Dünya kültür mirası geleceğinin ele alındığı sempozyumda konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Bu şehirde 8 bin yıllık tarih izlerine rastlıyoruz. Son 10 yılda bu eserlerin 3 bin 821 adetine dokunduk ve bunları onardık.” dedi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde düzenlenen “Risk Durumlarında Kültürel Mirasın Korunması: Fırsatlar ve Tehditler” konulu sempozyumla, dünya kültür mirasının geleceği ele alındı. İki gün sürecek sempozyumun açılışına İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ICOMOS- ICORP Başkanı Rohit Jigyasu ve Türkiye Temsilcisi ve Organizasyon Komitesi Başkanı Doç. Dr. Zeynep Gül ve çok sayıda davetli katıldı. 36 ülkeden 75 uzman sunumlarıyla sempozyuma katkıda bulunacak.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Vali Mutlu, “Tarih ve kültürel mirasa sahip çıkma konusunda gayretlerimizi artırmamız gerekiyor. Çünkü tarihin en güzel izlerini İstanbul’da birlikte izliyoruz. Marmaray kazıları sırasında 8 bin yıllık ayak izlerine rastlandık. Güçlü bir mirasa ve 38 bin 292 mevcut tarihi esere sahibiz. Bu eserlerin 14 bin 258’i kamuda, 24 bin 34 adeti ise sivil yurttaşlarımızın elinde yer alıyor. Son 10 yılda bu eserlerin 3 bin 821 adetine dokunduk ve bunları onardık.” açıklamalarında bulundu.
Bütün dünyanın kaygı duyduğu bir konu için bu sempozyumun düzenlendiğini ifade eden ICOMOS- ICORP Başkanı Rohit Jigyasu ise, “Kültürel miraslar, dünyanın birçok bölgesinde meydana gelen afetler ve savaşlar nedeniyle yok oluyor, Gelecekleri tehdit altında. Kültürel mirasın korunması için sosyal çözümler üretilmeli ve afetlerle nasıl yaşanabileceği insanlara öğretilmeli.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz