Pir Sultan Abdalı Anma Kültür etkinliğinde konuşan Sivas Valisi Ali Kolat, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Konuşarak bütün sorunların çözüleceğini vurgulayan Kolat, Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen eski Madımak Oteli’nin müze yapılması düşüncesine ise, "Müze konusu şu anda bir ayrımcılık meselesi haline getirilmeye çalışılıyor. Yoksa hiç kimse oranın müze olmasından gocunmamaktadır. Samimi söylüyorum. Ve orada düzenlenen ortam müze ortamından çok farklı değildir." dedi.
Bu yıl 22'incisi düzenlenen Pir Sultanı Anma ve Kültür etkinlikleri Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyünde başladı. Pir Sultan Abdal’ın heykelinin bulunduğu yerde toprak kayması olduğu için etkinlikler Topuzbaba Mevkisi’nde gerçekleştiriliyor. Etkinliğe bu yıl ilk defa Sivas Valisi Ali Kolat da katıldı. Alanda toplanan kalabalık ilk olarak Madımak Oteli’nde hayatını kaybedenler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Daha sonra ölenlerin isimleri tek tek okunarak yoklama yapıldı. Kalabalık da her okunan ismin ardından ‘burda’ diye bağırdı. Yoklamanın ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Banaz Otantik Semah ekibi tarafından marşlar eşliğinde semah dönüldü.
Vali Kolat ve Yıldızeli Kaymakamı Hakan Yavuz Erdoğan programa biraz gecikmeli olarak katıldı. 2 Temmuz Pir Sultan Abdal Kültür Vakfı Genel Başkanı Emel Sungur, yaptığı konuşmada 4 temel isteklerinin olduğunu kaydetti. Sungur, Madımak’ın müze olmasını, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasını, milli iradeye saygı duyulması ve okullarda din derslerinin zorunlu olmasının kaldırılmasını istediklerini söyledi. Yıldızeli Kaymakamı Erdoğan da, Banaz köyü yolunu asfaltının yenileneceğini ve köy içinde düzenleme çalışması yaparak parke taşı döşeyeceklerini kaydetti.
Sözlerine ‘Sevgili canlar’ diyerek başlayan Sivas Valisi Ali Kolat da, Pir Sultan Abdalı Anma etkinliklerinde bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. Bu etkinliklerin her zaman yanında olduklarını belirten Kolat, "Çok müsterih olun. Bugüne kadar katılamamamızın sebebi çok yoğun bir programımızın olmasındandır. Şunu bilin ki gidemediğimiz yer gönlümüzden de ırak değil." dedi. Anadolu’daki birlik ve beraberliklerden örnekler de veren Kolat, bu kültürü 13. yüzyılda Hacı Bektaş-ı Veliler, Pir Sultan Abdallar, Mevlana-i Celaleddini Rumi’lerden aldıklarını kaydetti. Bu kişilerin dostluğu ve insanı sevmeyi öğrettiklerini belirten Kolat, "Biz insanı sevdiğimiz zaman ve öncelikle insanı merkeze aldığımız zaman inanın hiçbir ayrımız ve gayrımız yoktur. Hiç kimse diğerinin ötekisi değildir. Birbirimizi horlamaya ve dışlamaya hakkımız yoktur. Gerçekten bütün gönüller bir” diye konuştu. Tarih süreci içersinde insanlığı birbirine düşürmeye çalışanların olduğunu anımsatan Vali Kolat, herkesin düşüncesinde, inancında, örf adet ve geleneklerini yaşamakta hür olduğunu Türkiye Cumhuriyeti’nin de bunu sağlamaya çalıştığını kaydetti. Son yıllarda ve özellikle bu dönemde önemli çalışmalar yapıldığını hatırlatan Kolat, “Daha önce konuşulamayan birçok konular Alevi Çalıştayı kapsamında masaya yatırıldı. İnşaallah çözüme doğru gidiliyor. Biz birbirimizi anlayabilir ve ötelemezsek, sever ve sayarsak çözemeyeceğimiz hiçbir konu yoktur. Biz ayrıcalıklarımızı, farklılıklarımızı ve farklı söylemlerimizi, inançlarımızı birileri bizim aramıza girerek ‘sen şöylesin, şusun, busun’ diyerek bizi birbirimizi düşürmeye kalktıkları zamanlar olmamışmıdır? İşte bu dönemler çok acı dönemler olmuştur. Pir Sultan Abdal’ın asıldığı dönem de bu dönemlere benzeyen bir dönemdir." şeklinde konuştu.
"HİÇ KİMSE ORANIN MÜZE OLMASINDAN GOCUNMAMAKTADIR"
Türkiye’nin oldukça iyi bir noktaya gittiğini vurgulayan Kolat, Alevi vatandaşlar tarafından dile getirilen konuların büyük bir kısmında çözüme gidildiğini belirtti. Konuşularak çözülemeyecek hiçbir konunun bulunmayacağını anlatan Kolat, eski Madımak Müzesi’nde yapılanları şu şekilde aktardı: "Değerli canlar biz Madımak’ta şunu yaptık; Orada Pir Sultan Abdal’ı, Hacı Bektaş Veli’yi, Aşık Ruhsati ve Mevlana Celaleddin-i Rumi ve Yunus Emre’yi göreceksiniz. Onların güzel çağrıları var, onları görüyoruz. Eğer biz onların kültürüne sahip çıkabilseydik, eğitimli olabilseydik ve biz insanı sevmeyi bilseydik bunlar olmazdı. Bu mesajı vermeye çalıştık orada” Madımak’ın müze olması yönündeki ısrar konusunda da Kolat, "Şu anda bu konuda bir şey diyemem. Ancak müze konusu şu anda bir ayrımcılık meselesi haline getirilmeye çalışılıyor. Yoksa hiç kimse oranın müze olmasından gocunmamaktadır. Samimi söylüyorum. Ve orada düzenlenen ortam müze ortamından çok farklı değildir. İnşaallah göreceksiniz." dedi.
Bu arada Vali Kolat’ın konuşması sırasında bir grup ‘Sivas’ın hesabı sorulacak’ şeklinde slogan attı. Grup, görevliler tarafından alandan uzaklaştırılırken Vali Kodlat da konuşmasını kesmeden sürdürdü. Konuşmaların ardından 2 Temmuz Pir Sultan Abdal Kültür Vakfı Başkanı Emel Sungur ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Cemal şahin, Pir Sultan Abdal’ın heykeline çelenk koydu. Daha sonra Vali Ali Kolat da heykel önünde basın mensuplarına poz verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz