Erzurum'da mahkûm ailelerini cezanın getirdiği olumsuzluklardan korumak için başlatılan projenin protokol anlaşması yapıldı. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda yapılan tanıtım programına proje ortakları katıldı.
Toplantıda konuşan Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, 'Mahkûm Ailelerine Meslek Eğitimi Projesi’nin ortaklarından olan Denetimli Serbestlik Yardım Merkezi'nin önemine değindi. Bu mahkemelerin vatandaşların işledikleri suçlara geri dönmemesi için önemli bir vazife üstlendiğini anlattı. Proje için 10 bin lira harcandığını ifade eden Öztürk, bu miktarın Türkiye için küçük fakat Erzurum için büyük önemi olduğunu söyledi. Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destekleme Programı (SODES)’in Doğu Anadolu’da uygulanabilecek en isabetli çalışma olduğunun altını çizen Öztürk, “SODES projelerini çıkaran hükumetimize şükran borçluyuz. Sivil toplum kuruluşları, SODES’le daha aktif bir rol üstlendi.” ifadelerini kullandı.
Erzurum Cumhuriyet Savcısı, Koruma Kurulu Başkanı Ramazan Apaçık ise projeyle cezadan dolayı mağdur olan insanların korunmasının amaçlandığını açıkladı.
Apaçık, cezaevlerinin doluluğuyla değil, boş olmasıyla övünen bir toplum olmakla övünecekleri günlerin yakın olduğuna işaret etti. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, projenin korumasız kişilere destek olmak adına önemli bir adım olduğunu dile getirdi.
"SUÇA KARIŞANA VERİLEN CEZA, AİLELERİNİ DE SIKINTIYLA KARŞI KARŞIYA GETİRİYOR"
Aile kurumunun toplum açısından hayati bir öneme sahip olduğunu anlatan Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel, suça bulaşan aile reisi veya aileden birine verilen cezanın aileyi birçok sıkıntıyla karşı karşıya getirdiğine dikkat çekti.
Güzel, aile reisinin mahkûm olduğu durulmada ailelerde maddi ve manevi bir çözülme yaşandığını aktardı. Güzel, “Bazen bu sıkıntılı durumlar ailenin parçalanmasına neden olabiliyor. Bu olumsuz durumun önüne geçmek için ülkemizde Denetimli Serbestlik Mahkemeleri suça bulaşmayan vatandaşları cezanın getireceği mağduriyetlerden korumak için çalışmalar yapıyor. Biz de bu durumu göz önünde bulundurarak bir proje hazırladık. Devletten ve sivil toplum kuruluşlarında çok büyük destek aldık.” dedi.
Kurslarda mesleki beceri kazanan kişilerin tamamına iş imkânı sağlamak istediklerini kaydeden Güzel ama bunun için sivil toplum kuruluşlarının ve işadamlarının desteğini beklediklerini ifade etti.
Eski hükümlü, tutuklu ve hükümlü yakınlarına kültür sanat mesleki eğitim ve beceri kazandırma alanında toplam 5 kurs verilecek. Bu kurslar resim, ileri düzey kaynakçılık, bilgisayarlı muhasebe elemanı yetiştirme, çağrı merkezi operatörlüğü, hasta ve yaşlı bakımı, refakatçi yetiştirme ile ilgili olacak. Kursiyerlerin eğitim süresi aldıkları kursun niteliğine göre değişiyor. Kursiyerler aldıkları kurslara göre günlük cep harçlığı da alacak. Proje kapsamında 150 kişiye mesleki eğitim sağlanacak, 450 kişiye ise aile içi şiddetle mücadele ve aile içi iletişimi güçlendirme konularında seminerler verilecek. Kurs sonunda ise mesleki yeterlilik sertifikası verilecek.
SODES kapsamında yapılan proje ERVAK, Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığı Denetimli Serbestlik Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor. Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) projeye destek veriyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz