işe gönüllü olduğumuz gibi hazır olduğumuzu da göstermeliyiz. Afrika’da bir söz var, “Sen artık Afrika’dasın, aceleye gerek yok.” Biz de diyoruz ki Kütahya’dayız, acele etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi başkanlığında Kütahya’da “Afet Riski Taşıyan Bölgelerin Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” konulu bir toplantıya Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, Kütahya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü, ilçe belediye başkanları ve yazı işleri müdürleri katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler