YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vali Tuna: Assos dünya için önemli bir kültür mirası

Kazı çalışmalarının devam ettiği Çanakkale’nin Assos Antik Kenti’nde inceleme yapan Çanakkale Valisi Gügör Azim Tuna,...

Vali Tuna: Assos dünya için önemli bir kültür mirası

Kazı çalışmalarının devam ettiği Çanakkale’nin Assos Antik Kenti’nde inceleme yapan Çanakkale Valisi Gügör Azim Tuna, Assos’un sadece Türkiye için değil tüm Dünya için önemli bir kültürel miras olduğunu söyledi.
Assos Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarını yürüten bilimsel ekibe başkanlık eden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan’ın rehberliğinde antik kent çevresini gezen Vali Tuna, kazılar ilerledikçe Assos’un muhteşem çehresi daha fazla gün yüzüne çıktığını söyledi. Yapılan başarılı tanıtım çalışmalarına bağlı olarak Çanakkale turizminin her geçen gün daha da geliştiğini kaydeden Tuna, "Troia ve Assos gibi dünyaca ünlü iki antik kentin Çanakkale’de bulunması ilimiz için bir şans, ancak dünya kültür mirasını koruma bağlamında büyük bir sorumluluk anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.
Bölgeye yaptığı gezi sırasında Assos ve çevresindeki turistik işletme sahiplerinin sorunlarını da dinleyen Vali Güngör Azim Tuna, bölgeye yapılan turistik yatırımların önemine değindi. Tuna, "Bölgedeki işletmelerin sorun ve beklentilerine yönelik çözüm üretirken; tarihi, kültürel ve biyolojik dokunun zarar görmemesine büyük hassasiyet gösteriyoruz." dedi.
İnceleme gezisinde Vali Güngör Azim Tuna’ya eşlik eden Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Erdem, fakülte bünyesindeki arkeoloji bölümüne özel bir önem verdiklerini söyledi. Çanakkale’de bulunan Assos gibi önemli bir antik kentin ÇOMÜ arkeologları tarafından kazılmasının önemine vurgu yapan Erdem, “Arkeoloji Bölümü’nü güçlendirmek, bölgedeki arkeolojik alanların araştırılması ve kazılmasında daha fazla rol üstlenmek için elimizden geleni yapıyoruz” diyen Erdem; “Çanakkale’deki tarihi ve kültürel mirasın hakkıyla araştırılması ve korunabilmesi için kurumlar arası koordineli projelere ihtiyacımız var” şeklinde konuştu. 2006 yılından beri Assos kazı çalışmalarını yürüten ve kazılara başkanlık eden Prof. Dr. Nurettin Arslan ise Assos’un günümüzde de bir yaşam alanı olduğunu belirtirken, "Bu durum Assos’a turistik olarak artı bir değer katıyor, ancak sorunları da beraberinde getiriyor. Bölge’nin geçim kaynaklarından biri de hayvancılık olduğundan, antik kent sınırları içinde dolaşan havyalar hem kentin muhafazası hem de turizmin saygınlığı açısından büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu anlamda özellikle Assos sakinlerine büyük bir görev düşüyor." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler